Jak przechowywać kawę ziarnistą – Porady Coffee & Sons
Jak przechowywać kawę ziarnistą – najlepsze metody
Dowiedz się, jak odpowiednio przechowywać kawę ziarnistą, aby zachować jej świeżość i pełnię smaku. Poznaj sprawdzone metody i wskazówki, które pomogą Ci cieszyć się doskonałą kawą każdego dnia. Sprawdź jak przechowywać kawę w ziarnach i kawę mieloną; podziel się tym artykułem ze znajomymi, zanim zaprosisz ich na kawę.
Spis treści:
- Dlaczego właściwe przechowywanie kawy jest ważne?
- Najlepsze sposoby na przechowywanie kawy ziarnistej
- Najlepsze sposoby na przechowywanie kawy mielonej
- Częste błędy w przechowywaniu kawy i jak ich unikać
Dlaczego właściwe przechowywanie kawy jest ważne?
Jeśli zastanawiasz się jak przechowywać kawę ziarnistą i mieloną, zwróć uwagę na to jak jest zapakowana, gdy kupujesz ją w sklepie internetowym lub stacjonarnym. Kawa na długo zachowa świeżość jeśli zostanie szczelnie zapakowana - do środka nie może dostawać się powietrze. Opakowanie powinno chronić ziarna przed światłem, a miejsce składowania przed zbyt niskimi i wysokimi temperaturami. Powietrze, światło i skrajne temperatury sprawiają, że kawa traci walory smakowe i każda kolejna porcja smakuje coraz gorzej. Jak przechowywać kawę mieloną i ziarnistą, by zachować jej doskonały smak i aromat?Najlepsze sposoby na przechowywanie kawy ziarnistej
Dowiedz się jak przechowywać kawę ziarnistą, by za każdym razem świetnie smakowała. Na początek zapoznaj się z informacją od producenta. Na opakowaniu powinna znaleźć się informacja dotycząca przechowywania kawy. Dodatkowo skorzystaj ze sprawdzonych sposobów, które podpowiedzą Ci jak przechowywać kawę w ziarnach.
Inspiracją w przechowywaniu kawy mogą stać się wybrane palarnie kawy. Renomowane palarnie, które rekrutują tylko najlepszych raosterów (osoby wypalające kawę), zdają sobie sprawę, że proces produkcji kawy do szereg działań, których kluczowym punktem jest odpowiednie zapakowanie i przechowywanie kawy.
Kawosze od dziesięcioleci zadawali sobie pytanie - jak przechowywać kawę w ziarnach - i dlatego sposób pakowania zmieniał się od XVIII wieku. Ponad dwieście lat temu kawę przechowywano w wąskich dzbanach i garnkach z kamionki. Takie pojemniki izolowały kawę od światła, ale niekoniecznie od dostępu powietrza. Z czasem kawa zaczęła trafiać do kolorowych ozdobnych opakowań z papieru. Dopiero rewolucja przemysłowa wsypała kawę do puszek i szczelnie zamknęła, by nic nie dostało się do środka. Niestety szczelna niczym łódź podwodna puszka potrafiła się rozszczelnić, a nawet wybuchnąć (sic!).
W związku z tym sprawdzając, jak przechowywać kawę w ziarnach, palarnie wpadły na pomysł, aby ziarna były szczelnie zamknięte w torbie z papieru, z dodatkiem nieprzepuszczalnej warstwy z metalu. Niektórzy producenci stawiają na plastikowe torebki. Powyższe rozwiązania mają wspólny mianownik - w opakowaniu znajduje się wentyle, który odprowadza gazy powstające w czasie palenia ziaren. Paczka kawy nie wybuchnie, a do środka nie dostanie się powietrze - sprytne rozwiązanie.Biorąc to pod uwagę warto zastanowić się jak przechowywać kawę ziarnistą w domu. Jeśli kawa, którą kupiliście znajduję się w opakowaniu, które:
- jest szczelne i można je wielokrotnie zamykać
- ma wentylek
- nie ma przeźroczystych elementów
Najlepiej pozostawcie kawę ziarnistą w oryginalnej paczce. Dotyczy to odpowiedzi na pytanie, jak przechowywać kawę ziarnistą na dłużej i kiedy sięgacie po nią codziennie. W innym przypadku masz kilka opcji.
- Przesyp kawę do szczelnej puszki (z wewnętrzną powłoką ochronną np. emaliowaną, lakierowaną lub wykonaną ze stali nierdzewnej, co zapobiega ewentualnej reakcji kawy z metalem) z pokrywką z silikonową, lub gumową uszczelką.
- Wsyp ziarna do opakowania próżniowego. Na rynku znajdziesz puszki, które posiadają pompkę, aby usunąć powietrze z wnętrza.
- Sięgnij po dowolny pojemnik wykonany ze szkła, plastiku, który posiada zakrętkę i nie jest przeźroczysty.
