- Nowość
Kawa ziarnista Kolumbia Moises Chaguala washed
Darmowa dostawa od 119 zł
Najwyższa jakość
Kawa Speciality charakteryzująca się najwyższą jakością. Segment kaw dla zaawansowanych kawoszy poszukujących nowych smaków i aromatów.
Metody parzenia
drip
chemex
aeropress
Profil smakowy
kakao
porzeczka
Doskonałej jakości ziarna speciality, idealne dla zaawansowanych kawoszy
Wysokie położenie farmy Finca El Recuerdo na wysokości ponad 1750 m n.p.m. stwarza idealne warunki dla Moisesa Chaguali i jego rodziny do uprawy słodkich, gęstych owoców kawowca. Ta niezwykła odmiana Pink Bourbon pochodzi z plantacji Moisesa Chaguali, przedstawiciela trzeciego pokolenia producentów kawy w regionie Huila w Kolumbii. Moises wraz z rodziną z wielką starannością pielęgnują uprawy, tworząc kawę, która zachwyca swoją słodyczą i złożonym profilem smakowym.
W filiżance tej kawy można wyczuć wyraźne nuty porzeczki oraz delikatne, kakaowy finish. Dzięki jasnemu profilowi palenia kawa idealnie sprawdzi się zaparzona w przelewowych metodach zaparzania takich jak aeropress, drip oraz chemex.
Kolumbia Chaguala to kawa oceniona na ponad 86 punktów w skali SCA, idealna do jasnego palenia, którą stworzyliśmy specjalnie z myślą o metodach przelewowych takich jak Aeropress, drip, Chemex czy ekspres przelewowy. Moises i jego rodzina starannie ręcznie zbierają dojrzałe, czerwone owoce kawowca, a następnie przetwarzają kawę na swojej farmie. Po dokładnym sortowaniu zebranych owoców, usuwają miąższ i fermentują ziarna na mokro przez 60 godzin. Po fermentacji ziarna w pergaminowej osłonie są myte w czystej wodzie i układane do suszenia. Moises i jego rodzina regularnie mieszają ziarna, aby zapewnić równomierne suszenie. Proces suszenia trwa zazwyczaj od 20 do 30 dni.
W 2013 roku Moises zaczął uprawiać odmianę Pink Bourbon, która jest krzyżówką Czerwonego i Żółtego Bourbona. Ta odmiana cieszy się popularnością ze względu na większą zawartość cukrów, co nadaje kawie wyjątkową słodycz. Rodzina Chaguala selektywnie zbiera dojrzałe, czerwone owoce kawowca, które następnie przetwarzają na terenie swojej plantacji. Po starannym posortowaniu owoce są suszone, a Moises i jego bliscy regularnie je grabią, aby równomiernie przebiegał proces suszenia.
Szczegóły produktu
- Skład
- Arabika (single)
- Metody parzenia
- aeropress, chemex, drip, french press
- Profil smakowy
- kakao, porzeczka
- Profil palenia
- PRZELEW
- Kwasowość
- średnia
- Gorycz
- niska
- Słodycz
- średnia
- Punktacja
- 86 pkt.
- Kraj pochodzenia
- Kolumbia
- Region
- Huila
- Wysokość upraw
- 1750 m n.p.m.
- Obróbka
- washed
- Odmiana
- Pink Bourbon
Dodatkowe informacje :
- Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.
- Projekt dofinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój, działanie 3.2. Wsparcie wdrożeń wyników prac B+R.