Jak parzyć kawę metodą French Press?
French Press to bardzo proste urządzenie do parzenia kawy, które jest świetną alternatywą dla tradycyjnej zalewajki. Dzięki niemu w bardzo łatwy sposób przygtujesz kawę o sporej dawce kofeiny pysznym smaku!
Krok 1
Napełnij czajnik filtrowaną wodą i zagotuj ją do temperatury 90°C
Krok 2
Część zagotowanej wody użyj do ogrzania French Pressa, a następnie ją wylej.
Krok 3
Wybierz ciemno paloną kawę jeśli lubisz klasyczny napar lub sięgnij po jaśniejsze palenie, gdy wolisz więcej owocowych nut w filiżance.
Krok 4
Odmierz odpowiednią ilość ziaren (zasada przy przelewowych metodach parzenia brzmi: 6 g kawy na 100 ml wody, jednak nie bój się eksperymentować, aby znaleźć swój smak!)
Krok 5
Umieść odmierzone ziarna w młynku i zmiel dość grubo. Zmielona kawa wielkością powinna przypominać ziarenka piasku lub soli.
Krok 6
Wsyp do French Pressa zmieloną kawę.
Krok 7
Zalej równomiernie kawę gorącą wodą. Ziarna kawy wypłyną na powierzchnię wody i utworzą warstwę. Pozostaw to na 1 minutę. Ten kluczowy krok pozwala kawie się odgazować, co umożliwia wodzie wydobycie pełni smaku kawy. Ten proces nazywany jest "bloom".
Krok 8
Po około minucie przerwij warstwę kawy zanurzając w niej delikatnie łyżkę i mieszaj przez ok. 10 sekund, dzięki temu kawa równomiernie się zaparzy.
Krok 9
Po około 3-4 minutach umieść tłok we French Pressie i jednostajnym ruchem zacznij powoli naciskać go w dół oddzielając drobinki kawy od naparu. Przerwij przeciskanie w momencie gdy tłok znajdzie się ok 1,5 cm nad warstwą fusów na dnie.
Krok 10
Przygotowany napar przelej do ulubionej filiżanki lub kubka i delektuj się smakiem.