Mielenie kawy - jak to zrobić dobrze
Mielenie kawy - klucz do doskonałego smaku
Poznaj sekrety mielenia kawy, które mają decydujący wpływ na jej smak i aromat. Dowiedz się, jak odpowiednie mielenie może przekształcić Twoje codzienne doświadczenie z kawą. Dzięki temu artykułowi przekonasz się, że mielenie kawy w domu jest dziecinnie proste. Sprawdzisz jak stopień zmielenia kawy wpływa na jej smak - poznasz sekrety baristów.
Spis treści:
- Dlaczego mielenie kawy jest ważne?
- Jak wybrać odpowiedni stopień mielenia?
- Porady dotyczące mielenia kawy w domu?
Dlaczego mielenie kawy jest ważne?
Odpowiednie mielenie kawy to jeden sekretów baristów. Stopień zmielenia kawy to jeden z czynników wpływających na smak naparu. Szanujący się barista wie, że grubość mielenia kawy to etap przygotowywania naparu, który wymaga szczególnej uwagi. Niech przykładem będzie pieczołowite podejście do mielenia ziaren pod espresso - bazę dla większości przepisów na kawę.Ziarna kawy nie mogą się zbytnio rozgrzać, bo kawa bezpowrotnie straci walory smakowe. Ziarna nie powinny być mielona na zapas - dlatego jeśli widzisz w lokalu wielki zasobnik ze zmieloną kawą - uciekaj!
Grubość mielenia dodatkowo należy dopasować do ciśnienia wody w ekspresie - im wyższe, tym drobniej należy zmielić kawę. Grubość mielenia dodatkowo należy dopasować do sposobu w jaki zaparzamy kawę. W ekspresach ciśnieniowych kawę należy zmielić bardzo drobno a w ekspresach przelewowych dużo grubiej.Bariści często korzystają z systemów automatycznego dozowania ziaren, co ułatwia odmierzanie odpowiedniej porcji na perfekcyjne espresso. Wiedzą też, że grubość mielenia kawy wpływa na smak i aromat naparu.
Kawę zmieloną grubiej używamy do zaparzania metodami przelewowymi np aeropress, drip, ekspres przelewowy. Do zaparzania w kawiarce, ekspresie kolbowym czy tygielku kawę mielimy znacznie drobniej.
Kawa średnio mielona, nadaje się do wielu metod parzenia. Dobór sposobu zaparzania zależy od mocniejszego ubijania kawy w np. kawiarce. Regulując ilość kawy i to jak została ubita, możemy zaparzać kawę średniomieloną na kilka sposobów.
Jak wybrać odpowiedni stopień mielenia?
Poprawnie mielenie kawy jest bardzo ważnym czynnikiem, by zaparzyć pyszną kawę. W zależności od wyboru metody parzenia należy dobrać odpowiednia grubość mielenia - od bardzo drobnego dla ekspresu ciśnieniowego - do grubego dla np. chemexa.
Kawa grubo mielona nadaje się do parzenia we french pressie i ekspresie przelewowym (w zależności od upodobań). Mielenie kawy na grube kawałki - po roztarciu w palcach można wyraźnie wyczuć ostre kawałki, a kawa nie zostawi wyraźnych śladów na skórze - jest idealne pod metody, które wymagają długiego czasu ekstrakcji jak chemex, aeropress, czy drip.Stopień zmielenia kawy na średnio to dobry pomysł jeśli lubisz kawę z parzoną tradycyjnie przez zalanie jej gorącą wodą (wedle upodobań - kawa grubo mielona też zda egzamin).
Kawa mielona średnio jest zazwyczaj dostępna w sklepach spożywczych. Możesz ją zastosować niemal przy każdym sposobie zaparzania. Niestety zapłacisz za to gorszym smakiem kawy - bo nic nie może być dobre do wszystkiego.
Mielenie kawy na proszek lub drobno to baza pod parzenie jej w ekspresie ciśnieniowym - automatycznym i kolbowym. Co więcej, większość ekspresów automatycznych sama dozuje i mieli kawę - godne polecenia rozwiązanie.Do tego jeśli lubisz prawdziwą kawę po turecku, lub po bałkańsku sięgnij po miedziany tygielek. Kawa powinna być zmielona niemal na pył. Po roztarciu w palcach powinna prawie wtapiać się w skórę.
