




Kawa bezkofeinowa
Cudowna alternatywa dla osób które uwielbiają smak kawy, a nie chcą lub nie mogą spożywać kofeiny.
To kawa ziarnista poddana naturalnemu procesowi wypłukiwania kofeiny słodką wodą. Z ziaren kawy usunięte zostaje aż 99,9% kofeiny, bez naruszenia ich smaku i aromatu!
Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się w ekspresach kolbowych, automatycznych i kawiarkach. W filiżance można spodziewać się przede wszystkim słodyczy o nutach nugatu i czekolady, a także subtelnych cytrusowych smaków idealnie balansujących napar.
Meksyk jest jednym z największych na świecie eksporterów certyfikowanej kawy, posiadającym predyspozycje do uprawy najwyższej jakości kaw Speciality, w tym kaw bezkofeinowych - Swiss Water. Drzewka kawowe uprawiane są na wysokościach 900 - 1100 m n.p.m. w regionach Chiapas, Veracruz, Oaxaca oraz Puebla. Duże wysokości mają wpływ na powolne dojrzewanie wiśni, przez co mają więcej czasu na rozwinięcie głębi i słodyczy, a także wielu pożądanych cech, których oczekujemy od kaw Speciality. Kawa posiada certyfikat kawy organicznej.
Rekomendowany sposób przygotowania:
• ekspres kolbowy
• ekspres automatyczny
• tradycyjny (zalewajka)
• kawiarka
• french press
Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r.
Niesamowita Kawa Bez Kofeiny
Swiss Water® to proces, który wykorzystuje elementy wody, temperaturę oraz czas do tworzenia intrygującej kawy bezkofeinowej. Na początek zaczynamy od małych partii niesamowitej kawy i ekstraktu kawy zielonej. Następnie dodajemy lokalnej wody i poświęcamy odrobinę uwagi poprzez monitorowanie czasu i temperatury do momentu gdy kawa jest w 99.9% pozbawiona kofeiny. Zobaczcie jak to wygląda w czterech, w miarę, prostych krokach.
Koniec trasy dla kofeiny
Opracowany przez nas Ekstrakt Kawy Zielonej (GCE) zostaje dodany do ziaren kawy i rozpoczyna się usuwanie kofeiny. Kofeina samoistnie wędruje z ziaren kawy do GCE do momentu gdy współczynnik rozpuszczonych związków w GCE do rozpuszczonych związków w ziarnie kawy osiągnie równowagę. Kofeina i GCE płynie nieustannie przez nasze filtry węglowe do momentu gdy cała kofeina zostaje uwięziona i odseparowana od GCE. Następnie GCE zostaje odświeżone tak aby mogło być wykorzystywane znów i znów do usuwania kofeiny.
Ciągły nadzór
Przez kolejnych 10 godzin, nasz zespół nieustannie monitoruje proces i poziomy kofeiny w każdej partii z której usuwany kofeinę. Kontrolujemy czas, wskaźniki temperatury oraz sprawdzamy poziom przepływu GCE. Rezultat tej troskliwej opieki i dbałości o szczegóły jest tego warty – w 99.9% wolna od kofeiny kawa.
Do Twojej filiżanki
Na koniec, bezkofeinowe zielone ziarna zostają wysłane do palarni oraz marek sprzedających kawę speciality, z którymi współpracujemy, tak aby te ziarna mogły być zamienione w coś wyjątkowego. Jesteśmy dumni, z faktu, że jesteśmy małym przystankiem na trasie niesamowitej podróży ziaren kawy z miejsca ich pochodzenia do waszej filiżanki.