rodzaje kawy

Rodzaje kawy


Klasyczne espresso, niewielka ilość naparu z gęstą cremą. Prawie wszystkie rodzaje kawy, jakie oferują kawiarnie bazuje właśnie na espresso. To przede wszystkim od niego zależy czy zamówione latte, cappuccino lub americano, tak po prostu, będzie dobre i sprawi nam przyjemność. Oczywiście to tego dochodzi jeszcze parę innych czynników. Zresztą, o tym, czy kawa Wam smakuje wiecie doskonale sami, ale kilka informacji na temat, jak powinno wyglądać klasyczne espresso i inne rodzaje kawy chyba nie zaszkodzi.

Wyznacznik dobrego espresso, czyli crema

Około 25 mililitrów płynu, na górze 5 mililitrów cremy, czyli pianki powstającej podczas parzenia espresso. Można powiedzieć, że jest to efekt uboczny ekstrakcji, bo tworzy się wyniku karmelizacji cukrów podczas parzenia, ale po pierwsze daje radość, bo wpływa na smak kawy w filiżance i fajnie wygląda, a po drugie powie wiele o samej kawie i sposobie jej przygotowania. Dobra crema ma być gęsta, elastyczna i powinna utrzymywać się długo na powierzchni kawy. Szybko znikająca, jasna, a wręcz przejrzysta crema może świadczyć o tym, że kawa została za grubo zmielona lub zbyt słabo ubita. Przez to woda przepływała przez kawę za szybko, czas ekstrakcji był za krótki i ze zmielonych ziaren nie wydobyła się wystarczająca ilość smaków i aromatów. Napar jest wtedy mocno kwaskowaty. Z kolei, jeśli na espresso zobaczymy ciemną, wręcz przypaloną cremę, może to świadczyć o tym, że kawa została zbyt drobno zmielona lub za mocno ubita. Wtedy woda za długo przepływała przez kawę i długi czas ekstrakcji sprawił, że kawa jest gorzka i cierpka.

Kolejne rodzaje kawy na bazie espresso

Jeśli znaleźliśmy dobre espresso, możemy spokojnie zmawiać inne rodzaje kawy, choć te również mogą być przyrządzane na różne sposoby w zależności od kawiarni. Bardzo bobrze o lokalu świadczy, jeśli barista na przykład zapyta Was, jakie macchiato preferujecie. Klasyczne, czyli dosłownie splamione mlekiem czy dopełnione spienionym mlekiem do pełnej filiżanki? To pierwsze na styl włoski ma jedynie plamkę piany mlecznej na wierzchu. Drugi sposób przyjął się w Polsce i chyba taki właśnie nam odpowiada.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wszystkimi naszymi nowościami i promocjami zapisz się na nasz newsletter.

 

Skoro wymieniamy rodzaje kawy z mlekiem, to dalej w każdej kawiarniani znajdziemy flat white wymyśloną w Australii, by sprostać gustom włoskich imigrantów. Najlepiej, kiedy jest to podwójne espresso dopełnienie spienionym mlekiem do objętości około 200 mililitrów podane w dużej filiżance, gdzie piana mleczna zajmuje jakieś pół centymetra i ma cienką teksturę. Stąd właśnie biała płaska, ponieważ piana ma, można powiedzieć, płaską powierzchnię.

Co dalej w temacie rodzaje kawy z mlekiem?

Oczywiście cappuccino. Jedno espresso plus spienione mleko i pianka w proporcjach jedna trzecia espresso, jedna trzecia mleka i jedna trzecia gęstej, jogurtowej piany mlecznej. Następnie tradycyjne latte przyrządzone na bazie pojedynczego espresso i dopełnione mlekiem do około 300 mililitrów. Do przygotowania latte mleko powinno mieć cieńszą teksturę, by piany było mało. Jeśli jednak chcemy uzyskać latte macchiato, to mleko należy mocniej napowietrzyć, by uzyskać warstwy w kawie. Jeśli w lokalu dostaniemy macchiato bez wyraźnych warstw, znaczy, że barista popełnił błąd. Mógł też nie zachować kolejności przy nalewaniu kolejnych składników. Prawidłowy sposób wygląda tak, że najpierw wlewamy spienione mleko i czekamy aż delikatnie się rozwarstwi. W tym czasie parzymy espresso, po czym delikatnie przelewamy je do szklani z mlekiem. W ten sposób powstają trzy warstwy. Na dnie najdłuższa warstwa samego mleka, wyżej mleko połączone z kawą, a na samej górze gęsta piana mleczna. Klasyczne latte macchiato gotowe. Smacznego!

A teraz bez mleka

Jeśli nie odpowiadają nam rodzaje kawy z mlekiem i dodatkami, dolejmy do espresso wody i wypijmy americano. Z tym że kolejność dolewania powinna być jednak odwrotna, czyli pojedyncze lub podwójne espresso zaparzone bezpośrednio na pół filiżanki gorącej wody. Ma to duże znaczenie, ponieważ pozwala na dłuższe utrzymywanie się cremy na powierzchni, a ta jak wiemy powie wiele o jakości kawy i sposobie przyrządzania espresso. Można oczywiście dolać wody do espresso, ale należy to zrobić wyjątkowo delikatnie, by przy okazji nie zniszczyć pianki. Przyjmuje się, że proporcje wody do kawy powinny w przypadku americano wynosić jeden do jednego, ale to jak zawsze powtarzam, zależy od gustu. Ten sposób przygotowywania kawy powstał prawdopodobnie we Włoszech, gdzie amerykańskim turystom, przyzwyczajonym do słabszej i większej kawy, nie odpowiadało klasyczne espresso.

Kawa jako deser?

To podstawa i klasyka, jeśli chodzi kawy na bazie espresso. Jak będą wyglądały i smakowały kolejne rodzaje kawy z dodatkami zależy już tylko od tego, co zaproponują nam bariści w kawiarni i o oczywiście od naszego gustu. Espresso affogato, czyli espresso parzone na gałkę lodów waniliowych, espresso con panna, czyli espresso i bita śmietana na wierzchu. Następnie kawa z całym wyborem syropów smakowych, mokka z sosem czekoladowym, czy wszelkie rodzaje kawy przyrządzanej na zimno z całą masą dodatków dopasowanych do naszego smaku i wyobraźni, które sprawiają, że kawa staje się deserem.

Czytaj także wpis na blogu: Kofeina – o co w tym chodzi?

 

Niektóre kawy z rodzinnej palarni Coffee & Sons

Poznaj lepiej rodzinną palarnię kawy Coffee and Sons:

Wróć na stronę główną Palarnia kawy

Sklep z kawą

Historia kawy na wikipedia.org