Pewnie wiele razy zastanawialiście się, jaką kawę dobrać do swojego ekspresu automatycznego, kolbowego czy też kawiarki. Oferta kaw, także tych proponowanych w naszej palarni, jest spora. Sprawdź jaka kawa polubi się z Twoją ulubioną metodą parzenia.
Blog o dobrej kawie
-
Jak udoskonalić kawę z korzyścią dla zdrowia?
Czy kawa jest zdrowa? Na to pytanie starają się odpowiedzieć naukowcy i okazuje się, że tak — rozsądne picie kawy może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Istnieją jednak przepisy opracowane przez znawców kawy, które sprawiają, że kawa jest jeszcze bardziej wartościowa dla organizmu.
-
Dobra kawa to podstawa – sprawdź jak ją odpowiednio przyrządzić na różne sposoby
Charakterystyczne nuty czerwonych owoców, mlecznej czekolady i kwiatowe akcenty, aromat migdałów, cytryny i czerwonych jagód, czyli… dobra kawa. Wyczuliście to wszystko w naszej kawie np. Włoska Robota? Nie? I dobrze, bo nikt nie powiedział, że pijąc tę kawę musicie to wszystko odnaleźć...
-
Kofeina – o co w tym chodzi?
Niewielkie, zielone ziarenko kawy i zawarta w nim kofeina. Wydawałoby się niepozorne nasionko, a jednak słynne na cały świat, a do tego posiadające ogromne znaczenie gospodarcze będąc drugim pod względem wartości wymiany międzynarodowej produktem na świecie. Co sprawia, że to małe ziarenko jest tak potężne? Zawarta w nim kofeina, czy może wartości aromatyczne i smakowe?
-
Profile palenia kawy (rodzaje kawy)
Jasny, średni i ciemny profil wypalenia kawy. Wydawałoby się, że w tym samym kierunku powinniśmy stopniować rodzaje kawy według smaku oraz zawartości kofeiny. Jaśniejszy czyli słabszy, delikatny i mniej aromatyczny, ciemniejszy czyli mocniejszy, wyrazisty, z dużą ilością kofeiny. Przyzwyczajeni do mitu włoskiego espresso często uważamy, że ciemno wypalona, gorzka kawa zawiera więcej kofeiny. No cóż? Jest zupełnie odwrotnie.
-
Kawa zielona
Różny kolor ziaren świadczący o defektach, różna wielkość ziaren, ziarna źle oczyszczone, połamane lub nadgryzione przez owady i wiele innych niedoskonałości, czyli wszystko to, czym zaskoczyć nas może kawa zielona. W sumie nie powinienem wspominać o niedoskonałościach surowca, bo w Wasze ręce trafia produkt, za którego jakość odpowiadamy i ją gwarantujemy. No ale tę jakość musieliśmy przecież wypracować...