najlepsza kawa

Najlepsza kawa – czyli jaka? Oczywiście świeżo palona z palarnia kawy


Świeżo palona kawa? To hasło zobaczycie i usłyszycie wszędzie. Bardzo dobrze, bo idealny smak naparu zapewni Wam właśnie świeżo palona kawa i tego warto się trzymać. Dzięki odpowiedniej świeżości odnajdziemy charakterystyczny dla danego gatunku bukiet aromatów i smaków. To również słyszeliście? Zaparzyliście świeżutkie ziarna, a jednak efekt w filiżance odbiegał od Waszych oczekiwań. Podstawowa rada – nie dajmy się zwariować. Kawa powinna przede wszystkim sprawiać radość i świat się nie zawali, jeśli nie odnajdziemy w niej nut czerwonych owoców, które były w opisie danej kawy.

Z pełnym przekonaniem powiem, że świeżo palona kawa to produkt z najwyższej półki, ale paradoksalnie kawa nie powinna być zbyt świeża. Wypalanie kawy to cały proces kończący się etapem odgazowywania wypalonych ziaren. Kawa po wypaleniu powinna pooddychać ze względu na to, że w ziarnach nadal zachodzą pewne procesy uwalniające gazy, które zazwyczaj źle wpływają na samo parzenia. Stąd wypalone ziarna muszą jeszcze jakiś czas dojrzewać w odpowiednich warunkach. Długość tego procesu zależy od gatunku kawy i stopnia jej wypalenia. Pewne kawy są idealne już po kilku dniach inne nadają się do parzenia po dwóch, trzech tygodniach od wypalenia. Zasada jest taka, że im ciemniej palona kawa tym dłużej powinna odpoczywać. Świeżo palona kawa musi więc być kawą w odpowiedniej fazie świeżości. Nie ma jednak sensu poszukiwać informacji na temat długości tego okresu, bo każda szanująca się palarnia dostarczy Wam kawę w odpowiedniej fazie dojrzałości. Oczywiście to, co uzyskacie z takich ziaren zależy od Was i sposobu parzenia, ale skoro poszukujecie świeżych ziaren, to przygotowanie idealnej kawy na pewno nie sprawia Wam problemu.

 

Jeśli chcesz być na bieżąco z wszystkimi naszymi nowościami i promocjami zapisz się na nasz newsletter.

 

Świeżo palona kawa? To najlepsza kawa!

Dlaczego miałbym proponować Wam inną kawę niż z palarni? W końcu taką właśnie sprzedajemy, więc robimy wszystko, aby była ona najwyższej jakości i dostarczamy ją w idealnej fazie świeżości. Istnieje jednak jeszcze inny aspekt tej świeżości. Czasem można pomylić ją z terminem trwałości. Dotyczy to kaw produkowanych masowo dla dużych sieci handlowych. Nie chodzi tu o krytykowanie kaw z marketowej półki, a raczej o porównanie.

Większość rzemieślniczych palarni zaznacza na opakowaniach termin świeżości, który wynosi maksymalnie pół roku i zapewni ziarnom zachowanie wszelkich walorów smakowych. Kawy produkowane na szeroką skalę posiadają na opakowaniach termin trwałości, wynoszący dwa lata. Świeżo palona kawa ma zatem z tym niewiele wspólnego, no chyba że znajdziemy opakowanie, którego termin trwałości zbliżony jest do tych dwóch lat.

By świeżo palona – czyli najlepsza kawa zawsze dawała Wam radość

Dla większości jest to oczywiste, ale warto to zaznaczyć. Aby świeżo palona kawa zachowała swoje właściwości powinna być też świeżo zmielona. Nie ma sensu mielić kawy „na zapas”, ponieważ mielone ziarna kawy ulegają utlenieniu znacznie szybciej niż całe i wystarczy nawet kilka godzin, by straciły wiele ze swych aromatów i smaków. Dodatkowo, jeśli zawsze chcemy mieć świeżą kawę nie warto robić zapasów, a po otwarciu najlepiej ją zużyć w przeciągu około siedmiu dni, oczywiście trzeba pamiętać, by przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Optymalnie jest więc kupić ilość wystarczającą na tydzień lub dwa, a palarnia, w której kupujesz kawę zadba o to, by kolejne opakowanie zawierało ziarna w idealnej fazie świeżości.

Popularne kawy z naszej rodzinnej palarni Coffee & Sons

Poznaj lepiej rodzinną palarnię kawy Coffee and Sons:

Nasz profil na Facebook

Nasz profil na Instagram

Sklep z kawą