Kawa jakości Speciality
Zawsze świeżo palona
Wysyłka prosto z palarni
📦 Darmowa dostawa już od 129 zł!
-
MenuPowrót
-
Kawa ziarnista
-
-
-
-
Słodki Shotintensywny posmak słodyczy
-
-
Zestaw startowy 4 x 250g4 kawy, 4 różne smaki
-
-
Herbaty
-
-
Nasze herbaty
-
-
-
Nasze herbaty
-
-
-
Sencha Sakura Greensubtelny, słodkawy smak
-
-
Ceylon OP-1 Sarniaharmonia smaku i aromatu
-
- Nowości
-
Akcesoria
-
-
Nasze akcesoria
-
-
-
Nasze akcesoria
-
-
-
Filiżanka porcelanowaArt Collection vol. 3
-
-
AromaBoymały ekspres przelewowy
-
- Współpraca
- Blog
- O nas
Zamówienia sklep internetowy:
Tel. komórkowy +48 533 363 878
Pon.-Pt. 8:00-16:00
sklep@coffeeandsons.pl
Zamówienia dla lokali i biur:
Tel. +48 533 885 677
biuro@coffeeandsons.pl
Lublin, ul. Lubomelska 9 lok U5
Pon. - Pt. 8:00-16:00
Tel. +48 533 885 677
Biłgoraj ul. Krzeszowska 72c
Pon. - Pt. 8:00-16:00
Sob. 9:00-13:00
Twój koszyk jest pusty
Jeśli nie wiesz od czego zacząć - zacznij od degustacji! Nasz Zestaw Startowy pozwoli Ci posmakować 4 wspaniałych kaw i wybrać idealną dla siebie.
lub
Sprawdź nasze kawyNajnowsze posty
Najlepsza kawa – czyli jaka? Oczywiście świeżo palona z palarni kawy
Świeżo palona kawa? To hasło zobaczycie i usłyszycie wszędzie. Bardzo dobrze, bo idealny smak naparu zapewni Wam właśnie świeżo palona kawa i tego warto się trzymać. Dzięki odpowiedniej świeżości odnajdziemy charakterystyczny dla danego gatunku bukiet aromatów i smaków. To również słyszeliście? Zaparzyliście świeżutkie ziarna, a jednak efekt w filiżance odbiegał od Waszych oczekiwań. Podstawowa rada – nie dajmy się zwariować. Kawa powinna przede wszystkim sprawiać radość i świat się nie zawali, jeśli nie odnajdziemy w niej nut czerwonych owoców, które były w opisie danej kawy.
Z pełnym przekonaniem powiem, że świeżo palona kawa to produkt z najwyższej półki, ale paradoksalnie kawa nie powinna być zbyt świeża. Wypalanie kawy to cały proces kończący się etapem odgazowywania wypalonych ziaren. Kawa po wypaleniu powinna pooddychać ze względu na to, że w ziarnach nadal zachodzą pewne procesy uwalniające gazy, które zazwyczaj źle wpływają na samo parzenia. Stąd wypalone ziarna muszą jeszcze jakiś czas dojrzewać w odpowiednich warunkach. Długość tego procesu zależy od gatunku kawy i stopnia jej wypalenia. Pewne kawy są idealne już po kilku dniach inne nadają się do parzenia po dwóch, trzech tygodniach od wypalenia. Zasada jest taka, że im ciemniej palona kawa tym dłużej powinna odpoczywać. Świeżo palona kawa musi więc być kawą w odpowiedniej fazie świeżości. Nie ma jednak sensu poszukiwać informacji na temat długości tego okresu, bo każda szanująca się palarnia dostarczy Wam kawę w odpowiedniej fazie dojrzałości. Oczywiście to, co uzyskacie z takich ziaren zależy od Was i sposobu parzenia, ale skoro poszukujecie świeżych ziaren, to przygotowanie idealnej kawy na pewno nie sprawia Wam problemu.