• Nowość
Kawa ziarnista Kenia AA Rungeto Karimikui
Kawa ziarnista Kenia AA Rungeto Karimikui
Kawa ziarnista Kenia AA Rungeto Karimikui
Kawa ziarnista Kenia AA Rungeto Karimikui
czekolada , poziomka

Kawa ziarnista Kenia AA Rungeto Karimikui

56,90 zł
Najniższa cena w okresie 30 dni przed promocją: 45,52 zł

Waga

Ilość

 

Darmowa dostawa od 119 zł

 

2 - 3 dni robocze

Kwasowość
Gorycz
Słodycz

Wypróbuj kawę Rungeto i przenieś się w smakową podróż do słonecznej Kenii!

Na Twoje życzenie mielimy świeżo paloną kawę zawsze tuż przed wysyłką.
Na Twoje życzenie mielimy świeżo paloną kawę zawsze tuż przed wysyłką.

Metody parzenia

drip

drip

chemex

chemex

aeropress

aeropress

Profil smakowy

czekolada

czekolada

poziomka

poziomka

Kenia Rungeto - kawa dla wytrawnych smakoszy 

Poznaj kawę, która łączy w sobie pasję, tradycję i wyjątkowy smak. Uprawiana na żyznych glebach Kenii, na wysokości 1600 –1800 m n.p.m., w samym sercu regionu Kirinyaga. Dzięki starannemu procesowi obróbki washed, przeprowadzonemu w lokalnych spółdzielniach, kawa zyskuje niepowtarzalny charakter. W profilu smakowym znajdziesz nuty słodkiej czekolady, które idealnie harmonizują z delikatnym akcentem poziomek.

Kawa ta zdobyła imponujące 85.5 punktów. Każde ziarno jest ręcznie sortowane, a następnie poddawane fermentacji i suszeniu na podwyższanych stołach, co pozwala zachować jego naturalną jakość i bogactwo smaku. To idealna propozycja dla tych, którzy poszukują kawy o wyjątkowej głębi i subtelnej owocowości. 

Kenia_Rungeto

Kenia_Renguto

Zarząd farmy Karimikui wdrożył wiele procesów we wszystkich fabrykach należących do Rungeto FCS - cenionej spółdzielni rolniczej w Kenii. Jednym z nich jest instalacja płytek ceramicznych we wszystkich kanałach myjących i zbiornikach fermentacyjnych. Dodatkowo woda używana w procesie przetwarzania jest ponownie wykorzystywana.

Dojrzałe wiśnie kawowe są najpierw starannie sortowane, zanim przejdą proces odpulpywania. Następnie ziarna, wciąż otoczone warstwą pergaminu, poddawane są nocnej fermentacji. Po tym etapie są dokładnie myte i segregowane na klasy P1, P2, P3, P lights oraz pods. Na końcu ziarna są suszone na specjalnych stołach przez okres od 8 do 14 dni, co pozwala zachować ich wyjątkową jakość i smak.

Szczegóły produktu

Skład
Arabika (single)
Metody parzenia
aeropress, chemex, drip
Profil smakowy
czekolada, poziomka
Profil palenia
PRZELEW
Kwasowość
średnia
Gorycz
średnia
Słodycz
niska
Punktacja
85.5 pkt. / 100 pkt.
Kraj pochodzenia
Kenia
Region
Rungeto
Wysokość upraw
1600 - 1800 m n.p.m.
Obróbka
washed
Odmiana
SL 28, SL 34, Batian
Kenia_renguto
Dodatkowe informacje :
  • Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.
  • Projekt dofinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój, działanie 3.2. Wsparcie wdrożeń wyników prac B+R.
Loading...