Kawa ziarnista Etiopia Yirgacheffe Idido
Najwyższa jakość
Kawa Speciality charakteryzująca się najwyższą jakością. Segment kaw dla zaawansowanych kawoszy poszukujących nowych smaków i aromatów.
Dodatkowe pole
W filiżance odnajdziemy smaki t słodkich jagód, truskawek i karmelu z delikatną nutą czekolady. Kawa jest orzeźwiająco owocowa z bardzo przyjemnym słodkim finishem.
Yirgacheffe to dzielnica na południu Region Sidamo w Etiopii, który uznawany jest za miejsce narodzin kawy. Wyjątkową jakość kaw zawdzięczamy głównie różnorodności genetycznej odmian drzewek kawowych. One przekładają się na różnice w smaku nawet w miejscach o podobnych warunkach klimatycznych. Stacja mycia Idido, do której trafiają dojrzałe wiśnie kawowe znajduje się na wysokości ponad 1960 m n.p.m. Wyraźne pory mokre i suche stwarzają doskonałe warunku do przetwarzania kawy.
Rolnicy selektywnie zbierają owoce i dostarczają je do stacji mycia. Przy przyjęciu pracownicy ręcznie sortują wiśnie, aby usunąć wszelkie uszkodzone, niedojrzałe lub przejrzałe owoce. Dzięki temu otrzymujemy kawę tylko doskonałej jakości Grade 1 co jest rzadkością w przypadku naturalnej kawy z Etiopii Następnie posegregowane wiśnie umieszczane są na podniesionych łóżkach do suszenia a pracownicy często je grabią, aby suszenie przebiegało równomiernie. Wiśnie kawowe potrzebują od 16 do 21 dni do uzyskania odpowiedniego stopnia wysuszenia. Rezultatem całej tej staranności jest kawa o nieskazitelnie czystym i słodkim owocowym smaku i aromacie.
Rekomendowany sposób przygotowania:
- • drip
- • aeropress
- • chemex
- • ekspres przelewowy
- • french press
Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.
Projekt dofinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój, działanie 3.2. Wsparcie wdrożeń wyników prac B+R
- KAWA JAKOŚCI SPECIALITY 85+
- Skład
- Arabika
- Metody parzenia
- aeropress, chemex, drip
- Profil smakowy
- bergamotka, czarna herbata, cytrusy
- Profil palenia
- PRZELEW
- obróbka
- natural
- kwasowość
- średnia
- gorycz
- niska
- słodycz
- wysoka
- jakość kawy speciality
- 87 pkt
- Kraj pochodzenia
- Etiopia
- Region
- Yirgacheffe
- Odmiana
- JARC, odmiany lokalne
- Zbiór
- 2022