Szukaj

Produkty

Kategorie

Kolekcje

Producenci

Brak wyników

Kawa ziarnista Kolumbia Sugarcane

Wyważona, czekoladowo jabłkowa kawa bez kofeiny. 

31.00 zł

Niesamowita kawa bez kofeiny. Kolumbia Sugarcane pochodzi z regionu Cauca, Tolima, Antioquia i Eje Cafetero. Rolnicy współpracujący z Sucafina Kolumbia prowadzą gospodarstwa wielkości od 1 do 4.5 ha, drzewka kawowe uprawiane są na wysokości od 1400m do 2000m nad poziomem morza. Dzięki procesowi Sugarcane Decaf jeszcze z zielonych ziaren usuwana jest kofeina. 

Rekomendowany sposób przygotowania: kawiarka, french press, ekspres automatyczny, ekspres kolbowy 

Szczegóły:

  • profil smakowy: jabłko, czarna herbata, czekolada
  • skład: arabika
  • profil palenia: espresso
  • zawartość kofeiny: bezkofeinowa
  • kwasowość: wysoka
  • gorycz: niska
  • słodycz: średnia
  • jakość kawy speciality: 83-85pkt

Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a posmak jaki nam towarzyszy podczas picia pochodzi ze specyfiki ziaren, oraz procesu wypalania.

Proces Sugarcane Decaf polega na przetwarzaniu octanu etylu z trzciny cukrowej (EA), powszechnie określane jako naturalna bezkofeina. Rozpoczyna się od fermentacji melasy pochodzącej z trzciny cukrowej w celu wytworzenia etanolu. Alkohol ten miesza się następnie z kwasem octowym, aby utworzyć związek - octan etylu.

Ponieważ EA występuje naturalnie, proces ten jest oznaczony jako „naturalnie pozbawiony kofeiny”.

W Kolumbii, gdzie trzcina cukrowa jest łatwo dostępna, wykorzystanie tego obfitego surowca jako uzupełnienia przemysłu kawowego ma wielki ekonomiczny sens. EA występuje również w winie, piwie, owocach, warzywach i innych produktach spożywczych i napojach.

Otrzymana kawa jest najpierw poddawana działaniu wody i pary. Podnosi to zawartą w nim wilgoć i pęcznieje w ziarnie, aby ułatwić ekstrakcję kofeiny. W tym momencie ziarna poddawane są przemywaniu EA, które rozpuszcza kofeinę. Ziarna są następnie czyszczone wodą, a następnie parą, aby oczyścić najbardziej wewnętrzne części ziaren. Na koniec ziarna są suszone, aż osiągną wilgotność podobną do tej, jaką miały przed procesem.

Ta metoda pozwala uniknąć nadmiernego ciepła lub ciśnienia, które mogą radykalnie zakłócić strukturę komórkową ziaren kawy. Jedną z wad tego procesu jest to, że ponieważ pory nasion otwierają się przez gotowanie na parze, kawa starzeje się szybciej (zarówno jako palona, ​​jak i zielona) niż nasze zwykłe produkty. Możesz nawet zobaczyć sporadyczny „pot” na prażonej kawie w ciągu kilku dni po paleniu. W kawie bezkofeinowej zwykle występuje to o wiele więcej dni po paleniu.

Zapisz się do newslettera

Chcesz otrzymywać nowości? Zostaw swój e-mail

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą Polityką Prywatności

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj

Wyślij wiadomość gdy produkt pojawi się na stanie

Wybierz swój wariant i podaj adres email a powiadomimy Cię gdy pojawi się na stanie