Kawa ziarnista Kenia Kiryngya Baragwi
Kawa Speciality charakteryzująca się najwyższą jakością. Segment kaw dla zaawansowanych kawoszy poszukujących nowych smaków i aromatów.
Dodatkowe pole
Kenia Baragwi to najwyższej jakości ziarna kategorii Speciality 85+, które uzyskały 87 punktów w skali SCA. Kawa z Kenii znana jest na całym świecie z bogatego smaku, wyraźnie zaznaczonej jasnej kwasowości (którą jedni kochają, a inni nie lubią) oraz przyjemnego kwiatowego i świeżego zapachu.
W profilu smakowym Kenii Baragwi odnajdziecie sporo owocowej kwasowości, nuty malin i czerwonej porzeczki wraz z delikatną słodyczą brązowego cukru. To ziarna, które bardzo lubią się z dripem i Aeropressem.
Drzewka kawowe zlokalizowane są na wysokości 1700-1800 m n.p.m w zachodniej części regionu Kirinyaga w południowej części słynnej góry Kenii, która jest najwyższym szczytem w Kenii i drugim co do wysokości w Afryce, zaraz po Kilimandżaro. Po zbiorach odbywających się w miesiącach listopad-grudzień kawa zostaje poddana obróbce na mokro w stacji Muchagara. Stacja ta powstała w 1959 roku, co czyni ją najstarszym ośrodkiem przetwórstwa mokrego w Kirinyaga.
Dzięki obróbce przy wykorzystaniu świeżej i czystej wody, a następnie suszeniu na słońcu, kawy z Kenii zyskują wyższą kwasowość oraz krystaliczny smak.
Rekomendowany sposób przygotowania:
- • drip
- • aeropress
- • chemex
- • ekspres przelewowy
- • french press
Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.
Projekt dofinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój, działanie 3.2. Wsparcie wdrożeń wyników prac B+R
- KAWA JAKOŚCI SPECIALITY 85+
- Skład
- Arabika
- Metody parzenia
- aeropress, chemex, drip
- Profil smakowy
- maliny, czerwona porzeczka, cukier trzcinowy
- Profil palenia
- PRZELEW
- kwasowość
- średnia
- gorycz
- niska
- słodycz
- wysoka
- jakość kawy speciality
- 87 pkt
- Kraj pochodzenia
- Kenia
- Region
- Kirinyaga, południowa część góry Kenia
- Wysokość upraw
- 1700 - 1800 m n.p.m.
- Obróbka
- Fully washed
- Odmiana
- SL 28, Ruiru 11, SL 34
- Zbiór
- 2022