Profile palenia kawy (rodzaje kawy)

 

Jasny, średni i ciemny profil wypalenia kawy. Wydawałoby się, że w tym samym kierunku powinniśmy stopniować rodzaje kawy według smaku oraz zawartości kofeiny. Jaśniejszy czyli słabszy, delikatny i mniej aromatyczny, ciemniejszy czyli mocniejszy, wyrazisty, z dużą ilością kofeiny. Przyzwyczajeni do mitu włoskiego espresso często uważamy, że ciemno wypalona, gorzka kawa zawiera więcej kofeiny. No cóż? Jest zupełnie odwrotnie. A teraz powiedzcie to przeciętnemu człowiekowi siedzącemu przy filiżance kawy…

Profile palenia kawy (rodzaje kawy)

Czas i temperatura, a rodzaje kawy

Jak zrozumieć zasadę wypalania kawy? Wystarczy spojrzeć na ciasteczka w piekarniku. Temperatura wzrasta, ciasto powoli rośnie i staje się rumiane, zaczyna wydobywać się apetyczny aromat, z minuty na minutę ciasto nabiera wyraźniejszego koloru i z minuty na minutę ciemnieje… i jeśli nie wyjmiemy ciastek z piekarnika w odpowiednim momencie, to zwyczajnie się spalą.

Kawa, choć jej obórka trwa znacznie krócej, zachowuje się podobnie, jak zresztą wszystkie produkty poddawane wysokim temperaturom. Początkowo zielone ziarna kawy wysuszają się, nabierają żółtego koloru i zaczynają pachnieć jak tost. Po chwili kolor żółty ustępuje jasnobrązowemu, ziarna puchną i następuje pierwsze pękniecie, a po nim drugie. Kolor zmienia się na ciemnobrązowy i ziarna pokrywają się olejkami eterycznymi. Pojawiają się kolejne zapachy. Dalsze palenie zmienia kolor na coraz ciemniejszy i tak aż do spalenia ziaren. W tym czasie, pod wpływem temperatury, w ziarnach następuje szereg reakcji kilkuset związków chemicznych. Przebiega proces karmelizacji cukrów i zachodzą reakcje Maillarda. Uwalniają się smaki i aromaty.

To jakie rodzaje kawy uzyskamy, ile aromatów i smaków uwolnimy zależy od momentu w którym ten proces przerwiemy i zaczniemy chłodzenie. Tu dochodzimy do sedna – im krócej będziemy wypalać tym więcej aromatów i smaków i kofeiny zachowamy, dłuższe zaś palenie spowoduje obniżenie bukietów aromatycznych i kwasowości na rzecz goryczki. Aromaty, smaki i kofeina zwyczajnie się spalą.

Jasny profil palenia kawy

Cinammon, czyli jasny profil palenia kawy. Przy tym sposobie palenia ziarna są jasne i suche. Suche ponieważ nie doprowadziliśmy ich do momentu, kiedy olejki eteryczne wydobywają się na zewnątrz. Dzięki temu kwasowość kawy jest wyraźna, a ziarna zachowują najwięcej aromatów kwiatowych i owocowych. Tak wypalona kawa doskonale nadaje się do przyrządzenia espresso, jakie najczęściej zamawiamy w dobrych kawiarniach. Spróbujcie odnaleźć w takiej kawie, oczywiście odpowiednio przygotowanej, w zależności od potencjału danej kawy, posmak cytrusów, słodkich owoców, poziomek, brzoskwiń i innych owoców. Nikt nie powiedział, że musicie to wyczuć, bo najważniejsza jest Wasza przyjemność, ale spróbować nie zaszkodzi.

Średni profil idealny do domowych metod

American czyli średni profil palenia jest doskonały do domowych sposobów parzenia. Drip, kafetierka, french press czy ekspres przelewowy? Oczywiście wszystkie rodzaje kawy możecie przyrządzić tymi sposobami, ale american oferuje najwięcej możliwości eksperymentowania, a przy tym radości z odkrywania smaków. Kawa w tej fazie wypalenia jest najbardziej zbalansowana, posiada wyczuwalną choć niezbyt nachalną kwasowość współgrająca z wyśrodkowanymi aromatami, słodyczą. Charakteryzuje się delikatnym body. To co z niej wydobędziecie podczas parzenia zależy od sposobu parzenia i naturalnie od Waszego indywidualnego gustu. Ja życzę Wam smacznego oraz wiele radości z odkrywania tego co oferują poszczególne rodzaje kawy wypalone na średni profil.

Full, czyli kawa wypalona na ciemno

Brak kwasowości, zamiast niej więcej goryczy, mniej aromatów z wyraźnym odcieniem dymu, a dodatkowo trochę aromatów czekolady i orzecha i znacznie mniej kofeiny, czyli ciemny profil palenia kawy, inaczej full. Gorzki smak tej kawy na pewno pobudzi, ale nie do końca będzie to pobudzenie wywołane dużą zawartością kofeiny. Wypalając ziarna na ciemno, wypalamy w nich jednocześnie aromaty i kofeinę. Rzadko spotykany sposób palenia w Polsce, choć niektóre rodzaje kawy doskonale nadają się właśnie do tego tego sposobu palenia. Czy polecałbym Wam ją? Polecałbym jak każdą inną kawę, bo od zawsze powtarzam, że paląc wydobywamy wszystko co najlepsze i jeśli chcecie pić właśnie taką kawę, to wiem, że postaracie się przygotować ją w idealny, odpowiadający Waszemu gustowi sposób.

 

Cotygodniowa
dostawa newsów.

Chcesz otrzymywać nowości? Zostaw swój e-mail

Loading...