Blog o kawie

Najnowsze posty

  • Kawy idealne do mleka
    Kawy idealne do mleka

    Picie kawy z mlekiem jest nawykiem wielu kawoszy na całym świecie. Czy warto dodawać mleko do kawy? A jeśli tak, to jaka kawa jest dobra do latte, cappuccino czy macchiato? 

    Przeczytaj więcej
  • Dobra kawa to podstawa – sprawdź jak ją odpowiednio przyrządzić na różne sposoby
    Dobra kawa to podstawa – sprawdź jak ją odpowiednio przyrządzić na różne sposoby

    Charakterystyczne nuty czerwonych owoców, mlecznej czekolady i kwiatowe akcenty, aromat migdałów, cytryny i czerwonych jagód, czyli… dobra kawa. Wyczuliście to wszystko w naszej kawie np. Włoska Robota? Nie? I dobrze, bo nikt nie powiedział, że pijąc tę kawę musicie to wszystko odnaleźć...

    Przeczytaj więcej
  • Jaka kawa do ekspresu automatycznego?
    Jaka kawa do ekspresu automatycznego?

    Pewnie wiele razy zastanawialiście się, jaką kawę dobrać do swojego ekspresu automatycznego, kolbowego czy też kawiarki. Oferta kaw, także tych proponowanych w naszej palarni, jest spora. Sprawdź jaka kawa polubi się z Twoją ulubioną metodą parzenia.

    Przeczytaj więcej
  • Jak udoskonalić kawę z korzyścią dla zdrowia?
    Jak udoskonalić kawę z korzyścią dla zdrowia?

    Czy kawa jest zdrowa? Na to pytanie starają się odpowiedzieć naukowcy i okazuje się, że tak — rozsądne picie kawy może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Istnieją jednak przepisy opracowane przez znawców kawy, które sprawiają, że kawa jest jeszcze bardziej wartościowa dla organizmu.

    Przeczytaj więcej
  • Kofeina – o co w tym chodzi?
    Kofeina – o co w tym chodzi?

    Niewielkie, zielone ziarenko kawy i zawarta w nim kofeina. Wydawałoby się niepozorne nasionko, a jednak słynne na cały świat, a do tego posiadające ogromne znaczenie gospodarcze będąc drugim pod względem wartości wymiany międzynarodowej produktem na świecie. Co sprawia, że to małe ziarenko jest tak potężne? Zawarta w nim kofeina, czy może wartości aromatyczne i smakowe?

    Przeczytaj więcej
  • Profile palenia kawy (rodzaje kawy)
    Profile palenia kawy (rodzaje kawy)

    Jasny, średni i ciemny profil wypalenia kawy. Wydawałoby się, że w tym samym kierunku powinniśmy stopniować rodzaje kawy według smaku oraz zawartości kofeiny. Jaśniejszy czyli słabszy, delikatny i mniej aromatyczny, ciemniejszy czyli mocniejszy, wyrazisty, z dużą ilością kofeiny. Przyzwyczajeni do mitu włoskiego espresso często uważamy, że ciemno wypalona, gorzka kawa zawiera więcej kofeiny. No cóż? Jest zupełnie odwrotnie.

    Przeczytaj więcej
Showing 7 to 12 of 17 (3 Pages)
Loading...