Kawa ziarnista Birma Hti Ta Maung
Najwyższa jakość
Kawa Speciality 85+ charakteryzująca się najwyższą jakością. To segment kaw dla zaawansowanych kawoszy, poszukujących nowych smaków i aromatów.
Dodatkowe pole
Bardzo czysta, łagodna kawa speciality obrobiona metodą naturalną bez udziału tlenu. Owocowy charakter, przypominający słodkie i dojrzałe owoce leśne, winogrona i nuty cytrusów. Poddana unikalnej obróbce uzyskała, aż 87 punków w SCA.
Hti Ta Maung oprócz uprawy kaw speciality słynie także z produkcji herbaty, pomarańczy oraz awokado. W pierwszym roku zbiorów kawa z Hti Ta Maung została zgłoszona przez Melanie, amerykankę prowadzącą projekt The Fruit Hidden Behind the Leaf wspierający lud Pa-O w produkcji kawy jakości speciality, do Myanmar Coffee Cupping Competition. Kawa wygrała w kategorii obróbki naturalnej, a obecnie ziarna obrabiane są eksperymentalną metodą The Microbial Coctail Y25, będącą tajną recepturą Behind the Leaf Coffee’s.
Są to specjalne szczepy fermentacyjne, które wykorzystywane są od tysięcy lat w całej Azji do produkcji wina ryżowego, a teraz również kawy speciality. Fermentacja bez udziału tlenu pozwala na uzyskanie wyjątkowego smaku i aromatu ziaren. Dokładne receptury objęte są tajemnicą projektu The Fruit Hidden Behind the Leaf. Pracownicy organizacji cały czas uczą się w jaki sposób manipulować procesem fermentacji, aby korzystnie i kontrolowanie wpływać na wiśnie kawowe. Ziarna Birma Hti Ta Maung to nowość w kawowym świecie.
Drzewka kawowe uprawiane są na wzgórzach w Pinlaung w południowym stanie Shanna, tereny te charakteryzują się żyznymi glebami i są to w większości małe gospodarstwa, w których wiśnie poddawane są tradycyjnej obróbce naturalnej (suszone na słońcu).
Birma (Myanmar) stanowi dość nowy kierunek w zakresie produkcji doskonałej jakości kawy. W ciągu zaledwie czterech lat produkcja w tym kraju przeszła z pilotażowego projektu 2,5 tony do 30 ton w roku 2020. Organizacja Behind The Leaf Coffee, która nazywana jest producentem kaw speciality nowej generacji, na przełomie 2015/2016 roku wdrożyła projekt, który miał na celu wdrożenie w tym kraju nowych upraw. Społeczność Pa-O, która z powodu wieloletnich wojen i konfliktów przed laty uciekała w góry dostała szansę na podniesienie jakości swojego życia, dzięki uprawie kawy. Od wielu lat wspólnie, jako grupa etniczna dążą do rozwoju i edukacji swoich dzieci. Obecnie inni mieszkańcy Birmy, a także ludzie na całym świecie postrzegają Pa-O jako piękny, utalentowany i ciężko pracujący naród.
Kawa speciality wymaga pracy, wytrwałości i dbałości o szczegóły. Potrzeba eksperymentowania i ciągłego podnoszenia jakości sprawia, że kawa z Birmy rozwija się szybko nie tracąc na jakości. Drzewka kawowe odmian Caturra i Catuai mają idealne warunki do wzrostu, a owoce mają czas aby rozwinąć się i dojrzeć na drzewie. Wiśnie zbierane są ręcznie i przechodzą wielokrotne kontrole jakości, aby zapewnić tylko dojrzałe, najwyższej jakości owoce.
Z przyjemnością wypełniamy "lukę" na naszej kawowej mapie świata i jesteśmy pewni, że ziarna z Myanmar zawitają do nas jeszcze nie raz.
Rekomendowany sposób parzenia:
- • aeropress
- • drip
- • ekspres przelewowy
- • chemex
Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.
- Metody parzenia
- aeropress, drip, ekspres przelewowy
- Profil smakowy
- truskawki, winogrona
- Profil palenia
- PRZELEW
- obróbka
- Anaerobic Microbial Coctail Y25
- kwasowość
- średnia
- gorycz
- niska
- słodycz
- wysoka
- jakość kawy speciality
- 87 pkt.
- Kraj pochodzenia
- Birma
- Region
- Pinlaung
- Wysokość upraw
- 1400 - 1500 m n.p.m.
- Odmiana
- Caturra, Catuai
- Zbiór
- 2022