Kawa ziarnista Kenia Kiryngya Baragwi
Kawa ziarnista Kenia Kiryngya Baragwi
Kawa ziarnista Kenia Kiryngya Baragwi
Kawa ziarnista Kenia Kiryngya Baragwi
czerwona porzeczka , maliny

Kawa ziarnista Kenia Kiryngya Baragwi

55,00 zł

Waga

Ilość

 

Darmowa dostawa od 99 zł

 

2-3 dni robocze

Kwasowość
Gorycz
Słodycz

Kawa Speciality charakteryzująca się najwyższą jakością. Segment kaw dla zaawansowanych kawoszy poszukujących nowych smaków i aromatów. 

Metody parzenia

drip

chemex

aeropress

Profil smakowy

czerwona porzeczka

maliny

Kenia Baragwi to najwyższej jakości ziarna kategorii Speciality 85+, które uzyskały 87 punktów w skali SCA.

Kawa z Kenii znana jest na całym świecie z bogatego smaku, wyraźnie zaznaczonej jasnej kwasowości (którą jedni kochają, a inni nie lubią) oraz przyjemnego kwiatowego i świeżego zapachu.

W profilu smakowym Kenii Baragwi odnajdziecie sporo owocowej kwasowości, nuty malin i czerwonej porzeczki wraz z delikatną słodyczą brązowego cukru. To ziarna, które bardzo lubią się z dripem i Aeropressem.

Drzewka kawowe zlokalizowane są na wysokości 1700-1800 m n.p.m w zachodniej części regionu Kirinyaga w południowej części słynnej góry Kenii, która jest najwyższym szczytem w Kenii i drugim co do wysokości w Afryce, zaraz po Kilimandżaro. Po zbiorach odbywających się w miesiącach listopad-grudzień kawa zostaje poddana obróbce na mokro w stacji Muchagara. Stacja ta powstała w 1959 roku, co czyni ją najstarszym ośrodkiem przetwórstwa mokrego w Kirinyaga.

Dzięki obróbce przy wykorzystaniu świeżej i czystej wody, a następnie suszeniu na słońcu, kawy z Kenii zyskują wyższą kwasowość oraz krystaliczny smak.

Szczegóły produktu

Skład
Arabika
Metody parzenia
aeropress, chemex, drip
Profil smakowy
czerwona porzeczka, maliny
Profil palenia
PRZELEW
Kwasowość
średnia
Gorycz
niska
Słodycz
wysoka
Kraj pochodzenia, region
Kenia, Kirinyaga
Punktacja
87 pkt.
Wysokość upraw
1700 - 1800 m n.p.m.
Odmiana
SL 28, Ruiru 11, SL 34
Zbiór
2022
Dodatkowe informacje :
  • Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.
  • Projekt dofinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój, działanie 3.2. Wsparcie wdrożeń wyników prac B+R.
Loading...