Kawa jakości Speciality
Zawsze świeżo palona
Wysyłka prosto z palarni
📦 Darmowa dostawa już od 129 zł!
-
MenuPowrót
-
Kawa ziarnista
-
-
-
-
Słodki Shotintensywny posmak słodyczy
-
-
Zestaw startowy 4 x 250g4 kawy, 4 różne smaki
-
-
Herbaty
-
-
Nasze herbaty
-
-
-
Nasze herbaty
-
-
-
Sencha Sakura Greensubtelny, słodkawy smak
-
-
Ceylon OP-1 Sarniaharmonia smaku i aromatu
-
- Nowości
-
Akcesoria
-
-
Nasze akcesoria
-
-
-
Nasze akcesoria
-
-
-
Filiżanka porcelanowaArt Collection vol. 3
-
-
AromaBoymały ekspres przelewowy
-
- Współpraca
- Blog
- O nas
Zamówienia sklep internetowy:
Tel. komórkowy +48 533 363 878
Pon.-Pt. 8:00-16:00
sklep@coffeeandsons.pl
Zamówienia dla lokali i biur:
Tel. +48 533 885 677
biuro@coffeeandsons.pl
Lublin, ul. Lubomelska 9 lok U5
Pon. - Pt. 8:00-16:00
Tel. +48 533 885 677
Biłgoraj ul. Krzeszowska 72c
Pon. - Pt. 8:00-16:00
Sob. 9:00-13:00
Twój koszyk jest pusty
Jeśli nie wiesz od czego zacząć - zacznij od degustacji! Nasz Zestaw Startowy pozwoli Ci posmakować 4 wspaniałych kaw i wybrać idealną dla siebie.
lub
Sprawdź nasze kawyNajnowsze posty
Jak parzyć kawę metodą drip?
Parzenie kawy w dripie to metoda parzenia, polegająca na stopniowym przesączaniu wrzącej wody przez zmieloną kawę umieszczoną w dripperze. Proces ten pozwala na uzyskanie naparu o intensywnym aromacie i delikatnym smaku. Kawa parzoną tą metodą będzie zawierała więcej kofeiny, niż ta uzyskana przy metodzie ciśnieniowej.
Krok 1
Napełnij czajnik filtrowaną wodą i zagotuj ją do temperatury 95°C
Krok 2
Umieść dripper na serwerze bądź innym naczyniu (np. kubku), weź odpowiedni filtr i umieść w dripperze. Filtr przelej go gorącą wodą, a następnie wylej. Dzięki temu ogrzejesz zaparzacz, a ponadto w naparze unikniesz posmaku papierowego filtra.
Krok 3
Sięgnij po kawę do przelewu o jasnym profilu palenia (bądź omni) i odmierz odpowiednią ilość ziaren (zasada przy przelewowych metodach parzenia brzmi: 6 g kawy na 100 ml wody, jednak nie bój się eksperymentować, aby znaleźć swój smak!)
Krok 4
Umieść odmierzone ziarna w młynku i zmiel na odpowiednią grubość (ok. 25-26 klików w młynku ręcznym Comandante)
Krok 5
Umieść zaparzacz wraz z serwerem na wadze i ją wytaruj. Następnie wsyp zmieloną kawę.
Krok 6
Uruchom stoper i zalej równomiernie kawę 3 x większą ilością wody niż kawa (np. 20 g kawy x 3 = 60 g wody) To tak zwana - preinfuzja. Celem jest równomierne zalanie zmielonej kawy, dlatego wodę wlewaj równomiernie, kolistymi ruchami zgodnie ze wskazówkami zegara. Ten etap jest niezbędny, gdyż umożliwia odgazowanie kawy, a także „otworzenie się” i uwolnienie z niej wszelkich substancji do naparu.
Krok 7
Po około minucie stopniowo dolewaj wodę (ok. 100-250 g na raz), aż uzyskasz żądaną końcową wagę naparu. Wodę wlewaj powoli (ok. 8 g wody/sekundę) okrągłymi ruchami od środka do obwodu i ponownie do środka.
Krok 8
W momencie kiedy woda przepłynie całkowicie przez fusy napar jest gotowy.