• Nowość
Kawa ziarnista Rwanda Nova Cafe de Mamas
Kawa ziarnista Rwanda Nova Cafe de Mamas
Kawa ziarnista Rwanda Nova Cafe de Mamas
Kawa ziarnista Rwanda Nova Cafe de Mamas
czekolada deserowa , zioła , cytryna

Kawa ziarnista Rwanda Nova Cafe de Mamas

55,00 zł

Waga

Ilość

Obecnie brak na stanie
 

Darmowa dostawa od 99 zł

 

Kwasowość
Gorycz
Słodycz

Najwyższa jakość

Kawa Speciality charakteryzująca się najwyższą jakością. Segment kaw dla zaawansowanych kawoszy poszukujących nowych smaków i aromatów. 

Na Twoje życzenie mielimy świeżo paloną kawę zawsze tuż przed wysyłką.

Metody parzenia

chemex

aeropress

drip

Profil smakowy

czekolada deserowa

zioła

cytryna

Kawa speciality o aromatycznych nutach ciemnej czekolady z wyraźną kwasowością cytrusów

Rwanda Nova Café des Mamas to kawa o aromatycznych nutach ziół i ciemnej czekolady, z wyraźną kwasowością cytrusów i lekkim body. W naszej Rwandzie Des Mamas znajdują się wyłącznie okrągłe ziarna odmiany peaberry. Różnią się one zdecydowanie wyglądem od typowego ziarna, nie są podzielone na pół. Są bardziej zaokrąglone, nie mają płaskiej powierzchni są mniejsze, twardsze i gęstsze.

Kawa uprawiana jest w regionie Gicumbi i została poddana obróbce washed. Bogaty smak kawy jest wynikiem obróbki ziarna, dużej wysokości upraw oraz doskonałej jakości gleb wulkanicznych, na których uprawiane są kawowce.

Rwanda

6 AM.gif

Wyjątkowe ziarna speciality

Na miejscu stacji obróbki Nova Café znajdowała się niegdyś kooperatywa kawowa COOGIPROCA. W 2013 roku po bankructwie tej spółdzielni Nova kupiła ją i poddała renowacji. Ziarna pochodzące ze stacji Nova Café są powodem do dumy kobiet w Rwandzie: kawa pochodzi ze spółdzielni plantacji kawy prowadzonej wyłącznie przez kobiety. Rwandyjskie kobiety z dumą prowadzą projekt Nova Cafè, w którym ziarna kawy są ręcznie selekcjonowane i poddawane obróbce na wszystkich etapach przetwarzania.
Duże wysokości i bogate gleby wulkaniczne są idealnymi warunkami do uprawy i gwarantują głównie kawy najwyższej jakości.

Szczegóły produktu

Skład
Arabika
Metody parzenia
aeropress, chemex, drip
Profil smakowy
cytryna, czekolada deserowa, zioła
Profil palenia
PRZELEW
Kwasowość
średnia
Gorycz
niska
Słodycz
średnia
Kraj pochodzenia, region
Rwanda, Gicumbi District
Punktacja
86 / 100
Wysokość upraw
1800 - 2000
Obróbka
washed
Odmiana
Red Bourbon
Zbiór
2022/2023
Inne
Zmielenie na życzenie kawy Speciality 85+ wymaga obcięcia zgrzewu.
Rwanda-Nova-Cafe-des-Mamas-1 (1).png
Dodatkowe informacje :
  • Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.
  • Projekt dofinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój, działanie 3.2. Wsparcie wdrożeń wyników prac B+R.
Loading...