Kawa jakości Speciality
Zawsze świeżo palona
Wysyłka prosto z palarni
📦 Darmowa dostawa już od 129 zł!
-
MenuPowrót
-
Kawa ziarnista
-
-
-
-
Słodki Shotintensywny posmak słodyczy
-
-
Zestaw 4 x 1 kg za 399 złduży zestaw doskonałej kawy
-
-
Herbaty
-
-
Nasze herbaty
-
-
-
Nasze herbaty
-
-
-
Ceylon OP-1 Sarniaharmonia smaku i aromatu
-
- Kawa miesiąca
-
Nowości
-
-
Zestaw 4 x 1 kg za 399 złduży zestaw doskonałej kawy
-
-
Kawa miesiącaKawa miesiąca listopada
-
-
Koszulka Coffee & SonsKoszulka Coffee & Sons X Pan Tu Nie Stał
-
-
Akcesoria
-
-
Nasze akcesoria
-
-
-
Nasze akcesoria
-
-
-
Filiżanka porcelanowaArt Collection vol. 3
-
-
AromaBoymały ekspres przelewowy
-
- Współpraca
- Blog
- O nas
Zamówienia sklep internetowy:
Tel. komórkowy +48 533 363 878
Pon.-Pt. 8:00-16:00
sklep@coffeeandsons.pl
Zamówienia dla lokali i biur:
Pon.-Pt. 8:00-16:00
Tel. +48 533 885 677
biuro@coffeeandsons.pl
Lublin, ul. Lubomelska 9 lok U5
Pon. - Pt. 8:00-17:00
Sob. 9:00-13:00
Tel. +48 533 885 677
Biłgoraj ul. Krzeszowska 72c
Pon. - Pt. 8:00-16:00
Sob. 9:00-13:00
Twój koszyk jest pusty
Jeśli nie wiesz od czego zacząć - zacznij od degustacji! Nasz Zestaw Startowy pozwoli Ci posmakować 4 wspaniałych kaw i wybrać idealną dla siebie.
lub
Sprawdź nasze kawyNajnowsze posty
Kawa zielona
Różny kolor ziaren świadczący o defektach, różna wielkość ziaren, ziarna źle oczyszczone, połamane lub nadgryzione przez owady i wiele innych niedoskonałości, czyli wszystko to, czym zaskoczyć nas może kawa zielona. W sumie nie powinienem wspominać o niedoskonałościach surowca, bo w Wasze ręce trafia produkt, za którego jakość odpowiadamy i ją gwarantujemy. No ale tę jakość musieliśmy przecież wypracować. Fakt, uczyliśmy się tej kawy przez lata i dziś możemy spokojnie powiedzieć, że surowiec, czyli kawa zielona, jaka trafia do naszej palarni, jest bez zarzutu. Wiele jednak widzieliśmy, co oczywiście nie znaczy, że kiedykolwiek dopuszczaliśmy do palenia kawę z defektami. Chodzi tu raczej o uświadomienie jak wiele kawa zielona musi przejść, by stanowiła idealny surowiec do palenia.

Zanim kawa zielona trafi do naszego pieca
Dobry i sprawdzony surowiec to podstawa każdej palarni kawy. By taki otrzymać, należy współpracować ze sprawdzonymi dostawcami. My współpracujemy i dzięki temu mamy pewność jakości. Oprócz tego kontraktujemy kawę sezonowo i zamawiamy próbki tuż po zbiorach. Sprawdzamy, oceniamy, badamy wilgotność, robimy cupping i jeśli ziarna nam odpowiadają, kontraktujemy odpowiednią ilość na pół roku. Tyle by wystarczyło do następnych zbiorów. Teraz należy tylko dbać o to, by kawa zielona była odpowiednio przechowywana i skupić się na doborze idealnego profilu palenia do danych ziaren.
Wady, jakie może posiadać kawa zielona
Nawet najlepszy dostawca może jednak coś przeoczyć i dlatego tak mocno skupiamy się na ocenie surowca. Najważniejsze jest by kawa zielona była… zielona! Tak! Zdarza się, że ziarna mają nieodpowiedni kolor świadczący o pewnych defektach wpływających na smak naparu. Kolor jest niezwykle ważny. Powinien być równomierny, a powierzchnia ziarna błyszcząca. Jeśli jest inaczej to znaczy, że kawa była przykładowo nieprawidłowo suszona, źle przebiegała jej fermentacja lub warunki uprawy były nieprawidłowe. Mogą się zatem zdarzyć się pomarszczone i ciemne ziarna, białe, nakrapiane, zbyt miękkie, gąbczaste, albo zaatakowane przez grzyby. Każda z tych niedoskonałości ma swoje przyczyny.
Poza tym kawa zielona jest na początku sortowana według wielkości ziaren i ich kształtu. Te cechy mają wpływ na sposób palenia kawy. Wiadomo, że mniejsze ziarna będą palić się szybciej niż większe. Ziarna o innych kształtach będą również w różny sposób pochłaniały ciepło. Dodatkowo różny kształt zazwyczaj świadczy o wymieszaniu odmian w danej partii. Kawa zielona może zawierać też ziarna skwaśniałe, niedojrzałe, pokruszone, zdeformowane, zbyt duże, zaatakowane przez grzyby, czy zjedzone przez owady.
Co robimy z kawą posiadającą defekty? Na szczęście mamy jedynie próbkę i zwyczajnie jej nie zamawiamy.
Po co sprawdzać czas, w jakim kawa zielona starci swój potencjał
Równomiernie wybarwione, o odpowiedniej gęstości oraz wielkości i oczywiście z zaakceptowanym podczas cuppingu potencjałem. Taka właśnie kawa trafia do naszego magazynu i tu często słyszymy pytanie – Jak długo kawa zielona może być przechowywana? Zakłada się, że powinna zachować swoje właściwości przez dwa lata. Czy zachowuje? Niestety nie odpowiem, ponieważ nigdy tego nie sprawdzaliśmy i nie chcemy tego robić. Zamawiamy świeżą kawę sezonowo po zbiorach w takiej ilości by wystarczyło do kolejnego zbioru. Dzięki temu kawa z naszej palarni jest zawsze świeża.

