• Nowość
Kawa ziarnista Poranne Espresso 04
Kawa ziarnista Poranne Espresso 04
Kawa ziarnista Poranne Espresso 04
Kawa ziarnista Poranne Espresso 04
lemoniada , czekolada deserowa , hibiskus

Kawa ziarnista Poranne Espresso 04

39,00 zł

Waga

Ilość

 

Darmowa dostawa od 99 zł

 

1 - 2 dni robocze

Kwasowość
Gorycz
Słodycz

KAWA MIESIĄCA

Limitowana edycja ciemno palonych ziaren speciality. Burundi Turaco to ziarna, które uzyskały aż 84 punkty w scali SCA. 

Na Twoje życzenie mielimy świeżo paloną kawę zawsze tuż przed wysyłką.

Metody parzenia

ekspres kolbowy

french press

kawiarka

Profil smakowy

lemoniada

czekolada deserowa

hibiskus

Espresso o wyjątkowym charakterze

Ziarna Porannego Espresso 04, zaskakują łagodnością, przy czym nie są pozbawione intensywnego charakteru. W naparze wyczuwalne są orzeźwiające nuty lemoniady, ciemnej czekolady oraz lekkie nuty hibiskusa. To połączenie smaków, które z pewnością trafi w gusta miłośników wyjątkowego espresso. Ziarna dzięki obróbce na mokro mają delikatny, a zarazem szlachetny profil sensoryczny. Idealnie sprawdzą się zaparzone w domowych ekspresach, kawiarce oraz french pressach. 

670 x 555-97.jpg

6 AM

Plantacja i zbiory wiśni kawowych

Nazwa Burundi Turaco została nadana na cześć kolorowych ptaków spotykanych w Burundi, które są charakterystyczne dla tego afrykańskiego regionu. W okresie zbiorów cała kawa jest selektywnie zbierana ręcznie. Większość plantatorów ma tylko 200 - 250 drzew i zbiory są wykonywane prawie wyłącznie przez rodzinę. Tuż po zbiorze świeża kawa dostarczana jest do stacji mycia, gdzie przetwarzana jest pod stałą kontrolą. Kawa najpierw jest pozbawiana łuski i częściowo miąższu. Następnie poddaje się ją fermentacji w wodzie przesz 10 - 12 godzin, w zależności od temperatury otoczenia. Kolejnym procesem jest umycie zielonej kawy świeżą wodą i przetransportowanie jej na stoły suszące, gdzie ziarna schną przez okres 2 do 3 tygodni. 

Szczegóły produktu

Skład
Arabika (single)
Metody parzenia
ekspres automatyczny, ekspres kolbowy, french press, kawiarka
Profil smakowy
czekolada deserowa, hibiskus, lemoniada
Profil palenia
ESPRESSO (średni)
Kwasowość
wysoka
Gorycz
niska
Słodycz
średnia
Kraj pochodzenia, region
Burundi, Ngozi i Kayanza
Punktacja
84 pkt.
Wysokość upraw
1600 - 1900 m n.p.m.
Obróbka
fully washed
Odmiana
Red Bourbon
Etiopia Bensa Kokosa
Dodatkowe informacje :
  • Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.
  • Projekt dofinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój, działanie 3.2. Wsparcie wdrożeń wyników prac B+R.
Loading...