Jak parzyć kawę metodą AeroPress?
AeroPress to urządzenie do parzenia kawy, które oferuje ogromną uniwersalność i pole do eksperymentowania. Nie ma jednego idealnego przepisu, proporcji czy czasu parzenia – wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Jego prostota daje swobodę w osiąganiu różnych rezultatów. Kawa parzoną tą metodą będzie zawierała więcej kofeiny, niż ta uzyskana przy metodzie ciśnieniowej.
Krok 1
Napełnij czajnik filtrowaną wodą i zagotuj ją do temperatury 79-95°C
Krok 2
Umieść w sitku papierowy filtr (może być 1 lub 2 szt., podwójny filtr daje bardziej klarowny napar), a następnie przelej gorącą wodą, dzięki czemu pozbędziesz się papierowego posmaku filtra w naparze.
Krok 3
Sitko z filtrem przymocuj do tuby AeroPressu i ustaw na serwerze lub bezpośrednio na kubku.
Krok 4
Sięgnij po kawę do przelewu o jasnym profilu palenia (bądź omni) i odmierz odpowiednią ilość ziaren (zasada przy przelewowych metodach parzenia brzmi: 6 g kawy na 100 ml wody, jednak nie bój się eksperymentować, aby znaleźć swój smak!)
Krok 5
Umieść odmierzone ziarna w młynku i zmiel na odpowiednią grubość tj. delikatnie drobniej niż do dripa ale grubiej niż do kawiarki (ok. 26-28 klików w Comandante)
Krok 6
Umieść AeroPress wraz z serwerem na wadze i ją wytaruj. Następnie wsyp zmieloną kawę.
Krok 7
Uruchom stoper i zalej równomiernie kawę 35 gramami wody, po czym od razu zamieszaj przy pomocy specjalnej łopatki upewniając się, że woda równomierne spenetrowała zmieloną kawę.
Krok 8
Po około minucie dodaj w sumie 250 g wody i mieszaj przez ok 10 sekund.
Krok 9
Następnie delikatnie umieść tłok w komorze zaparzania, nie przeciskając jeszcze naparu. Założenie tłoka spowodowuje, że kawa nie będzie ściekać do serwera.
Krok 10
Pozwól kawie zaparzyć się przez około 2-4 minuty. Krótszy czas parzenia sprawi, że kawa będzie delikatniejsza, dłuższy zaś, że jej smak będzie pełniejszy i bardziej wyrazisty.
Krok 11
Po tym czasie zacznij przeciskać kawę, delikatnie dociskając tłok. Etap ten powinien trwać około 30 sekund. Gotowe!