Kawa ziarnista Etiopia Wolichu Wachu natural

Kawa Speciality charakteryzująca się najwyższą jakością. Segment kaw dla zaawansowanych kawoszy poszukujących nowych smaków i aromatów.

49,00 zł

Dodaj do listy życzeń

Dodatkowe pole

Waga
Ilość
Obecnie brak na stanie

Etiopia Wolichu Wachu natural jest to najwyższej jakości ziarno klasy GR1 o wysokiej punktacji speciality, 86 - 88 punktów w stustopniowej skali.

Etiopia słynie jako miejsce narodzin kawy. Dzięki sprzyjającym warunkom rolnicy uprawiają kawę najwyższej jakości. Sprzyjają temu przede wszystkim duże wysokości (od 1900 do 2210m n.p.m.), gleba bogata w składniki odżywcze, odpowiednie opady, ciepłe dni i chłodne noce. Dodatkowo kluczowymi składnikami doskonałej kawy w Etiopii są tradycje produkcyjne, które stworzyły różnorodność genetyczną, infrastrukturę przetwórczą i wspaniałą kawę.

Wolichu Wachu w regionie Guji jest to stacja zbudowana w 2017 roku przez Spółdzielnię Rolniczą Harso Haru Mude.  Ponad 30 lat zgromadzonej wiedzy na temat stacji mycia w Etiopii pozwoliło na zbudowanie jej w sposób ułatwiający pracę, która jest zdecydowanie efektywniejsza. Znajdują się tutaj odpowiednie stoły do ​​sortowania i pływające zbiorniki, które są kluczem do monitorowania jakości wiśni na wejściu. Wybierane są tylko te najbardziej dojrzałe.

Po zaakceptowaniu wiśnia jest czyszczona w słodkiej wodzie. Po oczyszczeniu pracownicy przenoszą je bezpośrednio na pole suszące oraz rozprowadzają  w jednej warstwie. Przez pierwsze kilka dni są ostrożnie obracane co 30 minut, aby zapewnić wieczorne suszenie. Po kilku dniach wiśnia zostaje dostosowana tak, aby ułożyła się w nieco grubszej warstwie, co pomaga spowolnić proces suszenia. 

*Ze względu na bardzo dużą ilość zamówień czas wysyłki może się wydłużyć do 3 - 4 dni roboczych.

Rekomendowany sposób przygotowania: aeropress, drip, chemex, ekspres przelewowy

Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a posmak jaki nam towarzyszy podczas picia pochodzi ze specyfiki ziaren, oraz procesu wypalania.

Metody parzenia
Aeropress, Chemex, Drip
Profil smakowy
malina, miód, czarna herbata, owoce cytrusowe, kakao
Skład
Arabika, singiel
Profil palenia
przelew
kwasowość
wysoka
gorycz
niska
słodycz
wysoka
jakość kawy speciality
86 - 88 pkt
obróbka
natural