• Nowość
Kawa ziarnista Etiopia Yirgacheffe
Kawa ziarnista Etiopia Yirgacheffe
Kawa ziarnista Etiopia Yirgacheffe
Kawa ziarnista Etiopia Yirgacheffe
truskawki , herbatniki

Kawa ziarnista Etiopia Yirgacheffe

38,90 zł
Najniższa cena w okresie 30 dni przed promocją: 31,12 zł

Waga

Ilość

 

Darmowa dostawa od 119 zł

 

2 - 3 dni robocze

Kwasowość
Gorycz
Słodycz

Pochodząca z ojczyzny kawy, regionu Yirgacheffe w Etiopii, ta kawa jest prawdziwym ukłonem w stronę tradycji i jakości. Kawa o delikatnym profilu smakowym i wyraźnym akcencie słodkich truskawek, herbatników oraz kakaowym finishem. 

Na Twoje życzenie mielimy świeżo paloną kawę zawsze tuż przed wysyłką.
Na Twoje życzenie mielimy świeżo paloną kawę zawsze tuż przed wysyłką.

Metody parzenia

chemex

chemex

aeropress

aeropress

ekspres przelewowy

ekspres przelewowy

Profil smakowy

truskawki

truskawki

herbatniki

herbatniki

Jasna, ale zbalansowana – charakterystyczna dla kaw z tego regionu

Każda filiżanka tej kawy przenosi w serce Etiopii, gdzie każdy etap produkcji – od zbioru po obróbkę – wykonywany jest z najwyższą starannością. Kawa Etiopia Yirgacheffe to jedna z najlepszych kaw na świecie. Jeśli chodzi o nuty smakowe jest to przeciwieństwo klasycznych kaw z Brazylii, bo znaleźć tu można dużo owoców, kwiatów - czyli dużo owocowości, soczystości i świeżości.

Kawa ta uprawiana jest przez drobnych rolników w regionie Yirgacheffe w południowej Etiopii od setek lat. Ziarna poddane obróbce natural osiągnęły ponad 84 punkty w skali sca. Ziarna z tego regionu w zdecydowanej większości można znaleźć poddane obróbce na mokro, my jednak zakontraktowaliśmy zielone ziarno o obróbce naturalnej dzięki której w naparze wyczujecie złożony smak, delikatną słodycz i średnie body.

Etiopia_yirgacheffe

Etiopia_yirgacheffe

Doskonałe warunki upraw

Wyraźnie zaznaczone pory deszczowe i suche tworzą idealne warunki do uprawy oraz obróbki kawy. Rolnicy starannie zbierają dojrzałe owoce, które trafiają do stacji mycia, gdzie są ponownie sortowane, aby usunąć owoce uszkodzone, zbyt niedojrzałe lub przejrzałe. Po selekcji wiśnie układa się na podwyższonych łóżkach, co zapewnia równomierne suszenie. Proces ten trwa od 16 do 21 dni, aż owoce osiągną odpowiedni poziom wysuszenia. Dzięki tej precyzji kawa zyskuje czysty, słodki profil smakowy z wyrazistymi owocowymi nutami.

Szczegóły produktu

Skład
Arabika (single)
Metody parzenia
aeropress, chemex, ekspres przelewowy, french press
Profil smakowy
herbatniki, truskawki
Profil palenia
PRZELEW
Kwasowość
wysoka
Gorycz
średnia
Słodycz
wysoka
Punktacja
84 pkt.
Kraj pochodzenia
Etiopia
Region
Yirgacheffe
Wysokość upraw
1800 - 2100 m n.p.m.
Odmiana
JARC, odmiany lokalne
Brazylia_1.jpg
Dodatkowe informacje :
  • Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.
  • Projekt dofinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój, działanie 3.2. Wsparcie wdrożeń wyników prac B+R.
Loading...