Kawa jakości Speciality
Zawsze świeżo palona
Wysyłka prosto z palarni
📦 Darmowa dostawa już od 129 zł!
-
MenuPowrót
-
Kawa ziarnista
-
-
-
-
Słodki Shotintensywny posmak słodyczy
-
-
Zestaw startowy 4 x 250g4 kawy, 4 różne smaki
-
-
Herbaty
-
-
Nasze herbaty
-
-
-
Nasze herbaty
-
-
-
Sencha Sakura Greensubtelny, słodkawy smak
-
-
Ceylon OP-1 Sarniaharmonia smaku i aromatu
-
- Nowości
-
Akcesoria
-
-
Nasze akcesoria
-
-
-
Nasze akcesoria
-
-
-
Filiżanka porcelanowaArt Collection vol. 3
-
-
AromaBoymały ekspres przelewowy
-
- Współpraca
- Blog
- O nas
Zamówienia sklep internetowy:
Tel. komórkowy +48 533 363 878
Pon.-Pt. 8:00-16:00
sklep@coffeeandsons.pl
Zamówienia dla lokali i biur:
Tel. +48 533 885 677
biuro@coffeeandsons.pl
Lublin, ul. Lubomelska 9 lok U5
Pon. - Pt. 8:00-16:00
Tel. +48 533 885 677
Biłgoraj ul. Krzeszowska 72c
Pon. - Pt. 8:00-16:00
Sob. 9:00-13:00
Twój koszyk jest pusty
Jeśli nie wiesz od czego zacząć - zacznij od degustacji! Nasz Zestaw Startowy pozwoli Ci posmakować 4 wspaniałych kaw i wybrać idealną dla siebie.
lub
Sprawdź nasze kawyNajnowsze posty
Jak parzyć kawę metodą AeroPress?
AeroPress to urządzenie do parzenia kawy, które oferuje ogromną uniwersalność i pole do eksperymentowania. Nie ma jednego idealnego przepisu, proporcji czy czasu parzenia – wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Jego prostota daje swobodę w osiąganiu różnych rezultatów. Kawa parzoną tą metodą będzie zawierała więcej kofeiny, niż ta uzyskana przy metodzie ciśnieniowej.
Krok 1
Napełnij czajnik filtrowaną wodą i zagotuj ją do temperatury 79-95°C
Krok 2
Umieść w sitku papierowy filtr (może być 1 lub 2 szt., podwójny filtr daje bardziej klarowny napar), a następnie przelej gorącą wodą, dzięki czemu pozbędziesz się papierowego posmaku filtra w naparze.
Krok 3
Sitko z filtrem przymocuj do tuby AeroPressu i ustaw na serwerze lub bezpośrednio na kubku.
Krok 4
Sięgnij po kawę do przelewu o jasnym profilu palenia (bądź omni) i odmierz odpowiednią ilość ziaren (zasada przy przelewowych metodach parzenia brzmi: 6 g kawy na 100 ml wody, jednak nie bój się eksperymentować, aby znaleźć swój smak!)
Krok 5
Umieść odmierzone ziarna w młynku i zmiel na odpowiednią grubość tj. delikatnie drobniej niż do dripa ale grubiej niż do kawiarki (ok. 26-28 klików w Comandante)
Krok 6
Umieść AeroPress wraz z serwerem na wadze i ją wytaruj. Następnie wsyp zmieloną kawę.
Krok 7
Uruchom stoper i zalej równomiernie kawę 35 gramami wody, po czym od razu zamieszaj przy pomocy specjalnej łopatki upewniając się, że woda równomierne spenetrowała zmieloną kawę.
Krok 8
Po około minucie dodaj w sumie 250 g wody i mieszaj przez ok 10 sekund.
Krok 9
Następnie delikatnie umieść tłok w komorze zaparzania, nie przeciskając jeszcze naparu. Założenie tłoka spowodowuje, że kawa nie będzie ściekać do serwera.
Krok 10
Pozwól kawie zaparzyć się przez około 2-4 minuty. Krótszy czas parzenia sprawi, że kawa będzie delikatniejsza, dłuższy zaś, że jej smak będzie pełniejszy i bardziej wyrazisty.
Krok 11
Po tym czasie zacznij przeciskać kawę, delikatnie dociskając tłok. Etap ten powinien trwać około 30 sekund. Gotowe!