



Kawa Speciality charakteryzująca się najwyższą jakością. Segment kaw dla zaawansowanych kawoszy poszukujących nowych smaków i aromatów.
Wulkaniczna żyzna gleba, górski klimat i stosunkowo niskie temperatury powietrza pozwalają kenijskim rolnikom produkować zdecydowanie najlepszą na świecie kawę. Kenia Wanjengi Muranga jest słodka i soczyście owocowa, po zaparzeniu wyczuwalne stają się aromaty czerwonej porzeczki i wiśni z delikatnymi nutami rabarbaru, karmelu, śliwek i malin. Obróbka washed oraz jasny stopień palenia ziaren podkreśla charakterystyczny złożony smak i bogaty aromat kawy.
Kenijskie kawy klasyfikowane są według wielkości ziarna. Kenia Wanjengi Muranga jest to kawa klasy AA, co oznacza że ziarna mają rozmiar screena 17 - 18.5, czyli są większe niż 7.2mm.
Kawa uprawiana jest przez drobnych rolników mieszkających w pobliżu stacji mycia Wanjengi w kenijskim hrabstwie Murang'a. Farmy znajdują się na wysokości 1600 - 1800 m n.p.m. wzdłuż zachodnich zboczy pasma górskiego Aberdare i mają wielkosć od 0.5 do 2 ha.
Dojrzałe owoce zbiera się tylko ręcznie i jeszcze tego samego dnia trafiają one do stacji mycia, gdzie podlegają także ręcznemu sortowaniu. Najwyższej jakości wiśnie kawowe trafiają prosto do zasobnika i są rozdrabniane za pomocą rozcieracza. Miazga owoców jest fermentowana a następnie przemywana wodą z pobliskiej rzeki Gathamba. Pergamin jest wstępnie suszony a następnie przenoszony na podniesione łóżka, cały proces suszenia trwa około dwa tygodnie.
Ziarna uzyskały 87 pkt w stu stopniowej skali jakości.
Rekomendowany sposób parzenia: aeropress, drip, chemex
Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.