Owoce pewnego krzewu odkryte zostały przez pasterza Kaldi. Historia kawy jest niezwykle ciekawa, ale według Daniela Ćwikły właściciela palarni Coffee and Sons najważniejsze jest to, że po wielu latach królowania szklanki, spodka i jedynego słusznego sposobu parzenia, kawa odzyskuje swoje dawne znaczenie. Istnieje kilka...

Niewielkie, zielone ziarenko kawy i zawarta w nim kofeina. Wydawałoby się niepozorne nasionko, a jednak słynne na cały świat, a do tego posiadające ogromne znaczenie gospodarcze będąc drugim pod względem wartości wymiany międzynarodowej produktem na świecie. Dzięki swoim właściwościom codziennie pobudza miliony osób, dając im...

Jasny, średni i ciemny profil wypalenia kawy. Wydawałoby się, że w tym samym kierunku powinniśmy stopniować rodzaje kawy według smaku oraz zawartości kofeiny. Jaśniejszy czyli słabszy, delikatny i mniej aromatyczny, ciemniejszy czyli mocniejszy, wyrazisty, z dużą ilością kofeiny. Przyzwyczajeni do mitu włoskiego espresso często uważamy,...