• Nowość
Kawa ziarnista Poranny Przelew 07
Kawa ziarnista Poranny Przelew 07
ciemna czekolada , zioła , cytryna

Kawa ziarnista Poranny Przelew 07

39,00 zł

Waga

Ilość

 

Darmowa dostawa od 99 zł

 

1 - 2 dni robocze

Kwasowość
Gorycz
Słodycz

KAWA MIESIĄCA LIPCA

Limitowana edycja jasno palonych ziaren speciality z Rwandy poddanych obróbce washed. Rwanda Gicumbi to ziarna, które uzyskały aż 86 punktów w scali SCA. 

Na Twoje życzenie mielimy świeżo paloną kawę zawsze tuż przed wysyłką.
Na Twoje życzenie mielimy świeżo paloną kawę zawsze tuż przed wysyłką.

Metody parzenia

drip

drip

chemex

chemex

aeropress

aeropress

Profil smakowy

ciemna czekolada

ciemna czekolada

zioła

zioła

cytryna

cytryna

Świetna kawa do przelewu

Rwanda Gicumbi to złożona kawa, wykazująca niepowtarzalną czystość z wyraźnym owocowym charakterem. Ten singiel idealnie sprawdzi się zaparzony we wszystkich metodach przelewowych. Dzięki obróbce metodą washed podkreślony zostaje intensywny smak ziarenz wyczuwalnymi nutami ciemnej czekolady, aromatycznych ziół a także cytrusów. Przelew Miesiąca 07 to kawa przelewowa idealna dla osób poszukujących ciekawych i zbalansowanych smaków oraz aromatów. 

670 x 555-97.jpg

6 AM

W naszej Rwandzie Gicumbi znajdują się wyłącznie okrągłe ziarna odmiany peaberry. Różnią się one zdecydowanie wyglądem od typowego ziarna, nie są podzielone na pół. Są bardziej zaokrąglone, nie mają płaskiej powierzchni są mniejsze, twardsze i gęstsze.

Kawa uprawiana jest w regionie Gicumbi i została poddana obróbce washed. Bogaty smak kawy jest wynikiem obróbki ziarna, dużej wysokości upraw oraz doskonałej jakości gleb wulkanicznych, na których uprawiane są kawowce.

Na miejscu stacji obróbki Nova Café znajdowała się niegdyś kooperatywa kawowa COOGIPROCA. W 2013 roku po bankructwie tej spółdzielni Nova kupiła ją i poddała renowacji. Ziarna pochodzące ze stacji Nova Café są powodem do dumy kobiet w Rwandzie: kawa pochodzi ze spółdzielni plantacji kawy prowadzonej wyłącznie przez kobiety. Rwandyjskie kobiety z dumą prowadzą projekt Nova Cafè, w którym ziarna kawy są ręcznie selekcjonowane i poddawane obróbce na wszystkich etapach przetwarzania.
Duże wysokości i bogate gleby wulkaniczne są idealnymi warunkami do uprawy i gwarantują głównie kawy najwyższej jakości.

Szczegóły produktu

Skład
Arabika (single)
Metody parzenia
aeropress, chemex, cold brew, drip
Profil smakowy
ciemna czekolada, cytryna, zioła
Profil palenia
PRZELEW
Kwasowość
średnia
Gorycz
niska
Słodycz
średnia
Punktacja
86 / 100
Kraj pochodzenia
Rwanda
Region
Gicumbi District
Wysokość upraw
1450 - 1500 m n.p.m.
Obróbka
washed
Odmiana
Red Bourbon
Rwanda Gicumbi
Dodatkowe informacje :
  • Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.
  • Projekt dofinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój, działanie 3.2. Wsparcie wdrożeń wyników prac B+R.
Loading...