- Nowość
Kawa ziarnista Kenia AA Rungeto Karimikui
Darmowa dostawa od 119 zł
2 - 3 dni robocze
Wypróbuj kawę Rungeto i przenieś się w smakową podróż do słonecznej Kenii!
Metody parzenia
drip
chemex
aeropress
Profil smakowy
czekolada
poziomka
Kenia Rungeto - kawa dla wytrawnych smakoszy
Poznaj kawę, która łączy w sobie pasję, tradycję i wyjątkowy smak. Uprawiana na żyznych glebach Kenii, na wysokości 1600 –1800 m n.p.m., w samym sercu regionu Kirinyaga. Dzięki starannemu procesowi obróbki washed, przeprowadzonemu w lokalnych spółdzielniach, kawa zyskuje niepowtarzalny charakter. W profilu smakowym znajdziesz nuty słodkiej czekolady, które idealnie harmonizują z delikatnym akcentem poziomek.
Kawa ta zdobyła imponujące 85.5 punktów. Każde ziarno jest ręcznie sortowane, a następnie poddawane fermentacji i suszeniu na podwyższanych stołach, co pozwala zachować jego naturalną jakość i bogactwo smaku. To idealna propozycja dla tych, którzy poszukują kawy o wyjątkowej głębi i subtelnej owocowości.
Zarząd farmy Karimikui wdrożył wiele procesów we wszystkich fabrykach należących do Rungeto FCS - cenionej spółdzielni rolniczej w Kenii. Jednym z nich jest instalacja płytek ceramicznych we wszystkich kanałach myjących i zbiornikach fermentacyjnych. Dodatkowo woda używana w procesie przetwarzania jest ponownie wykorzystywana.
Dojrzałe wiśnie kawowe są najpierw starannie sortowane, zanim przejdą proces odpulpywania. Następnie ziarna, wciąż otoczone warstwą pergaminu, poddawane są nocnej fermentacji. Po tym etapie są dokładnie myte i segregowane na klasy P1, P2, P3, P lights oraz pods. Na końcu ziarna są suszone na specjalnych stołach przez okres od 8 do 14 dni, co pozwala zachować ich wyjątkową jakość i smak.
Szczegóły produktu
- Skład
- Arabika (single)
- Metody parzenia
- aeropress, chemex, drip
- Profil smakowy
- czekolada, poziomka
- Profil palenia
- PRZELEW
- Kwasowość
- średnia
- Gorycz
- średnia
- Słodycz
- niska
- Punktacja
- 85.5 pkt. / 100 pkt.
- Kraj pochodzenia
- Kenia
- Region
- Rungeto
- Wysokość upraw
- 1600 - 1800 m n.p.m.
- Obróbka
- washed
- Odmiana
- SL 28, SL 34, Batian
Dodatkowe informacje :
- Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.
- Projekt dofinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój, działanie 3.2. Wsparcie wdrożeń wyników prac B+R.