Blog o dobrej kawie

  • Jak udoskonalić kawę z korzyścią dla zdrowia?
    Jak udoskonalić kawę z korzyścią dla zdrowia?

    Czy kawa jest zdrowa? Na to pytanie starają się odpowiedzieć naukowcy i okazuje się, że tak — rozsądne picie kawy może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Istnieją jednak przepisy opracowane przez znawców kawy, które sprawiają, że kawa jest jeszcze bardziej wartościowa dla organizmu.

    Przeczytaj więcej
  • Dobra kawa to podstawa – sprawdź jak ją odpowiednio przyrządzić na różne sposoby
    Dobra kawa to podstawa – sprawdź jak ją odpowiednio przyrządzić na różne sposoby

    Charakterystyczne nuty czerwonych owoców, mlecznej czekolady i kwiatowe akcenty, aromat migdałów, cytryny i czerwonych jagód, czyli… dobra kawa. Wyczuliście to wszystko w naszej kawie np. Włoska Robota? Nie? I dobrze, bo nikt nie powiedział, że pijąc tę kawę musicie to wszystko odnaleźć...

    Przeczytaj więcej
  • Kofeina – o co w tym chodzi?
    Kofeina – o co w tym chodzi?

    Niewielkie, zielone ziarenko kawy i zawarta w nim kofeina. Wydawałoby się niepozorne nasionko, a jednak słynne na cały świat, a do tego posiadające ogromne znaczenie gospodarcze będąc drugim pod względem wartości wymiany międzynarodowej produktem na świecie. Co sprawia, że to małe ziarenko jest tak potężne? Zawarta w nim kofeina, czy może wartości aromatyczne i smakowe?

    Przeczytaj więcej
  • Profile palenia kawy (rodzaje kawy)
    Profile palenia kawy (rodzaje kawy)

    Jasny, średni i ciemny profil wypalenia kawy. Wydawałoby się, że w tym samym kierunku powinniśmy stopniować rodzaje kawy według smaku oraz zawartości kofeiny. Jaśniejszy czyli słabszy, delikatny i mniej aromatyczny, ciemniejszy czyli mocniejszy, wyrazisty, z dużą ilością kofeiny. Przyzwyczajeni do mitu włoskiego espresso często uważamy, że ciemno wypalona, gorzka kawa zawiera więcej kofeiny. No cóż? Jest zupełnie odwrotnie.

    Przeczytaj więcej
  • Kawa zielona
    Kawa zielona

    Różny kolor ziaren świadczący o defektach, różna wielkość ziaren, ziarna źle oczyszczone, połamane lub nadgryzione przez owady i wiele innych niedoskonałości, czyli wszystko to, czym zaskoczyć nas może kawa zielona. W sumie nie powinienem wspominać o niedoskonałościach surowca, bo w Wasze ręce trafia produkt, za którego jakość odpowiadamy i ją gwarantujemy. No ale tę jakość musieliśmy przecież wypracować...

    Przeczytaj więcej
  • Kawa i jej historia – wszyscy ją piją ale czy każdy wie skąd się w ogóle wzięła?
    Kawa i jej historia – wszyscy ją piją ale czy każdy wie skąd się w ogóle wzięła?

    Skąd się wzięła kawa? Najchętniej odpowiedziałbym – z naszej palarni kawy. A jaka jest historia kawy? Tu też chętnie opowiedziałbym historię… naszej palarni kawy! Ale o tym już wspominałem. Cóż? Więc może na początek najbardziej znane przekazy z historii kawy.

    Przeczytaj więcej
Showing 7 to 12 of 15 (3 Pages)