Jak parzyć kawę metodą French Press?

 

French Press to bardzo proste urządzenie do parzenia kawy, które jest świetną alternatywą dla tradycyjnej zalewajki. Dzięki niemu w bardzo łatwy sposób przygtujesz kawę o sporej dawce kofeiny pysznym smaku!

Krok 1

Napełnij czajnik filtrowaną wodą i zagotuj ją do temperatury 90°C

FP_1_1.png

Krok 2

Część zagotowanej wody użyj do ogrzania French Pressa, a następnie ją wylej.FP_2.png

Krok 3

Wybierz ciemno paloną kawę jeśli lubisz klasyczny napar lub sięgnij po jaśniejsze palenie, gdy wolisz więcej owocowych nut w filiżance.

Krok 4

Odmierz odpowiednią ilość ziaren (zasada przy przelewowych metodach parzenia brzmi: 6 g kawy na 100 ml wody, jednak nie bój się eksperymentować, aby znaleźć swój smak!)FP_3.png

Krok 5

Umieść odmierzone ziarna w młynku i zmiel dość grubo. Zmielona kawa wielkością powinna przypominać ziarenka piasku lub soli.

Krok 6

Wsyp do French Pressa zmieloną kawę.Aeropress_2.png

Krok 7

Zalej równomiernie kawę gorącą wodą. Ziarna kawy wypłyną na powierzchnię wody i utworzą warstwę. Pozostaw to na 1 minutę. Ten kluczowy krok pozwala kawie się odgazować, co umożliwia wodzie wydobycie pełni smaku kawy. Ten proces nazywany jest "bloom".Aeropress_4.png

Krok 8

Po około minucie przerwij warstwę kawy zanurzając w niej delikatnie łyżkę i mieszaj przez ok. 10 sekund, dzięki temu kawa równomiernie się zaparzy. FP_7.png

Krok 9

Po około 3-4 minutach umieść tłok we French Pressie i jednostajnym ruchem zacznij powoli naciskać go w dół oddzielając drobinki kawy od naparu. Przerwij przeciskanie w momencie gdy tłok znajdzie się ok 1,5 cm nad warstwą fusów na dnie. FP_8.png

Krok 10

Przygotowany napar przelej do ulubionej filiżanki lub kubka i delektuj się smakiem.Aeropress 8.png

 
Loading...