Kawa ziarnista Gwatemala SHB EP San Marcos
Słodko i soczyście. Zastosowany jasny stopień palenia sprawia, że te ziarna idealnie sprawdzą się pod wszelkie wiosenne przelewy!
Dodatkowe pole
Gwatemala San Marcos to jasno palone ziarna przeznaczone do zaparzania metodami przelewowymi. Kawa jest bardzo łagodna i słodka, aczkolwiek nie pozbawiona charakterystycznego owocowego posmaku.
Kawa gatunku Strictly Hard Bean (SHB) określa wysokość, na której kawa była uprawiana. Wyższa wysokość i niższe temperatury oznaczają, że owoce kawy dojrzewają wolniej, tworząc gęstsze ziarna. Huehuetenango jest dobrze znane z dużej wysokości i stałych warunków pogodowych. Region leży w centrum gorącego powietrza napływającego na wschód od równin Tehuantepec w Oaxaca w Meksyku i chłodnego powietrza napływającego z gór Cucumantanes. Spotkanie tego gorącego i zimnego powietrza tworzy mikroklimat, który powstrzymuje mróz i umożliwia uprawę kawy na większych wysokościach: produkcja kawy na wysokości 2000 m n.p.m. jest tutaj powszechna.
Kawa Gwatemala SHB EP San Marcos rosnąca na zacienionych plantacjach charakteryzuje się zwiększoną zawartością naturalnych cukrów oraz podwyższoną intensywnością smaku. Dodatkowe oznaczenie EP, czyli European Preparation świadczy o spełnieniu przez tę kawę rygorystycznych europejskich standardów, dając nam pewność, że o ziarna które dla Was mamy zadbano w najdrobniejszych szczegółach.
Większość producentów w Huehuetenango przetwarza własną kawę. Rolnicy wybiórczo ręcznie zbierają wiśnie i rozdrabniają je w swoich gospodarstwach, zwykle przy użyciu małych ręcznych lub elektrycznych rozdrabniaczy bębnowych. Po fermentacji pergamin miesza się w celu usunięcia pozostałego śluzu i przemywa czystą wodą.
Rekomendowany sposób przygotowania:
- • aeropress
- • chemex
- • ekspres przelewowy
- • drip
- • french press
- • tradycyjny "zalewajka"
Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r.
- Metody parzenia
- aeropress, chemex, drip, ekspres przelewowy, zalewajka
- Profil smakowy
- karmel, brzoskwinie, czekolada
- Skład
- Arabika (Single)
- Profil palenia
- PRZELEW
- obróbka
- washed
- kwasowość
- średnia
- gorycz
- niska
- słodycz
- średnia
- wysokość
- 1,350+ m n.p.m.
- Kraj pochodzenia
- Gwatemala
- Region
- San Marcos
- Odmiana
- Typica, Bourbon, Caturra, Catuai