Blog

Pewnie wiele razy zastanawialiście się, jaką kawę dobrać do swojego ekspresu automatycznego, kolbowego czy też kawiarki. Oferta kaw, także tych proponowanych w naszej palarni, jest spora. Jednak zamiast przeprowadzania eksperymentów, które mogą szybko skończyć się rozczarowaniem, warto najpierw zapoznać się z działaniem urządzeń do zaparzania, ich walorami i naszą propozycją różnorodnych kaw ziarnistych, które czasami mają bardzo konkretne przeznaczenie.

Ciśnieniowe metody parzenia kawy

Zasada działania ekspresu ciśnieniowego polega w na przepuszczaniu przez zmielone ziarna gorącej wody pod wysokim ciśnieniem. W ten sposób kawę parzy wiele typów ekspresów: automat, ekspres kolbowy, ale także prosta w obsłudze i niedroga kawiarka. Do tej metody parzenia warto dobierać odpowiednie kawy, bo to od jakości ziaren i ich specyficznego smaku zależy, czy kawa będzie faktycznie aromatyczna i wyborna w smaku.

Ekspres automatyczny

Zwróćmy najpierw uwagę na różne sposoby parzenia kawy. Ekspres automatyczny staje się w wielu domach stałym wyposażeniem kuchni ze względu na szybkość parzenia kawy przy minimalnym zaangażowaniu użytkownika. Wyposażony jest w kompleksowy i uruchamiany automatycznie system, który najpierw mieli ziarna, następnie umieszcza kawę w zaparzaczu i parzy espresso pod wysokim ciśnieniem. Wystarczy użyć jednego przycisku, by uzyskać espresso. Ze względu na wbudowany młynek do ekspresów automatycznych stosuje się przede wszystkim kawy ziarniste. Nie polecamy do niego kaw aromatyzowanych, ponieważ mogą zapychać ekspres i bezpowrotnie zniszczyć jego podzespoły. Wybierając wysokiej jakości i wyselekcjonowanie ziarna, między innymi takie, jakie znajdują się w Zestawie startowym mieszanki, np. Mleczny Klasyk lub Słodki Shot, możemy mieć pewność, że posmak, jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren oraz procesu wypalania, nie zaś ze sztucznych dodatków. Taka kawa ziarnista jest więc nie tylko smaczna, ale bezpieczna dla wszystkich podzespołów odpowiadających za sprawne funkcjonowanie ekspresu automatycznego.

Ekspres ciśnieniowy kolbowy

Kolba to ekspres, dzięki któremu uzyskamy idealne espresso. Wielu miłośników kawy jest pewnych, że to najlepsze domowe urządzenie, w którym uzyskamy aromatyczny napar niczym z włoskiej kawiarni bez wychodzenia z domowej kuchni. Kawa do ekspresu kolbowego musi być wcześniej zmielona, ponieważ to użytkownik ubija zmielone ziarna w kolbie , przez którą pod wysokim ciśnieniem tłoczona jest gorąca woda. Kawa mielona stosowana jest także w kawiarce, jednak grubość zmielenia ziaren do zaparzenia w kolbie i kawiarce będzie się nieco różniła. Warto jednak, z myślą o ekspresie kolbowym oraz kawiarce, kupować kawę ziarnistą, a następnie mielić ją samodzielnie w domu, tuż przed jej przygotowaniem. To pozwala zachować pełnię jej aromatu.

Smak kawy z ekspresu ciśnieniowego

Kawy zaparzane w ekspresach ciśnieniowych charakteryzują się intensywnością, która wynika z faktu, że na drobinki kawy działa ciśnienie, które „wyciska” z nich maksimum smaku. Czasami jednak może się zdarzyć, że kawa, którą wsypiecie do ekspresu, po zaparzeniu wydaje się „płaska” albo jest mocno kwaskowata czy nawet mocno gorzka. Warto więc przyjrzeć się rodzajom kawy.

Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?

Jak przy tak dużej ilości różnych rodzajów kaw na rynku wybrać te, które będą nam najbardziej smakowały? Czym kierować się przy wyborze? Z doświadczenia wiem, że w tych metodach zaparzania zazwyczaj najlepiej sprawdzają się mieszanki. Chodzi tutaj o charakterystykę ziaren, z których każde ma swój unikalny wkład w końcowy smak naszego kawowego naparu. Kawy jednorodne tzw. „Single” rzadko kiedy są na tyle zróżnicowane, żeby potencjał zamknięty w ich ziarnach przełożył się na wyrazisty smak zaparzonego espresso. Stąd właśnie wzięły się mieszanki, w których budujemy smak różnymi odmianami kaw idealnie się nawzajem uzupełniającymi. Przy dobrze skomponowanej mieszance możemy uzyskać pełny i zbalansowany smak, ale tworzenie mieszanek wcale nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Proces doboru odpowiednich rodzajów ziaren, ich proporcji i stopnia wypału jest żmudny i czasochłonny, ale kiedy się powiedzie, daje nam istną symfonię smaku w filiżance.

To, na co jeszcze warto jest zwrócić uwagę, to profil palenia — jasno palone kawy nie sprawdzają się dobrze w metodach ciśnieniowych. Zamiast nich lepiej jest wybrać ciemniejsze wypały, takie jak omni czy espresso.

Najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego

Nasze kompozycje kaw, które możecie znaleźć między innymi w „Zestawie startowym – mieszanki”, były przez nas dopracowywane przez lata i jesteśmy przekonani, że trafią w gusta nawet najbardziej wybrednych kawoszy. Każda z naszych mieszanek charakteryzuje się innym profilem smakowym. Na przykład Mleczny Klasyk jest najdelikatniejszą z naszych propozycji i wspaniale łączy się z mlekiem, dając słodki posmak migdałów i mlecznej czekolady. Słodki Shot wyróżnia się intensywnie podbitą słodyczą karmelu i kakao, a Włoska Robota jest najbardziej wyrazista i mocna, o profilu smakowym suszonych owoców, orzechów i czekolady. Brazylijski Duet to z kolei zrównoważona kompozycja dwóch kaw ziarnistych, w których przeplatają się nuty gorzkiej czekolady z posmakiem orzechów. Dla prawdziwych miłośników kaw i właścicieli ekspresu ciśnieniowego będzie idealna.

Kawa do ekspresu kolbowego

Zanim wybierzesz konkretny rodzaj kawy, pamiętaj, że musi być ona w formie zmielonej. Zawsze zachęcamy, by kupować kawę ziarnistą, a następnie mielić ją samodzielnie w domu. Wszystkim, którzy zaczynają przygodę z naszymi kawami, polecamy zestaw startowy, ponieważ zapewnia on możliwość próbowania różnych aromatów i porównywania ziaren z wielu zakątków świata. Są one też bazą do kaw mlecznych, a po zmieleniu dobrze sprawdzają się jako kawy do ekspresu kolbowego i kawiarki. Jaka kawa będzie najlepsza do ekspresu kolbowego? Mleczny Klasyk, Brazylijski Duet, Słodki Shot i Włoska Robota to takie kawy, które nigdy nie zawodzą i smakują wybornie, kiedy są zmielone tuż przed przyrządzeniem w ekspresie kolbowym.

Najlepsza kawa do kawiarki

Kawiarka jest prostym i niedrogim urządzeniem, które wymaga podgrzania na kuchence lub ma wbudowany podgrzewacz elektryczny. Dla wielu miłośników kawy stanowi tanią alternatywę dla ekspresów ciśnieniowych i kaw kupowanych w doskonałych kawiarniach. Jeśli więc nie dysponujesz ekspresem automatycznym, możesz z powodzeniem użyć właśnie kawiarki. Jej zasada działania jest bardzo prosta. Użyj kawy mielonej do kawiarki, wsypując ją do sitka na kawę. Dolną część naczynia zalej wodą, najlepiej gorącą, skręć dwie części razem i ustaw na palniku. Woda pod wpływem temperatury przechodzi przez sitko z kawą pod wysokim ciśnieniem i staje się mocnym, kawowym naparem podobnym do espresso z ekspresu. Będzie smakować wyśmienicie, jeśli użyjesz mocnej, wyrazistej kawy. Polecamy mieszanki lekko słodkie, z aromatem orzechów, migdałów albo czekolady. Zwróć uwagę na Mleczny Klasyk z nutami migdałów i mlecznej czekolady czy Słodki Shot wyróżniający się aromatem karmelu i kakao.

Mleczne kawy z ekspresu ciśnieniowego

Ekspresy ciśnieniowe oraz kawiarki szybko zaparzą intensywne espresso, które jest bazą kaw mlecznych, a także podgrzeją lub spienią mleko do dekoracji w stylu art café. Mleko można spienić także przy pomocy poręcznego mieszadła albo dysz parowych, w które często wyposażone są automatyczne ekspresy ciśnieniowe oraz ekspresy kolbowe. Spienione mleko, nawet najsmaczniejsze i najdoskonalsze, nie zapewni idealnego smaku latte, macchiato czy cappuccino. Podstawą jest zawsze odpowiednio dobrane, zmielone i zaparzone ziarno. I w tym miejscu nie możemy zapomnieć o kawie Mleczny Klasyk. Już sama jej nazwa wskazuje na to, że jest doskonałą bazą do latte, cappuccino, macchiato i kawa mrożonych z dodatkiem lodów czy bitej śmietany. Migdały i mleczna czekolada to nuty, które sprawiają, że kawa z ekspresu automatycznego ze spieniaczem mleka będzie doskonałym sposobem na spędzenie popołudnia.

Wypróbuj zestaw kaw do ciśnieniowych metod parzenia kawy

Zestaw startowy kaw prosto z palarni idealnie sprawdza się na początek przygody z parzeniem kawy metodą ciśnieniową. Kawa z Coffee&Sons nie jest aromatyzowana, a jej charakterystyczny słodki smak i głęboki aromat uzyskano za sprawą tradycyjnego wypalenia w unikatowym piecu Gothot z 1958 roku. Każdy bend jest autorską recepturą a nazwy kaw sugerują napar, jaki z nich uzyskamy. Pyszna kawa nie zawsze wymaga od razu wielkich inwestycji w zaawansowane i drogocenne urządzenia, ale odpowiednio dobranych ziaren, profilu palenia, sposobu zmielenia i dokładności w przygotowaniu.

Kawy które polecamy w artykule: