Szukaj

Produkty

Kategorie

Kolekcje

Producenci

Brak wyników

Kawa ziarnista Etiopia Wolichu Wachu - washed

Kawa Speciality charakteryzująca się najwyższą jakością. Segment kaw dla zaawansowanych kawoszy poszukujących nowych smaków i aromatów.

49.00 zł

Wyjątkowo aromatyczna kawa ze stacji myjącej Wolichu Wachu w Etiopii w regionie Guji. Jest to najwyższej jakości ziarno klasy GR1 o wysokiej punktacji speciality, 86 - 88 punktów w stustopniowej skali. Po zaparzeniu wyczuwalne stają się przyjemne owocowe nuty jabłka i melona z delikatnymi kwiatowymi aromatami, oraz subtelnym posmakiem czarnej herbaty. Obróbka fully washed oraz jasny stopień palenia ziaren podkreśliły ich charakterystyczny złożony smak i bogaty aromat.

Na wyjątkową jakość ziaren z Etiopii składa się kilka czynników. Kraj ten, uznawany jest za miejsce narodzin kawy. Dzięki sprzyjającym warunkom rolnicy uprawiają kawę najwyższej jakości. Ważną rolę odgrywają tu przede wszystkim duże wysokości upraw (od 1900 do 2210m n.p.m.), gleba bogata w składniki odżywcze, odpowiednia ilość opadów, ciepłe dni i chłodne noce. Ostatnimi kluczowymi składnikami doskonałej kawy z Etiopii są tradycje produkcyjne, które stworzyły różnorodność genetyczną, infrastrukturę przetwórczą i kawę, którą dziś tak lubimy. 

Przy przyjęciu w stacji myjącej Wolichu Wachu wiśnie są rozcierane na miazgę w pulperze wyposażonym w urządzenie do sortowania gęstości. Gęstsza kawa jest fermentowana na mokro przez 36 do 72 godzin, a woda zmieniana jest 3 razy podczas fermentacji.

Po fermentacji pergamin jest przepychany przez kanały myjące i sortujące. Kanały sortujące oddzielają pergamin według gęstości. Najwyższej jakości gęstość jest moczona przez dodatkowe 8 do 12 godzin.

Mokry pergamin jest przenoszony na pole suszące. Pierwszego dnia pergamin spoczywa na stołach do wstępnego suszenia, z których nadmiar wody może łatwo spłynąć, a pracownicy sprawdzają mokry pergamin. Po jednym dniu spędzonym na stołach do wstępnego suszenia, pracownicy przenoszą mokry pergamin na podniesione łóżka, gdzie schnie do 12 dni. Po całkowitym wysuszeniu kawy trafiają do magazynu kooperacyjnego.

Rekomendowany sposób przygotowania: chemex, aeropress, drip, ekspres przelewowy

Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a posmak jaki nam towarzyszy podczas picia pochodzi ze specyfiki ziaren, oraz procesu wypalania.

Szczegóły:

  • profil smakowy: melon, jabłko, cytryna, czarna herbata
  • skład: arabika
  • profil palenia: przelew
  • kwasowość: średnia
  • gorycz: niska
  • słodycz: średnia
  • obróbka: fully washed
  • jakość kawy speciality: 86 - 88 pkt.

Zapisz się do newslettera

Chcesz otrzymywać nowości? Zostaw swój e-mail

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą Polityką Prywatności

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj

Wyślij wiadomość

Podaj swój adres email a powiadomimy Cię gdy produkt pojawi się na stanie.