Kawa ziarnista Kolumbia Rosa Blanca

Kawa Speciality charakteryzująca się najwyższą jakością. Segment kaw dla zaawansowanych kawoszy poszukujących nowych smaków i aromatów. 

55,00 zł

Dodatkowe pole

Na Twoje życzenie mielimy świeżo paloną kawę zawsze tuż przed wysyłką.
Waga
Ilość
Obecnie brak na stanie
darmowa dostawa od 99 zł
czas dostawy 1-2 dni robocze

Kolumbia Finca Rosa Blanca to kawa o słodkim profilu smakowym, gdzie na pierwszy plan wysuwają się soczyste nuty dojrzewającej w słońcu marakui, by zaraz po niej pojawił się posmak słodkiego dżemu z leśnych jagód. To jeszcze nie koniec, bo dzięki jasnemu profilowi palenia dopieszczą Was nuty wytrwanego kakao, słodkiego winogrona, grejpfruta i landrynek.

W tej białej paczce umieściliśmy ziarna odmiany Tabi, które są 100% Arabiką powstałą z naturalnego skrzyżowania odmian Typica, Bourbon i Timor. Dzięki takiemu zabiegowi roślina zyskała większą odporność na choroby, a także wyższą jakość owoców. Nazwa "Tabi" oznacza słowo "dobry" w Guambiano, dialekcie rodzimego plemienia Kolumbii. 

Wiśnie kawowe zostały zebrane selektywnie ręcznie, a następnie poddane obróbce Anaerobic Natual. Owoce fermentowane są w warunkach beztlenowych przez 90 godzin, po czym układa się je na markizie i pozostawia do wyschnięcia na słońcu. Cały proces suszenia zajmuje około 25 dni. 

Ziarna Kolumbia Finca Rosa Blanca zebrały aż 89 punktów w skali SCA, co oznacza, że w filiżankach odnajdziecie napar o niesamowicie czystym smaku, który sprawi Wam miłe doznania.

Plantacja z której pochodzi kawa usytuowana jest w regionie Huila na wysokości 1450 m n.p.m. i należy do Wilsona Paredesa, producenta kawy w trzecim pokoleniu, który od 15 lat zajmuje się jej produkcją na własnej plantacji o nazwie Rosa Blanca. W połowie 2010 roku W. Paredes zaczął koncentrować się na produkcji kawy Speciality i tym sposobem przeniósł swoją farmę na wyższy poziom, budując rozwiniętą infrastrukturę oraz współpracując z wyspecjalizowanymi laboratoriami w celu oceny i poprawy smaku swojej kawy.

Rekomendowany sposób parzenia: 
drip
aeropress
chemex

Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.

Metody parzenia
aeropress, chemex, drip
Profil smakowy
marakuja, jagoda
Profil palenia
PRZELEW
kwasowość
średnia
gorycz
niska
słodycz
wysoka
jakość kawy speciality
89 pkt
certyfikat
kawa organiczna
Kraj pochodzenia
Kolumbia
Obróbka
Anaerobic Natural
Odmiana
Tabi
Region
Huila
Wysokość uprawy
1450 m n.p.m.
Zbiór
21/22