Kawa ziarnista Etiopia Yirgacheffe Aricha
Najwyższa jakość
Segment kaw dla zaawansowanych kawoszy poszukujących nowych smaków i aromatów.
Dodatkowe pole
Kawa pochodząca z Etiopii z regionu Yirgacheffe Aricha cechuje się delikatnym profilem smakowym o wyraźnym akcencie bergamotki, cytrusów oraz czarnej herbaty . Ziarna pochodzą z jednego z najbardziej prestiżowych regionów, są uwielbiane przez miłośników kawy na całym świecie. Etiopia Aricha z pewnością nie zawiedzie wymagających koneserów ani tych, którzy poszukują wyjątkowej jakości.
Yirgacheffe to dzielnica na południu Region Sidamo w Etiopii, który uznawany jest za miejsce narodzin kawy. Wyjątkową jakość kaw zawdzięczamy głównie różnorodności genetycznej odmian drzewek kawowych. One przekładają się na różnice w smaku nawet w miejscach o podobnych warunkach klimatycznych. Wyraźne pory mokre i suche stwarzają doskonałe warunku do przetwarzania kawy.
Aricha jest to stacja mycia zlokalizowana na wysokości ponad 1925 m n.p.m., do której trafiają dojrzałe wiśnie kawowe. Owoce pochodzą od ponad 300 rolników zlokalizowanych w okolicy.
Rolnicy selektywnie zbierają owoce i dostarczają je do stacji mycia 1925 m n.p.m. Przy przyjęciu pracownicy ręcznie sortują wiśnie, aby usunąć wszelkie uszkodzone, niedojrzałe lub przejrzałe owoce. Kolejnym krokiem jest rozcieranie wiśni kawowych na miazgę i fermentowanie przez 36 do 48 godzin w 12 szczelnie zamkniętych beczkach. Po przeprowadzonej fermentacji pergamin myty jest w czystej wodzie i układany na podwyższonych łóżkach znajdujących się w stacji. Podczas procesu suszenia, które trwa 18 dni wiśnie są często grabione, aby proces zachodził równomiernie. Każde łóżko oznaczone jest kodem, który ułatwia śledzenie i identyfikację statusu przetwarzania.
Rekomendowany sposób przygotowania:
- • drip
- • aeropress
- • chemex
- • ekspres przelewowy
- • french press
Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.
Projekt dofinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój, działanie 3.2. Wsparcie wdrożeń wyników prac B+R
- KAWA JAKOŚCI SPECIALITY 85+
- Skład
- Arabika
- Metody parzenia
- aeropress, chemex, drip
- Profil smakowy
- bergamotka, herbata, cytrusy
- Profil palenia
- PRZELEW
- obróbka
- fully washed
- kwasowość
- średnia
- gorycz
- niska
- słodycz
- wysoka
- jakość kawy speciality
- 87 pkt
- Kraj pochodzenia
- Etiopia
- Region
- Yirgacheffe
- Wysokość upraw
- 1925 - 1945 m n.p.m.
- Odmiana
- JARC, odmiany lokalne
- Zbiór
- 2022/ 2023