Znasz już trzy podstawowe grubości mielenia kawy. Pozostaje jeszcze jedna związana z tym kwestia - grubość mielenia kawy a moc naparu.
Otóż musimy Cię rozczarować, bo popularne i wyraziste espresso nie jest najmocniejszą kawą. Porcja małej czarnej w postaci espresso to przedział 45-75 mg kofeiny. Kawa zaparzona w sposób przelewowy ma między 80 a 130 mg, a french press zaserwuje Ci kawę o składzie kofeiny rzędu nawet 135 mg.
Skąd się to bierze? Czy grubość mielenia kawy a moc naparu mają ze sobą coś wspólnego?
Otóż espresso wydaje się być mocne, bo jest intensywne. To mała porcja skoncentrowanych olejków smakowych zamknięta w poręcznej filiżaneczce. Espresso jest gęste i aromatyczne. Dwa małe łyczki i od razu czujesz uderzenie aromatu czekolady, orzechów z lekką nutką pomarańczy… Ale kofeiny w nim jest mało.Za to inne kawy, które wymagają nieco dłuższego zaparzania do inna bajka. Powodem jest czas ekstrakcji. Kawa grubo mielona potrzebuje więcej czasu, by się zaparzyć. W związku z tym kofeina jest dłużej uwalniana ze zmielonych ziaren. To kolejny z sekretów baristów - a teraz go znasz.
Porady dotyczące mielenia kawy w domu?
Odpowiednie mielenie kawy to kolejna po poprawnym jej przechowywaniu, zasada sprawiająca, że zaparzysz dobrą kawę, a nie czarną paskudną wodę.
Kawosze i bariści doskonale wiedzą, że kawa powinna być mielona tuż przed zaparzeniem. Co więc z kawami już mielonymi, które kupisz w sklepie? Jeśli nie masz możliwości mielenia ziaren - nie masz wyboru. Jeśli jednak chcesz mielić kawę jak barista, zawsze - i tylko za każdym razem - miel kawę tuż przed zaparzaniem.10 minut po mieleniu część olejków eterycznych bezpowrotnie ucieka w powietrze i kawa nie będzie już smakować tak samo - pamiętaj o tym.
Mielenie kawy w domu jest możliwe i możesz poradzić sobie z tym na trzy sposoby.
Po pierwsze, możesz kupić ekspres ciśnieniowy z młynkiem. Wsypujesz niewielką porcję ziaren i wybierasz ulubiony program, a kawa mieli i zaparza się sama - to proste i popularne rozwiązanie.
Po drugie, może zakupić młynek elektryczny. Odmierzać do niego porcje kawy, wybierasz grubość mielenia - tu przyda się wiedza z tego artykułu - i mielisz.Po trzecie możesz zaopatrzyć się w młynek ręczny. Ze wszystkich rozwiązań to najlepszy sposób, aby wycisnąć z kawy najwięcej aromatu i smaku. Dzieje się tak, bo taki młynek nie nagrzewa się w czasie pracy i nie ogrzewa kawy w czasie mielenia. Kawa nie traci na jakości. Ale coś za coś - brak wygody za jakość kawy.
Wybierając młynek do kawy, sięgaj tylko po młynki żarnowe. Zapomnij o takich z metalowymi ostrzami.
Niezależnie od tego, jaki młynek wybierzesz, każdy wybór będzie dobry, bo będzie Twój. Znajdź swój sposób na idealną kawę.
Mielenie na życzenie w Coffee and Sons
Jeśli nie masz w domu młynka do kawy, a zależy Ci na najlepszym smaku i aromacie, mamy dla Ciebie rozwiązanie!
W Coffee and Sons oferujemy darmowe mielenie kawy tuż przed wysyłką, dostosowane do wybranej metody parzenia – czy to do ekspresu, dripa, kawiarki czy french pressa. Dzięki temu Twoja kawa zachowa świeżość, głębię smaku i aromat na dłużej. Zamawiając świeżo mieloną kawę w naszej palarni, masz pewność, że otrzymasz najwyższą jakość bez kompromisów. Sprawdź naszą ofertę i ciesz się idealnym smakiem ulubionej kawy każdego dnia!