Szukaj

Produkty

Kategorie

Kolekcje

Producenci

Brak wyników

Metody parzenia kawy

Grzegorz, 1 marzec 2019

Metody parzenia kawy

Jak zaparzyć dobrą kawę? Wystarczy kupić świeże i sprawdzone ziarna, dobrać do nich metodę parzenia i zastosować się do kilku podstawowych zasad. Tyle!

Kawiarka, aeropress, dripper, a może french press? Nie ważne co wybraliście, najważniejsze abyście czerpali maksymalną radość nie tylko z picia kawy, ale również z jej przygotowywania. Właśnie po to stworzyliśmy dla Was krótki poradnik jak parzyć kawę. Znajdziecie tu podstawowe informacje na temat grubości zmielenia ziarna, temperatury wody, ilości kawy, czasu parzenia i dobrania odpowiedniej kawy do metody przygotowania. Gotowi na kawowe eksperymenty? Zatem do dzieła.

Aeropress

Idealna metoda do eksperymentów z czasem parzenia i grubością zmielenia kawy. Jeśli zmielimy ją drobniej i dodamy mniej wody, uzyskamy efekt zbliżony do espresso.

  • Stopień zmielenia: drobny lub średnio gruby
  • Ilość kawy: 30-35 g
  • Objętość wody: 250 ml (może być mniej w zależności od mocy naparu, jaką chcemy uzyskać)
  • Temperatura wody: 75-92 stopnie Celcjusza
  • Czas ekstrakcji: 2 minuty

Polecane kawy:

  • Gwatemala Comal. Jeżynowa bomba smakowa doprawiona odrobiną słodkiej czekolady.
  • Indonezja Kerinci. Dzięki niej uzyskacie gęstość i słodycz syropu klonowego doprawioną jagodami.
  • Peru Swiss Water. Zero kofeiny i sto procent smaku, w którym przebija się kakao, brzoskwinia i śliwka.

Metoda tradycyjna:

Moczymy papierowy filtr, aby zneutralizować posmak papieru, umieszczamy go w sitku i dokręcamy do komory. Ustawiamy na filiżance, wsypujemy kawę i zalewamy wodą do poziomu pierwszego. Delikatnie mieszamy i czekamy, aż zajdzie preinfuzja, co powinno trwać około 20-30 sekund. Po tym czasie dolewamy resztę wody i czekamy kolejne 30 sekund. Następnie powoli, przez około minutę, wyciskamy napar.

Metoda odwrócona:

Wsuwamy tłok do komory na około 1,5 centymetra i stawiamy aeropress na tłoku. Podgrzewamy komorę za pomocą gorącej wody, po czym wylewamy wodę, wsypujemy kawę, zalewamy 200-250 ml gorącej wody i delikatnie mieszamy. Moczymy filtr, kładziemy na sitku i dokręcamy do komory. Po upływie minuty przekładamy urządzenie na kubek i powoli wyciskamy.

Aeropress, ziarna i potrzebne akcesoria znajdziecie tutaj:...............

Chemex

Jedna z najstarszych „alternatyw” do parzenia kawy. Pozwala uzyskać wyjątkowo czysty smak, a do tego szklana klepsydra niesamowicie cieszy oko ponadczasowym designem.

  • Stopień zmielenia: średnio gruby
  • Ilość kawy: około 32 g
  • Objętość wody: 200-250 ml (w zależności od mocy naparu, jaką chcemy uzyskać)
  • Temperatura wody: 92-96 stopni Celsjusza
  • Czas ekstrakcji: 4,5 minuty

Polecane kawy:

  • Indonezja Kerinci. Dzięki niej uzyskacie gęstość i słodycz syropu klonowego doprawioną jagodami.
  • Burundi Kibingo. Każdy łyk tej kawy zaskakuje wyjątkowo ciężką słodyczą miodu, kontrowaną lekką i delikatną kwasowością owoców tropikalnych.

Przygotowanie:

Wkładamy papierowy filtr i dogrzewamy całe urządzenie zalewając gorącą wodą. Wylewamy wodę i sypiemy na filtr kawę. Przyjmując, że używamy wagi, zalewamy kawę 60-90 g gorącej wody tak aby całość kawy uległa namoczeniu. Czekamy 30 sekund i dolewamy resztę wody. Delikatnie mieszamy wyrównując poziom fusów. A teraz czekamy aż woda wyciągnie całe dobro z kawy.

