• Nowość
Kawa ziarnista Poranny Przelew 04
Kawa ziarnista Poranny Przelew 04
Kawa ziarnista Poranny Przelew 04
Kawa ziarnista Poranny Przelew 04
czekolada deserowa , hibiskus , lemoniada

Kawa ziarnista Poranny Przelew 04

39,00 zł

Waga

Ilość

 

Darmowa dostawa od 99 zł

 

1 - 2 dni robocze

Kwasowość
Gorycz
Słodycz

KAWA MIESIĄCA

Limitowana edycja jasno palonych ziaren speciality z Burundi charakteryzujących się orzeźwiającym smakiem lemoniady z posmakiem czekolady deserowej.

Na Twoje życzenie mielimy świeżo paloną kawę zawsze tuż przed wysyłką.

Metody parzenia

drip

chemex

aeropress

Profil smakowy

czekolada deserowa

hibiskus

lemoniada

Owocowa do przelewu

Kawa Burundi Turaco to wysokiej jakości ziarna odmiany Red Bourbon pochodzące z plantacji zlokalizowanych w regionach Ngozi i Kayanza. Podane obróbce mytej uzyskały profil smakowy, który do tej pory nie wystąpił w żadnej z dotychczasowych Kaw Miesiąca. Jasno palone ziarna Porannego Przelewu charakteryzują się orzeźwiającym smakiem lemoniady oraz przyjemnym finishem deserowej czekolady. Ten singiel idealnie sprawdzi się zaparzony we wszystkich metodach przelewowych.

670 x 555-95.jpg

Poranny_przelew11

Plantacja i zbiory wiśni kawowych

Nazwa Burundi Turaco została nadana na cześć kolorowych ptaków spotykanych w Burundi, które są charakterystyczne dla tego afrykańskiego regionu. W okresie zbiorów cała kawa jest selektywnie zbierana ręcznie. Większość plantatorów ma tylko 200 - 250 drzew i zbiory są wykonywane prawie wyłącznie przez rodzinę. Tuż po zbiorze świeża kawa dostarczana jest do stacji mycia, gdzie przetwarzana jest pod stałą kontrolą. Kawa najpierw jest pozbawiana łuski i częściowo miąższu. Następnie poddaje się ją fermentacji w wodzie przesz 10 - 12 godzin, w zależności od temperatury otoczenia. Kolejnym procesem jest umycie zielonej kawy świeżą wodą i przetransportowanie jej na stoły suszące, gdzie ziarna schną przez okres 2 do 3 tygodni. 

Szczegóły produktu

Skład
Arabika (single)
Metody parzenia
aeropress, chemex, drip
Profil smakowy
czekolada deserowa, hibiskus, lemoniada
Profil palenia
PRZELEW
Kwasowość
wysoka
Gorycz
niska
Słodycz
wysoka
Kraj pochodzenia, region
Burundi, Ngozi i Kayanza
Punktacja
84 pkt.
Wysokość upraw
1600 - 1900 m n.p.m.
Obróbka
fully washed
Odmiana
Red Bourbon
Kenia_2.jpg
Dodatkowe informacje :
  • Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.
  • Projekt dofinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój, działanie 3.2. Wsparcie wdrożeń wyników prac B+R.
Loading...