• Nowość
Kawa ziarnista Indonezja Sumatra Lintong G1 TP
Kawa ziarnista Indonezja Sumatra Lintong G1 TP
Kawa ziarnista Indonezja Sumatra Lintong G1 TP
Kawa ziarnista Indonezja Sumatra Lintong G1 TP
karmel , cytrusy , śliwka

Kawa ziarnista Indonezja Sumatra Lintong G1 TP

55,00 zł

Waga

Ilość

Obecnie brak na stanie
 

Darmowa dostawa od 99 zł

 

Kwasowość
Gorycz
Słodycz

Najwyższa jakość

Kawa Speciality charakteryzująca się najwyższą jakością. Segment kaw dla zaawansowanych kawoszy poszukujących nowych smaków i aromatów. 

Na Twoje życzenie mielimy świeżo paloną kawę zawsze tuż przed wysyłką.

Metody parzenia

chemex

aeropress

drip

Profil smakowy

karmel

cytrusy

śliwka

Indonezja Sumatra to kawa dla wymagających koneserów i wszystkich poszukujących wyjątkowej jakości.

Indonezyjska kawa wyróżnia się na tle innych mocnym smakiem śliwki, lekkim cytrusowym finishem z wyrazistym smakiem słodkiego syropu klonowego. W tych ziarnach wyczuwalne są też pikantne nuty ziołowe, których nie odnajdziemy w żadnej innej kawie. Region Lintong leży na południowy zachód od jeziora Toba, jednego z najgłębszych śródlądowych zbiorników wodnych na świecie. Teren w tym regionie wznosi się na wysoki płaskowyż, zapewniający wysokość niezbędną do uprawy doskonałej arabiki.

Indonezja

6 AM.gif

Ziarna poddane wyjątkowej obróbce Giling Basah

Unikalna metoda obróbki używana podczas produkcji kawy bardzo pełnym body ze skoncentrowanym smakiem z delikatnymi ziołowymi nutami i pikantnym finiszem. Giling Basah to tradycyjna sumatrzańska metoda obróbki kawy, która polega na usunięciu pergaminu przy wilgotności ziarna na poziomie 50%, a nie jak w większości regionów 10-12 %. 

Ta wyjątkowa metoda obróbki skutkuje szczególnym profilem smakowym: niska kwasowość, pikantne, ziołowe i czekoladowe nuty oraz bogate body.

Grade 1 Triple Picked oznacza trzykrotne ręczne sortowanie pod kątem wad, daje bardzo powtarzalny smak wynikający z idealnie dojrzałych owoców.

Szczegóły produktu

Skład
Arabika
Metody parzenia
aeropress, chemex, drip
Profil smakowy
cytrusy, karmel, śliwka
Profil palenia
PRZELEW
Kwasowość
średnia
Gorycz
niska
Słodycz
średnia
Kraj pochodzenia, region
Indonezja, Region Jeziora Toba, północno-zachodnia Sumatra
Punktacja
85,5 / 100
Wysokość upraw
1500 - 1800 m n.p.m.
Obróbka
washed, Giling Basah
Odmiana
Ateng, Bergendal
Zbiór
2022/2023
Inne
Zmielenie na życzenie kawy Speciality 85+ wymaga obcięcia zgrzewu.
Indonezja
Dodatkowe informacje :
  • Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.
  • Projekt dofinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój, działanie 3.2. Wsparcie wdrożeń wyników prac B+R.
Loading...