Ziarna kawy nie lubią wilgoci, światła, powietrza i zbyt wysokich temperatur. Wybierz ciemne i suche miejsce. Pamiętaj, aby kawa zawsze była pod ręką. Lepiej kupować kawę w mniejszych opakowaniach, niż kilkanaście razy wysypywać ją z dużej paczki - takiej 1 kg. Sięgnij po duże wolumeny, gdy w domu kawę pije przynajmniej kilka osób.
Najlepsze sposoby na przechowywanie kawy mielonej
Wiesz już jak przechowywać kawę ziarnistą. Co jeśli kupiłeś kawę mieloną? Sprawdź jak przechowywać kawę mieloną i co zrobić, aby za każdym razem napić się pysznej kawy.
Producenci kawy mielonej często pakują ją do papierowych opakowań wzmocnionych kartonową warstwą. Kawa jest pakowana próżniowo, dlatego paczka przypomina zbitą kostkę. Niestety po naruszeniu opakowania torebka się rozszczelnia, a rękach zostaje Ci worek z kawą, który nie wiadomo jak zamknąć. Mieloną kawę należy od razu przesypać do szczelnego opakowania. Jako że kawa mielona szybciej trafi swoje właściwości - zanika jej aromat, jest podatna na zbrylenie, traci kolor - nowy szczelny dom jest jej potrzebny w trybie pilnym.
Słoik, torebka, tuba - wybierz swoje opakowanie pod warunkiem, że spełnia te same kryteria, co opakowanie dla kawy ziarnistej, czyli:
- nie przepuszcza powietrza
- nie jest przeźroczyste
- dodatkowo ma kształt, który ułatwia nabieranie kolejnych porcji bez rozsypywania
Zastanawiając się nad tym jak przechowywać kawę mieloną, warto sięgnąć po zużyte dobre opakowania po innej kawie, np ziarnistej. Jeśli palarnia stosuje opakowania spełniające wyżej opisane wymagania, nie wyrzucaj go, tylko przetrzyj szmatką i odłóż do półki. W swoim czasie wsypiesz do niego kawę mieloną.Masz już nowe opakowanie na kawę mieloną? Świetnie. Teraz czas na miejsce przechowywania.
Kawa mielona jest bardziej podatna na utratę jakości, dlatego najlepiej wybierz suchą i zacienioną półkę w kuchni, lub dolną szafkę obok innych szczelnie zamkniętych pojemników z jedzeniem.
Zapamiętaj:
- kawa lubi chłód kawa
- nie lubi światła
- kawa nie lubi wilgoci
- kawa lubi suche miejsce
- kawa lubi nie stykać się z innymi potrawami - szczególnie z przyprawami
Częste błędy w przechowywaniu kawy i jak ich unikać
Wiesz już jak przechowywać kawę ziarnistą i kawę mieloną. Jednak jest jeszcze kilka kwestii, które warto poruszyć szukając skutecznego sposobu na przechowywanie kawy. Poniżej znajdziesz odpowiedź na pytanie jak przechowywać kawę mieloną i czego nie robić gdy przechowujesz kawę ziarnistą.
Pewnie spotkałeś się z propozycją trzymania kawy w lodówce. Ma to sens pod warunkiem, że kupiłeś kawę przemysłową. Taką kawę produkują duzi gracze - wielkie marki. Takie kawy w procesie palenia - konkretnie tuż po nim - są chłodzone parą wodną. Warto je trzymać w lodówce, bo poza dwutlenkiem węgla mają w sobie tlen i wilgoć. Jeśli zostawisz taką kawę w szafce, może się okazać, że po jakimś czasie kawa będzie bardzo kwaśna. Powodem jest powstawanie w niej kwasu węglowego.
Kawa dużej marki - palona przemysłowo - lodówce mówi TAK.
Jeśli zastanawiasz się jak przechowywać kawę w ziarnach lub mieloną, którą kupiłeś od dobrej palarni - takiej, która nie chłodzi kawy parą wodną, tylko powietrzem - nigdy - pod żadnym pozorem nie dawaj takiej kawy do lodówki. Ziarna, lub zmielona kawa, nabiorą wilgoci i zjełczeją.
Kawa z dobrej palarni - chłodzona powietrzem - lodówce mówi NIE.
Czego nigdy nie rób z kawą - dotyczy nie tylko przechowywania
- Nie stawiaj jej obok przypraw
- Nie zostawiaj kawy w otwartym opakowaniu
- Nie kupuj kawy w opakowaniu 1 kg jeśli pijesz jej bardzo mało - ziarna stracą aromat, zanim dokończysz paczkę
- Nie nabieraj kawy brudną łyżką - np taką usmarowaną dżemem - do paczki dostaną się resztki jedzenia i ziarna mogą się zepsuć
- Nie trzymaj kawy w piwnicy i w wilgotnych pomieszczeniach
Wiesz już jak przechowywać kawę ziarnistą. Poznałeś techniki przechowywania kawy mielonej. Podziel się tym artykułem z innymi fanami dobrej kawy i zawsze pij pyszną kawę, które bezpiecznie czeka w szafce w kuchni.