Kawa ziarnista Etiopia Yirgacheffe Idido

Najwyższa jakość

Kawa Speciality charakteryzująca się najwyższą jakością. Segment kaw dla zaawansowanych kawoszy poszukujących nowych smaków i aromatów. 

55,00 zł

Dodatkowe pole

Na Twoje życzenie mielimy świeżo paloną kawę zawsze tuż przed wysyłką.
Waga
Ilość
darmowa dostawa od 99 zł
czas dostawy 1-2 dni robocze

W filiżance odnajdziemy smaki t słodkich jagód, truskawek i karmelu z delikatną nutą czekolady. Kawa jest orzeźwiająco owocowa z bardzo przyjemnym słodkim finishem.  

Yirgacheffe to dzielnica na południu Region Sidamo w Etiopii, który uznawany jest za miejsce narodzin kawy. Wyjątkową jakość kaw zawdzięczamy głównie różnorodności genetycznej odmian drzewek kawowych. One przekładają się na różnice w smaku nawet w miejscach o podobnych warunkach klimatycznych. Stacja mycia Idido, do której trafiają dojrzałe wiśnie kawowe znajduje się na wysokości ponad 1960 m n.p.m. Wyraźne pory mokre i suche stwarzają doskonałe warunku do przetwarzania kawy.

Rolnicy selektywnie zbierają owoce i dostarczają je do stacji mycia. Przy przyjęciu pracownicy ręcznie sortują wiśnie, aby usunąć wszelkie uszkodzone, niedojrzałe lub przejrzałe owoce. Dzięki temu otrzymujemy kawę tylko doskonałej jakości Grade 1 co jest rzadkością w przypadku naturalnej kawy z Etiopii Następnie posegregowane wiśnie umieszczane są na podniesionych łóżkach do suszenia a pracownicy często je grabią, aby suszenie przebiegało równomiernie. Wiśnie kawowe potrzebują od 16 do 21 dni do uzyskania odpowiedniego stopnia wysuszenia. Rezultatem całej tej staranności jest kawa o nieskazitelnie czystym i słodkim owocowym smaku i aromacie.

Rekomendowany sposób przygotowania

  • drip
  • aeropress
  • chemex
  • ekspres przelewowy
  • french press

Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.

Projekt dofinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój, działanie 3.2. Wsparcie wdrożeń wyników prac B+R

KAWA JAKOŚCI SPECIALITY 85+
Skład
Arabika
Metody parzenia
aeropress, chemex, drip
Profil smakowy
bergamotka, czarna herbata, cytrusy
Profil palenia
PRZELEW
obróbka
natural
kwasowość
średnia
gorycz
niska
słodycz
wysoka
jakość kawy speciality
87 pkt
Kraj pochodzenia
Etiopia
Region
Yirgacheffe
Odmiana
JARC, odmiany lokalne
Zbiór
2022