Organiczny singiel Peru El Palto, kawa którą chcemy mieć zawsze i niezmiennie będę ją polecał. Ziarna pochodzą z Juan Marco El Palto association, stowarzyszenia trzydziestu sześciu peruwiańskich farmerów założonego w 2003 roku. Kawa obrabiana jest na mokro, a my wypalamy ją na średni profil. Już...

Klasyczne espresso, niewielka ilość naparu z gęstą cremą. Prawie wszystkie rodzaje kawy, jakie oferują kawiarnie bazuje właśnie na espresso. To przede wszystkim od niego zależy czy zamówione latte, cappuccino lub americano, tak po prostu, będzie dobre i sprawi nam przyjemność. Oczywiście to tego dochodzi jeszcze...

Różny kolor ziaren świadczący o defektach, różna wielkość ziaren, ziarna źle oczyszczone, połamane lub nadgryzione przez owady i wiele innych niedoskonałości, czyli wszystko to, czym zaskoczyć nas może kawa zielona. W sumie nie powinienem wspominać o niedoskonałościach surowca, bo w Wasze ręce trafia produkt, za...

Owoce pewnego krzewu odkryte zostały przez pasterza Kaldi. Historia kawy jest niezwykle ciekawa, ale według Daniela Ćwikły właściciela palarni Coffee and Sons najważniejsze jest to, że po wielu latach królowania szklanki, spodka i jedynego słusznego sposobu parzenia, kawa odzyskuje swoje dawne znaczenie. Istnieje kilka...

Niewielkie, zielone ziarenko kawy i zawarta w nim kofeina. Wydawałoby się niepozorne nasionko, a jednak słynne na cały świat, a do tego posiadające ogromne znaczenie gospodarcze będąc drugim pod względem wartości wymiany międzynarodowej produktem na świecie. Dzięki swoim właściwościom codziennie pobudza miliony osób, dając im...

Jasny, średni i ciemny profil wypalenia kawy. Wydawałoby się, że w tym samym kierunku powinniśmy stopniować rodzaje kawy według smaku oraz zawartości kofeiny. Jaśniejszy czyli słabszy, delikatny i mniej aromatyczny, ciemniejszy czyli mocniejszy, wyrazisty, z dużą ilością kofeiny. Przyzwyczajeni do mitu włoskiego espresso często uważamy,...