Kawa ziarnista Etiopia Yirgacheffe Aricha

Najwyższa jakość

Segment kaw dla zaawansowanych kawoszy poszukujących nowych smaków i aromatów. 

55,00 zł

Dodatkowe pole

Na Twoje życzenie mielimy świeżo paloną kawę zawsze tuż przed wysyłką.
Waga
Ilość
darmowa dostawa od 99 zł
czas dostawy 1-2 dni robocze

Kawa pochodząca z Etiopii z regionu Yirgacheffe Aricha cechuje się delikatnym profilem smakowym o wyraźnym akcencie  bergamotki, cytrusów oraz czarnej herbaty . Ziarna pochodzą z jednego z najbardziej prestiżowych regionów, są uwielbiane przez miłośników kawy na całym świecie. Etiopia Aricha z pewnością nie zawiedzie wymagających koneserów ani tych, którzy poszukują wyjątkowej jakości. 

Yirgacheffe to dzielnica na południu Region Sidamo w Etiopii, który uznawany jest za miejsce narodzin kawy. Wyjątkową jakość kaw zawdzięczamy głównie różnorodności genetycznej odmian drzewek kawowych. One przekładają się na różnice w smaku nawet w miejscach o podobnych warunkach klimatycznych. Wyraźne pory mokre i suche stwarzają doskonałe warunku do przetwarzania kawy.

Aricha jest to stacja mycia zlokalizowana na wysokości ponad 1925 m n.p.m., do której trafiają dojrzałe wiśnie kawowe. Owoce pochodzą od ponad 300 rolników zlokalizowanych w okolicy. 

Rolnicy selektywnie zbierają owoce i dostarczają je do stacji mycia 1925 m n.p.m. Przy przyjęciu pracownicy ręcznie sortują wiśnie, aby usunąć wszelkie uszkodzone, niedojrzałe lub przejrzałe owoce. Kolejnym krokiem jest rozcieranie wiśni kawowych na miazgę i fermentowanie przez 36 do 48 godzin w 12 szczelnie zamkniętych beczkach. Po przeprowadzonej fermentacji pergamin myty jest w czystej wodzie i układany na podwyższonych łóżkach znajdujących się w stacji. Podczas procesu suszenia, które trwa 18 dni wiśnie są często grabione, aby proces zachodził równomiernie. Każde łóżko oznaczone jest kodem, który ułatwia śledzenie i identyfikację statusu przetwarzania. 

Rekomendowany sposób przygotowania

  • drip
  • aeropress
  • chemex
  • ekspres przelewowy
  • french press

Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.

Projekt dofinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój, działanie 3.2. Wsparcie wdrożeń wyników prac B+R

KAWA JAKOŚCI SPECIALITY 85+
Skład
Arabika
Metody parzenia
aeropress, chemex, drip
Profil smakowy
bergamotka, herbata, cytrusy
Profil palenia
PRZELEW
obróbka
fully washed
kwasowość
średnia
gorycz
niska
słodycz
wysoka
jakość kawy speciality
87 pkt
Kraj pochodzenia
Etiopia
Region
Yirgacheffe
Wysokość upraw
1925 - 1945 m n.p.m.
Odmiana
JARC, odmiany lokalne
Zbiór
2022/ 2023