Kawa ziarnista Kenia Wanjengi Muranga

Kawa Speciality charakteryzująca się najwyższą jakością. Segment kaw dla zaawansowanych kawoszy poszukujących nowych smaków i aromatów. 

55,00 zł

Dodaj do listy życzeń

Dodatkowe pole

Waga
Ilość

Wulkaniczna żyzna gleba, górski klimat i stosunkowo niskie temperatury powietrza pozwalają kenijskim rolnikom produkować zdecydowanie najlepszą na świecie kawę. Kenia Wanjengi Muranga jest słodka i soczyście owocowa, po zaparzeniu wyczuwalne stają się aromaty czerwonej porzeczki i wiśni z delikatnymi nutami rabarbaru, karmelu, śliwek i malin. Obróbka washed oraz jasny stopień palenia ziaren podkreśla charakterystyczny złożony smak i bogaty aromat kawy. 

Kenijskie kawy klasyfikowane są według wielkości ziarna. Kenia Wanjengi Muranga jest to kawa klasy AA, co oznacza że ziarna mają rozmiar screena 17 - 18.5, czyli są większe niż 7.2mm.

Kawa uprawiana jest przez drobnych rolników mieszkających w pobliżu stacji mycia Wanjengi w kenijskim hrabstwie Murang'a. Farmy znajdują się na wysokości 1600 - 1800 m n.p.m. wzdłuż zachodnich zboczy pasma górskiego Aberdare i mają wielkosć od 0.5 do 2 ha.

Dojrzałe owoce zbiera się tylko ręcznie i jeszcze tego samego dnia trafiają one do stacji mycia, gdzie podlegają także ręcznemu sortowaniu. Najwyższej jakości wiśnie kawowe trafiają prosto do zasobnika i są rozdrabniane za pomocą rozcieracza. Miazga owoców jest fermentowana a następnie przemywana wodą z pobliskiej rzeki Gathamba. Pergamin jest wstępnie suszony a następnie przenoszony na podniesione łóżka, cały proces suszenia trwa około dwa tygodnie.

Ziarna uzyskały 87 pkt w stu stopniowej skali jakości. 

Rekomendowany sposób parzenia: aeropress, drip, chemex

Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.

Metody parzenia
aeropress, chemex, drip
Profil smakowy
czerwona porzeczka, wiśnia
Profil palenia
PRZELEW
kwasowość
wysoka
gorycz
niska
słodycz
średnia
jakość kawy speciality
87 pkt
Obróbka
Myta
Odmiana
SL28, SL34
Region
Murang'a
Wysokość uprawy
1600 - 1800 m n.p.m.
Zbiór
2021

16 innych produktów w tej samej kategorii: