Szukaj

Produkty

Kategorie

Kolekcje

Producenci

Brak wyników

Kawa ziarnista Etiopia Wolichu Wachu - natural

Kawa Speciality charakteryzująca się najwyższą jakością. Segment kaw dla zaawansowanych kawoszy poszukujących nowych smaków i aromatów.

49.00 zł

Ziarna zaskakująco słodkie i niezwykle aromatyczne. Maliny, miód, cytryna i delikatny posmak cytrusów sprawia, że tych ziaren nie sposób zapomnieć. Kawa bardzo delikatna, o czystym smaku. Charakteryzuje się delikatnym kwiatowym aromatem i krystalicznie czystą kwasowością, z której słyną kawy z regionu Guji. 

Etiopia Wolichu Wachu natural jest to najwyższej jakości ziarno klasy GR1 o wysokiej punktacji speciality, 86 - 88 punktów w stustopniowej skali.

Etiopia słynie jako miejsce narodzin kawy. Dzięki sprzyjającym warunkom rolnicy uprawiają kawę najwyższej jakości. Sprzyjają temu przede wszystkim duże wysokości (od 1900 do 2210m n.p.m.), gleba bogata w składniki odżywcze, odpowiednie opady, ciepłe dni i chłodne noce. Dodatkowo kluczowymi składnikami doskonałej kawy w Etiopii są tradycje produkcyjne, które stworzyły różnorodność genetyczną, infrastrukturę przetwórczą i wspaniałą kawę.

Wolichu Wachu w regionie Guji jest to stacja zbudowana w 2017 roku przez Spółdzielnię Rolniczą Harso Haru Mude.  Ponad 30 lat zgromadzonej wiedzy na temat stacji mycia w Etiopii pozwoliło na zbudowanie jej w sposób ułatwiający pracę, która jest zdecydowanie efektywniejsza. Znajdują się tutaj odpowiednie stoły do ​​sortowania i pływające zbiorniki, które są kluczem do monitorowania jakości wiśni na wejściu. Wybierane są tylko te najbardziej dojrzałe.

Po zaakceptowaniu wiśnia jest czyszczona w słodkiej wodzie. Po oczyszczeniu pracownicy przenoszą je bezpośrednio na pole suszące oraz rozprowadzają  w jednej warstwie. Przez pierwsze kilka dni są ostrożnie obracane co 30 minut, aby zapewnić wieczorne suszenie. Po kilku dniach wiśnia zostaje dostosowana tak, aby ułożyła się w nieco grubszej warstwie, co pomaga spowolnić proces suszenia. 

Rekomendowany sposób przygotowania: aeropress, drip, chemex, ekspres przelewowy

Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a posmak jaki nam towarzyszy podczas picia pochodzi ze specyfiki ziaren, oraz procesu wypalania.

Szczegóły:

  • profil smakowy: malina, miód, czarna herbata, owoce cytrusowe, kakao
  • skład: arabika
  • profil palenia: przelew
  • kwasowość: wysoka
  • gorycz: niska
  • słodycz: wysoka
  • obróbka: natural
  • jakość kawy speciality: 86 - 88 pkt.

Zapisz się do newslettera

Chcesz otrzymywać nowości? Zostaw swój e-mail

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą Polityką Prywatności

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj

Wyślij wiadomość

Podaj swój adres email a powiadomimy Cię gdy produkt pojawi się na stanie.