Podane powyżej parametry są zmienne i zależą od preferencji i tego, jak intensywny napar chcemy uzyskać.

Jeśli dopiero zamierzacie zacząć przygodę z Chemexem, to znajdziecie go tutaj:....................

Ekspres Przelewowy z wbudowanym młynkiem

W tym przypadku możemy jedynie doradzić: Wybierz rozdaj i ilość kawy i wciśnij przycisk. Nie zapomnij oczywiście o włożeniu wcześniej namoczonego filtra, wlaniu wody i nasypaniu ziarenek do młynka. Pozostało jeszcze wybranie grubości zmielenia kawy i gotowe. Czekamy i cieszymy się chwilą.

Grubość zmielenia: Ustaw drobniejsze zmielenie, jeśli preferujesz mocniejszy i bardziej intensywny napar, a grubsze, jeśli wolisz coś delikatniejszego.

Polecane Kawy:

  • Brazylijski Duet. Wyróżnia się brakiem kwasowości i niską goryczką. W filiżance znajdziesz fajny balans czekolady i orzechów.
  • Etiopia Sidamo. Słodka czekolada i orzeźwiającą limonką.
  • Peru El Palto. Czekoladowa klasyka z ciekawą nutą brzoskwini i porzeczki.

Do tej metody polecamy Melitta Aroma Fresh. Według nas jest najlepszy wśród tego typu ekspresów.

French Press

Szybko, wygodnie, smacznie i równie stylowo co w Chemexie. Choć to urządzenie może przywoływać raczej klimat laboratorium.

  • Stopień zmielenia: gruby
  • Ilość kawy i objętość wody w zależności od wielkości urządzenia:
    1. 60 g kawy na 1000 ml wody
    2. 30 g kawy na 500 ml wody
    3. 15 g kawy na 250ml wody

Temperatura wody: 88-94 stopnie Celsjusza
Czas ekstrakcji: około 4 minut

Polecane kawy:

  • Słoneczne Trio. Zaskakuje orzeźwiającym posmakiem grejpfruta z wyrazistym smakiem migdałów.
  • Kostaryka La Pastora. Wysoka słodycz, dobry balans, a na końcu posmak mandarynek i mlecznej czekolady. Etiopia Sidamo. Słodka czekolada z limonką.

Przygotowanie:

Przed przygotowaniem należy ogrzać urządzenie gorącą wodą. Wodę wylewamy, sypiemy kawę i zalewamy wodą. Czekamy minutę, po czym przełamujemy kożuch fusów drewnianą łyżką lub patyczkiem i mieszamy. Po czterech minutach zakładamy tłok i powoli z wyczuciem wyciskamy. Kawa gotowa. Niewykorzystany napar najlepiej przelać do oddzielnego naczynia, żeby fusy pod sitkiem nie zaparzały się dalej.

Idealny sprzęt i kawy do tej metody znajdziecie na:.......................

Kawiarka

Klasyka w przygotowywaniu kawy. Proste, choć wymagające uwagi i skupienia urządzenie. Jeśli zastosujemy się wszelkich zaleceń, kawiarka odwdzięczy się z nawiązką wspaniałym naparem.

  • Stopień zmielenia: średnio drobny
  • Ilość kawy i objętość wody: w zależności od wielkości urządzenia.

Temperatura wody: około 97 stopni Celsjusza
Czas ekstrakcji: około 30 sekund

Polecane kawy:

  • Do tej metody polecamy średnio palone ziarna.
  • Słodki Shot. Oferuje wysoką słodycz karmelu z posmakiem kakao i delikatną nutą marcepanu.
  • Słoneczne Trio. Zaskakuje orzeźwiającym posmakiem grejpfruta z wyrazistym smakiem migdałów.
  • Gwatemala Comal. Jeżynowa bomba smakowa doprawiona odrobiną słodkiej czekolady

Przygotowanie:

Zalewamy naczynie gorącą wodą. Jej poziom powinien być poniżej zaworka bezpieczeństwa. Zasypujemy koszyczek kawą, składamy i skręcamy całe urządzenie. Ważne jest aby nie ubijać kawy w koszyczku. Ustawiamy kawiarkę na palniku, otwieramy wieczko i obserwujemy. Kiedy zaczną wypływać pierwsze krople, zmniejszamy moc grzania. Chodzi o to by dopasować ją tak, by czas ekstrakcji wynosił około 30 sekund. Kawa podczas parzenia powinna sączyć się cienkim strumieniem bez tak zwanego „plucia”. Po kilku próbach ze stoperem w ręku poznamy potrzebne parametry i kolejnym razem możemy już odłożyć stoper.

