Szukaj

Produkty

Kategorie

Kolekcje

Producenci

Brak wyników

Kawa ziarnista Poranne Espresso 06

Kawa o profilu palenia espresso. Idealnie sprawdzi się w ekspresach, kawiarce, a także jako tradycyjna 'zalewajka'. 

33.00 zł

Czerwcowe Poranne Espresso to ziarna pochodzące z Kolumbii z regionu Serranía del Perijá. Są to ziarna niezwykłe pod wieloma względami. Smak zaskakuje łagodnością, przy czym nie jest pozbawiony intensywnego charakteru, daje bardzo przyjemne odczucie głębi smaku. Wysoka słodycz czekolady oraz bardzo przyjemne nuty owoców wiśni to połączenie idealne, które z pewnością pokochają miłośnicy gęstego kremowego espresso. Ziarna dzięki obróbce fully washed mają delikatny a zarazem szlachetny profil sensoryczny.

Ziarna, które wybraliśmy na kawę miesiąca 06 mają wyjątkowo kobiecą odsłonę. Pochodzą z Kolumbii z upraw, które są w całości zarządzane przez kobiety. Women Power Excelso Organic 2020 to projekt, który zrzesza kobiety, koncentruje się na wzmocnieniu ich pozycji ekonomicznej poprzez produkcję kawy w celu zwiększenia źródeł utrzymania i wzrostu szans całej społeczności. Wiele kobiet uczestniczących w programie przybyło do regionu jako uchodźczynie przesiedlone w wyniku przemocy, a wiele z nich to także samotne matki. Dziś te same kobiety są współwłaścicielami lub właścicielami własnych gospodarstw, w których uprawiają kawę jakości speciality.

Pasmo górskie Serranía del Perijá jest przedłużeniem wschodniej odnogi Andów. Rozciąga się około 310 kilometrów od Wenezueli do Kolumbii i kończy się na pustyni Guajira. Drzewka kawowe uprawiane są na wysokości 1620 m n p m w gospodarstwach o wielkości ok 2ha. Gleba osadowa jest optymalną głębokością do uprawy kawy, ale brakuje jej odpowiedniego zatrzymywania wilgoci. Dlatego rolnicy stosują systemy rolno-leśne, aby zapewnić cień i zminimalizować utratę wilgoci. Cała kawa jest selektywnie, ręcznie zbierana i przetwarzana przy użyciu małych młynów znajdujących się w rodzinnych gospodarstwach producentów. Rozdrobnione owoce są następnie poddawane fermentacji przez około 18 godzin przed całkowitym umyciem, a następnie suszona na słońcu od 7 do 14 dni. 

Rekomendowany sposób przygotowania: ekspres automatyczny, ekspres kolbowy, kawiarka, French Press, tradycyjny (zalewajka)

Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a posmak jaki nam towarzyszy podczas picia pochodzi ze specyfiki ziaren, oraz procesu wypalania.

Szczegóły:

  • profil smakowy: czekolada, wiśnia, orzech
  • skład: arabika
  • profil palenia: espresso
  • zawartość kofeiny: średnia
  • kwasowość: średnia
  • gorycz: niska
  • słodycz: wysoka
  • obróbka: fully washed
  • jakość kawy speciality: 85-86 pkt

Kawa miesiąca to cykl promujący kawy Speciality wypalane w małych, limitowanych ilościach. Pomysł powstał z potrzeby dzielenia się z Wami nowymi smakami i aromatami, a także dostarczania Wam inspiracji z miejsc, z których pochodzą. Co miesiąc, nasz piec Gothot wypali wybrane ziarna, które trafią do Waszych filiżanek i nie znajdziecie ich na żadnych innych sklepowych półkach.

Zapisz się do newslettera

Chcesz otrzymywać nowości? Zostaw swój e-mail

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą Polityką Prywatności

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj

Wyślij wiadomość

Podaj swój adres email a powiadomimy Cię gdy produkt pojawi się na stanie.