Dlaczego kawa jest kwaśna - Coffee & Sons
Dlaczego kawa jest kwaśna?
Wiele osób nie przepada za kwaśnym smakiem kawy, ale istnieje istotna różnica między niepożądaną kwaśnością a kwasowością, która jest oznaką wysokiej jakości. W naszym artykule wyjaśniamy, co sprawia, że kawa jest kwaśna, i jak odróżnić to od jej pozytywnej kwasowości. Poznasz także sposoby na przygotowanie kawy, która unika nieprzyjemnego cierpkiego smaku, a jednocześnie zachowuje pełnię wartościowych cech, cenionych przez miłośników tego napoju.
Spis treści:
- Kawa jest kwaśna - czemu?
- Kwasowość kawy vs kwaśna kawa
- Dlaczego kwasowość kawy jest ważna?
- Wybór ziaren, a kwaśna kawa
- Techniki zaparzające redukujące kwaśność kawy
- Jak przechowywać kawę, aby nie była kwaśna
Kawa jest kwaśna - czemu?
Kwaśna kawa jest wynikiem popełnienia błędu na dowolnym etapie produkcji kawy. Możliwe, że ziarna zebrano zbyt wcześnie. Potem były niewłaściwie przechowywane i zawilgotniały. Dalej w procesie palenia ziaren, źle dobrano temperaturę i czas, jaki ziarna spędziły w piecu do palenia kawy. Albo z kawą było wszystko dobrze, ale sprzęt, na którym ją zaparzano nie nadawał się do użycia.Kwaśna kawa z ekspresu może być wynikiem braku umiejętności baristy. Ziarna mogły być nieodpowiednio zmielone, co sprawiło, że po zaparzeniu otrzymaliśmy kwaśną czarną wodę.
Kwasowość kawy vs kwaśna kawa
Postawmy sprawę jasno. Kwaśna kawa to produkt z defektem. Kwaśna kawa z ekspresu to coś, czego raczej nie da się wypić bez wykrzywienia twarzy. Kwasowość to jeden z elementów budujących wachlarz smaków kawy. Pamiętaj, że kwasowość nie oznacza, że kawa nie nadaje się do picia.
Dlaczego kwasowość kawy jest ważna
Kwasowość to jeden z czynników wpływających na smak kawy. Bez niej kawa byłaby mdła i z pewnością zostałaby oceniona jako produkt niskiej jakości. Zbalansowana kwasowość sprawia, że inne smaki - goryczka, słodycz - i idące za nimi nuty smakowe - dobrze się komponują.
Wybór ziaren a kwaśna kawa
Zastanawiając się nad tym, która kawa nie jest kwaśna, warto wrócić na plantacje kawy. Farmerzy to pierwsze osoby, które mają wpływ na to, czy kawa będzie dobrej jakości. Wszystko zaczyna się od klimatu, jaki panuje na terenie plantacji i kultury związanej z uprawami. Jeśli ziarna są zbierane zbyt często, lub panują niekorzystne warunki pogodowe - ziarna, które trafią do sprzedaży dadzą nam kwaśną i obrzydliwą kawę.
Odpowiadając na pytanie - dlaczego kawa jest kwaśna - warto zwrócić uwagę na jakość ziaren. Jeśli te miały pasożyty, grzyby i tonę pestycydów, to najlepsza droga, aby w filiżance znalazła się kwaśna kawa.
Kwaśna kawa z ekspresu może być wynikiem złej regulacji sprzętu do parzenia. Przykładowo jeśli ziarna są zbyt grubo zmielone - dostaniemy kwaśną kawę, bo napar będzie niedoparzony. Tak samo jest z temperaturą - za niska sprawi, że efekt będzie podobny.
Wybierając ziarna warto pamiętać, że niektóre rodzaje arabiki z góry nadają się do parzenia kawy kwasowatej - jako efekt pożądany. Kawy z Afryki (np. Etiopia Yirgacheffe) i niektórych regionów Azji to świetne ziarna pod napar, który będzie przyjemnie cytrusowy.
Ważnym elementem przy wyborze ziaren jest ich stopień wypalenia. Ziarna jasno palone z góry są przeznaczone do przygotowania kawy z kwaskowatymi nutami.
Techniki parzenia redukujące kwaśność kawy
Jeśli kwaśna kawa z ekspresu to Twoja zmora koniecznie sprawdź co zrobić, aby zaparzyć mniej kwaśną kawę. Przetestuj sprawdzone metody sprawiające, że kwaśna kawa będzie nadawać się do picia. Może okazać się, że jakość ziaren nie odbiega od normy, tylko zwyczajnie coś jest nie tak z Twoim sprzętem do parzenia, lub warto rzucić okiem na to jak parzysz kawę.
Po pierwsze upewnij się, że Twój ekspres lub inne urządzenie jest czyste i sprawne (poniższe porady dotyczą parzenia kawy w ekspresie automatycznym, kawiarce, french pressie, ekspresie przelewowym i innych podobnych urządzeniach).
Po drugie sprawdź zmielenie ziaren - im grubiej zmielona kawa, tym kwaśniejszy smak naparu. Proste rozwiązanie - zmniejsz grubość ziaren i wykonaj test - powinno pomóc.Kolejny krok to temperatura wody - im niższa tym kawa bardziej kwaśna. Podnieś temperaturę i sprawdź, czy pomogło.
W zależności od sprzętu, który posiadasz przyda Ci się termometr kuchenny i dobry młynek żarnowy.
Jak przechowywać kawę, aby nie była kwaśna?
Która kawa nie jest kwaśna? Ta dobrze przechowywana. Po powrocie ze sklepu pewnie postawisz paczkę kawy na półce, wsypiesz porcje do ekspresu, lub odłożysz torbę do szafki. Tutaj z pomocą przychodzą producenci kawy, którzy potrafią zadbać o kawę, która trafia do ich klientów.
Jeśli opakowanie nie przepuszcza światła i ma odpowiedni wentyl odprowadzający gazy powstałe po paleniu kawy - to naturalny proces, który świadczy o tym, że kawa nie leżała w magazynie kilka lat - możesz zostawić kawę w opakowaniu producenta. W innym przypadku postaw na hermetyczne pojemniki. Warto kupować kawę w mniejszych opakowaniach, szczególnie kiedy nie sięgasz po nią zbyt często.
Znajdź suche i zacienione miejsce o temperaturze zbliżonej do pokojowej - zapomnij o piwnicy, czy schowku pod schodami. Kawa nie lubi światła i wilgoci. Dlatego również nie warto przechowywać kawy w lodówce.Jeśli będziesz się stosować do tych porad z pewnością sprawisz, że ziarna nie stracą na jakości i napar nie będzie kwaśny. Podziel się tym artykułem z każdym, kto nie lubi kwaśnej kawy z ekspresu. A teraz idź i zaparz kawę zgodnie z poradami z artykułu.
Wiesz już, dlaczego kawa jest kwaśna. Na długo, zanim kawa trafi do Twojej filiżanki, skomplikowany proces produkcji kawy może sprawić, że kawa jest kwaśna i trudno temu zaradzić.
Określ, która kawa nie jest kwaśna i wybierz mieszankę lub jednolitą arabikę, która oczaruje Cię słodyczą i goryczką przy ledwie wyczuwalnej kwasowości.