Kawa jakości Speciality
Zawsze świeżo palona
Wysyłka prosto z palarni
📦 Darmowa dostawa już od 129 zł!
-
MenuPowrót
-
Kawa ziarnista
-
-
-
-
Słodki Shotintensywny posmak słodyczy
-
-
Krówki Kawowekażda filiżanka kawy zasługuje na towarzystwo
-
-
Herbaty
-
-
Nasze herbaty
-
-
-
Nasze herbaty
-
-
-
Sencha Sakura Greensubtelny, słodkawy smak
-
-
Ceylon OP-1 Sarniaharmonia smaku i aromatu
-
- Nowości
-
Akcesoria
-
-
Nasze akcesoria
-
-
-
Nasze akcesoria
-
-
-
Filiżanka porcelanowaArt Collection vol. 3
-
-
AromaBoymały ekspres przelewowy
-
- Cycling Club
- Współpraca
- Blog
- O nas
Zamówienia sklep internetowy:
Tel. komórkowy +48 533 363 878
Pon.-Pt. 8:00-16:00
sklep@coffeeandsons.pl
Zamówienia dla lokali i biur:
Tel. +48 533 885 677
biuro@coffeeandsons.pl
Lublin, ul. Lubomelska 9 lok U5
Pon. - Pt. 8:00-17:00
Sob. 9:00-13:00
Tel. +48 533 885 677
Biłgoraj ul. Krzeszowska 72c
Pon. - Pt. 8:00-16:00
Sob. 9:00-13:00
Twój koszyk jest pusty
Jeśli nie wiesz od czego zacząć - zacznij od degustacji! Nasz Zestaw Startowy pozwoli Ci posmakować 4 wspaniałych kaw i wybrać idealną dla siebie.
lub
Sprawdź nasze kawyNajnowsze posty
Jak parzyć kawę metodą French Press?
French Press to bardzo proste urządzenie do parzenia kawy, które jest świetną alternatywą dla tradycyjnej zalewajki. Dzięki niemu w bardzo łatwy sposób przygtujesz kawę o sporej dawce kofeiny pysznym smaku!
Krok 1
Napełnij czajnik filtrowaną wodą i zagotuj ją do temperatury 90°C
Krok 2
Część zagotowanej wody użyj do ogrzania French Pressa, a następnie ją wylej.
Krok 3
Wybierz ciemno paloną kawę jeśli lubisz klasyczny napar lub sięgnij po jaśniejsze palenie, gdy wolisz więcej owocowych nut w filiżance.
Krok 4
Odmierz odpowiednią ilość ziaren (zasada przy przelewowych metodach parzenia brzmi: 6 g kawy na 100 ml wody, jednak nie bój się eksperymentować, aby znaleźć swój smak!)
Krok 5
Umieść odmierzone ziarna w młynku i zmiel dość grubo. Zmielona kawa wielkością powinna przypominać ziarenka piasku lub soli.
Krok 6
Wsyp do French Pressa zmieloną kawę.
Krok 7
Zalej równomiernie kawę gorącą wodą. Ziarna kawy wypłyną na powierzchnię wody i utworzą warstwę. Pozostaw to na 1 minutę. Ten kluczowy krok pozwala kawie się odgazować, co umożliwia wodzie wydobycie pełni smaku kawy. Ten proces nazywany jest "bloom".
Krok 8
Po około minucie przerwij warstwę kawy zanurzając w niej delikatnie łyżkę i mieszaj przez ok. 10 sekund, dzięki temu kawa równomiernie się zaparzy.
Krok 9
Po około 3-4 minutach umieść tłok we French Pressie i jednostajnym ruchem zacznij powoli naciskać go w dół oddzielając drobinki kawy od naparu. Przerwij przeciskanie w momencie gdy tłok znajdzie się ok 1,5 cm nad warstwą fusów na dnie.
Krok 10
Przygotowany napar przelej do ulubionej filiżanki lub kubka i delektuj się smakiem.