Kawiarka jest wyjątkowo wrażliwa na pielęgnację, a mówiąc wprost, wymaga zachowania dużej czystości. Kawowy nalot po poprzednich parzeniach sprawia, że napar staje się gorzki i nieprzyjemny. Kawiarkę myjemy zatem bardzo dokładnie, a przed skręceniem i odłożeniem wszystkie części muszą być suche. Istotne jest też dbanie o uszczelkę. Odkładając urządzenie na półkę nie skręcamy części mocno, ponieważ uszczelka ulega odkształceniu.

Do tej metody polecamy Kawiarkę Bialetti Venus, która oprócz wyjątkowego smaku naparu ucieszy genialnym stylem.

Dripper

Do tej metody polecamy japońską precyzję i wyjątkowy design, czyli Dripper Kinto. Zapewni niezłą zabawę i duży zakres eksperymentowania z metodą przelewową.

  • Stopień zmielenia: średni
  • Ilość kawy i objętość wody:
    1. 24-30 g kawy na 500 ml wody
    2. 12-15 g kawy na 250 ml wody

Temperatura wody: 90-95 stopni Celsjusza
Czas ekstrakcji: 2,5-3,5 minuty

Polecane kawy:

  • Indonezja Kerinci. Dzięki niej uzyskacie gęstość i słodycz syropu klonowego doprawioną jagodami.
  • Burundi Kibingo. Każdy łyk tej kawy zaskakuje wyjątkowo ciężką słodyczą miodu, kontrowaną lekką i delikatną kwasowością owoców tropikalnych.

Przygotowanie:

Dripper stawiamy na dzbanku lub innym naczyniu, wkładamy filtr i przelewamy gorąca wodą. Tym sposobem dogrzewamy naczynie i pozbywamy się smaku papieru z filtra. Wylewamy wodę. Sypiemy dobraną do objętości wody ilość kawy i zalewamy 50-70 g gorącej wody tak aby całość kawy uległa namoczeniu. Czekamy 30 sekund i dolewamy wody do pełna. Lekko mieszamy, żeby wyrównać poziom fusów na dnie filtra. Czekamy aż całość wody przesiąknie przez kawę. Odkładamy dripper i gotowe!

Zalewajka

Brr! Tak większość osób reaguje na hasło zalewajka. Nic bardziej mylnego. Może nie zachęcamy do stosowania jedynie tej metody, ale jest ona bardzo podobna do cuppingu, czyli używanej na całym świecie metody oceniania smaku i jakości kawy. Czasem warto więc spróbować i zalewajki.

  • Stopień zmielenia: średni
  • Ilość kawy: 11-15 g
  • Objętość wody: 200 ml

Temperatura wody: 90-95 stopni Celsjusza
Czas ekstrakcji: około 4 minut

Dla tej metody nadają się praktycznie wszystkie kawy, ale na początek polecamy:

  • Brazylijski Duet. Wyróżnia się brakiem kwasowości i niską goryczką. W filiżance znajdziesz fajny balans czekolady i orzechów.
  • Peru El Palto. Czekoladowa klasyka z ciekawą nutą brzoskwini i porzeczki.
  • Słoneczne Trio. Zaskakuje orzeźwiającym posmakiem grejpfruta z wyrazistym smakiem migdałów.

Przygotowanie:

Mielimy kawę. Filiżankę lub inne naczynie przelewamy gorącą wodą. Wylewamy wodę, sypiemy kawę i czekamy około 4 minut. Teraz zdejmujemy utworzoną na powierzchni warstwę kawy i cieszymy się aromatem.

Idealne naczynie do tej metody to filiżanka ze spodkiem COFFEE&SONS.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj