Kawa ziarnista Kenia Kiryngya Baragwi
Darmowa dostawa od 99 zł
2-3 dni robocze
Kawa Speciality charakteryzująca się najwyższą jakością. Segment kaw dla zaawansowanych kawoszy poszukujących nowych smaków i aromatów.
Metody parzenia

drip

chemex

aeropress
Profil smakowy

czerwona porzeczka

maliny
Kenia Baragwi to najwyższej jakości ziarna kategorii Speciality 85+, które uzyskały 87 punktów w skali SCA.
Kawa z Kenii znana jest na całym świecie z bogatego smaku, wyraźnie zaznaczonej jasnej kwasowości (którą jedni kochają, a inni nie lubią) oraz przyjemnego kwiatowego i świeżego zapachu.
W profilu smakowym Kenii Baragwi odnajdziecie sporo owocowej kwasowości, nuty malin i czerwonej porzeczki wraz z delikatną słodyczą brązowego cukru. To ziarna, które bardzo lubią się z dripem i Aeropressem.
Drzewka kawowe zlokalizowane są na wysokości 1700-1800 m n.p.m w zachodniej części regionu Kirinyaga w południowej części słynnej góry Kenii, która jest najwyższym szczytem w Kenii i drugim co do wysokości w Afryce, zaraz po Kilimandżaro. Po zbiorach odbywających się w miesiącach listopad-grudzień kawa zostaje poddana obróbce na mokro w stacji Muchagara. Stacja ta powstała w 1959 roku, co czyni ją najstarszym ośrodkiem przetwórstwa mokrego w Kirinyaga.
Dzięki obróbce przy wykorzystaniu świeżej i czystej wody, a następnie suszeniu na słońcu, kawy z Kenii zyskują wyższą kwasowość oraz krystaliczny smak.
.png)

Szczegóły produktu
- Skład
- Arabika
- Metody parzenia
- aeropress, chemex, drip
- Profil smakowy
- czerwona porzeczka, maliny
- Profil palenia
- PRZELEW
- Kwasowość
- średnia
- Gorycz
- niska
- Słodycz
- wysoka
- Kraj pochodzenia, region
- Kenia, Kirinyaga
- Punktacja
- 87 pkt.
- Wysokość upraw
- 1700 - 1800 m n.p.m.
- Odmiana
- SL 28, Ruiru 11, SL 34
- Zbiór
- 2022
Dodatkowe informacje :
- Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.
- Projekt dofinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój, działanie 3.2. Wsparcie wdrożeń wyników prac B+R.