Kawa ziarnista Meksyk Swiss Water
Kawa bezkofeinowa
Cudowna alternatywa dla osób które uwielbiają smak kawy, a nie chcą lub nie mogą spożywać kofeiny.
Dodatkowe pole
To kawa ziarnista poddana naturalnemu procesowi wypłukiwania kofeiny słodką wodą. Z ziaren kawy usunięte zostaje aż 99,9% kofeiny, bez naruszenia ich smaku i aromatu!
Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się w ekspresach kolbowych, automatycznych i kawiarkach. W filiżance można spodziewać się przede wszystkim słodyczy o nutach nugatu i czekolady, a także subtelnych cytrusowych smaków idealnie balansujących napar.
Meksyk jest jednym z największych na świecie eksporterów certyfikowanej kawy, posiadającym predyspozycje do uprawy najwyższej jakości kaw Speciality, w tym kaw bezkofeinowych - Swiss Water. Drzewka kawowe uprawiane są na wysokościach 900 - 1100 m n.p.m. w regionach Chiapas, Veracruz, Oaxaca oraz Puebla. Duże wysokości mają wpływ na powolne dojrzewanie wiśni, przez co mają więcej czasu na rozwinięcie głębi i słodyczy, a także wielu pożądanych cech, których oczekujemy od kaw Speciality. Kawa posiada certyfikat kawy organicznej.
Rekomendowany sposób przygotowania:
- • ekspres kolbowy
- • ekspres automatyczny
- • tradycyjny (zalewajka)
- • kawiarka
- • french press
Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r.
Niesamowita Kawa Bez Kofeiny
Swiss Water® to proces, który wykorzystuje elementy wody, temperaturę oraz czas do tworzenia intrygującej kawy bezkofeinowej. Na początek zaczynamy od małych partii niesamowitej kawy i ekstraktu kawy zielonej. Następnie dodajemy lokalnej wody i poświęcamy odrobinę uwagi poprzez monitorowanie czasu i temperatury do momentu gdy kawa jest w 99.9% pozbawiona kofeiny. Zobaczcie jak to wygląda w kilku krokach.
Koniec trasy dla kofeiny
Ekstrakt Kawy Zielonej (GCE) zostaje dodany do ziaren kawy i rozpoczyna się usuwanie kofeiny. Kofeina samoistnie wędruje z ziaren kawy do GCE do momentu gdy współczynnik rozpuszczonych związków w GCE do rozpuszczonych związków w ziarnie kawy osiągnie równowagę. Kofeina i GCE płynie nieustannie przez filtry węglowe do momentu gdy cała kofeina zostaje uwięziona i odseparowana od GCE. Następnie GCE zostaje odświeżone tak aby mogło być wykorzystywane znów i znów do usuwania kofeiny.
Ciągły nadzór
Przez kolejnych 10 godzin, zespół nieustannie monitoruje proces i poziomy kofeiny w każdej partii z której usuwana jest kofeina. Kontrowany jest czas, wskaźniki temperatury oraz sprawdzany poziom przepływu GCE. Rezultat tej troskliwej opieki i dbałości o szczegóły jest tego warty – w 99.9% wolna od kofeiny kawa.
Do Twojej filiżanki
Na koniec, bezkofeinowe zielone ziarna zostają wysłane do palarni oraz marek sprzedających kawę speciality, tak aby te ziarna mogły być zamienione w coś wyjątkowego.
Jesteśmy dumni, z faktu, że jesteśmy małym przystankiem na trasie niesamowitej podróży ziaren kawy z miejsca ich pochodzenia do waszej filiżanki.
- Metody parzenia
- ekspres kolbowy, zalewajka, kawiarka, french press
- Profil smakowy
- nugat, czekolada, nuty cytrusów
- Skład
- Arabika (Single)
- Profil palenia
- ESPRESSO (ciemny)
- obróbka
- swiss water
- kwasowość
- średnia
- gorycz
- średnia
- słodycz
- wysoka
- jakość kawy speciality
- 80 - 83 pkt
- zawartość kofeiny
- bezkofeinowa
- certyfikat
- kawa organiczna
- Wysokość upraw
- 1300 - 2067 m n.p.m.