Kawa ziarnista Etiopia Yirgacheffe Idido
Kawa ziarnista Etiopia Yirgacheffe Idido
Kawa ziarnista Etiopia Yirgacheffe Idido
Kawa ziarnista Etiopia Yirgacheffe Idido
jagody , truskawki

Kawa ziarnista Etiopia Yirgacheffe Idido

55,00 zł

Waga

Ilość

Obecnie brak na stanie
 

Darmowa dostawa od 99 zł

 

Kwasowość
Gorycz
Słodycz

Najwyższa jakość

Kawa Speciality charakteryzująca się najwyższą jakością. Segment kaw dla zaawansowanych kawoszy poszukujących nowych smaków i aromatów. 

Metody parzenia

aeropress

drip

chemex

Profil smakowy

jagody

truskawki

Kawa speciality o jasnym profilu palenia, w której tkwi niewiarygodny balans smaków.

Etiopia Yirgacheffe Idido to kawa, która uzyskała ponad 87 punktów w stustopniowej skali jakości SCA. Niemal idealne ziarna skrywają się w sobie zbalansowany smak jagód, truskawek i karmelu z delikatną nutą czekolady.

Region Yirgacheffe uznawany jest za miejsce narodzin kawy, a Arabika z niego pochodząca uznawana jest za najlepszą na świecie. Wyjątkową jakość kaw z Yirgacheffe zawdzięczamy głównie różnorodności genetycznej odmian drzewek kawowych, które przekładają się na ich unikalny smak.

Brazylia Diamantina_2.png

6 AM.gif

Doskonałe warunki upraw

Wyraźne pory mokre i suche stwarzają doskonałe warunki do uprawy i przetwarzania kawy. Rolnicy selektywnie zbierają owoce i dostarczają je do stacji mycia, gdzie pracownicy ponownie je sortują, aby usunąć wszelkie uszkodzone, niedojrzałe lub przejrzałe owoce. Dzięki temu otrzymujemy kawę jakości Grade 1, co jest rzadkością w przypadku naturalnej kawy z Etiopii. Następnie wiśnie umieszczane są na podniesionych łóżkach, aby suszenie przebiegało równomiernie. Proces ten trwa około 16 - 21 dni do uzyskania odpowiedniego stopnia wysuszenia. Rezultatem całej tej staranności jest kawa o nieskazitelnie czystym i słodkim owocowym smaku i aromacie.

Szczegóły produktu

Skład
Arabika
Metody parzenia
aeropress, drip, chemex
Profil smakowy
jagody, truskawki
Profil palenia
PRZELEW
Kwasowość
średnia
Gorycz
niska
Słodycz
wysoka
Kraj pochodzenia, region
Etiopia, Yirgacheffe
Punktacja
87 / 100
Wysokość upraw
1960 m n.p.m.
Obróbka
natural
Odmiana
JARC, odmiany lokalne
Zbiór
2022
FAGR_espresso 2_670x555.png
Dodatkowe informacje :
  • Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.
  • Projekt dofinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój, działanie 3.2. Wsparcie wdrożeń wyników prac B+R.
Loading...