Kawa ziarnista Peru Swiss Water

Kawa bezkofeinowa

Doskonała opcja na popołudniową kawę w miłym towarzystwie, bez obawy o dobry sen.  

39,90 zł

Dodaj do listy życzeń

Dodatkowe pole

Waga
Ilość

Masz ochotę na pyszne, kremowe cappuccino albo latte, ale nie możesz lub nie chcesz przyjmować kofeiny?

Poznaj Peru Swiss Water, czyli kawę poddaną naturalnemu procesowi wypłukiwania kofeiny słodką wodą. Z ziaren kawy usunięte zostaje aż 99,9% kofeiny, pozostawiając nienaruszony smak i aromat klasycznej kawy ziarnistej.

Napar przygotowany z bezkofeinowych ziaren Peru Swiss Water posiada wyczuwalne nuty dzikiej wiśni oraz słodkiego marcepanu. Idealnie sprawdzi się w ekspresach automatycznych i kolbowych, czy kawiarce, dając wyrazisty napar, stanowiący doskonałą bazę pod ulubione kawy mleczne.

Uprawy zlokalizowane są na górzystych terenach Peru na wysokości 1200 - 1600 m n. p. m. posiadających idealne warunki do uprawy kawowców. Zbiory odbywają się selektywnie ręcznie, a ziarna są poddane obróbce mytej, a następnie Swiss Water. Peru to kawa która nie dość, że dobrze smakuje, to spełnia także normy etyczne i środowiskowe, co potwierdza certyfikat kawy organicznej.

Rekomendowany sposób przygotowania: ekspres kolbowy, ekspres automatyczny, kawiarka, tradycyjny (zalewajka), french press

Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r.

Swiss Water® to proces, który wykorzystuje elementy wody, temperaturę oraz czas do tworzenia intrygującej kawy bezkofeinowej. Na początek zaczynamy od małych partii niesamowitej kawy i ekstraktu kawy zielonej. Następnie dodajemy lokalnej wody i poświęcamy odrobinę uwagi poprzez monitorowanie czasu i temperatury do momentu gdy kawa jest w 99.9% pozbawiona kofeiny. Zobaczcie jak to wygląda w czterech, w miarę, prostych krokach.

Koniec trasy dla kofeiny

Opracowany przez nas Ekstrakt Kawy Zielonej (GCE) zostaje dodany do ziaren kawy i rozpoczyna się usuwanie kofeiny. Kofeina samoistnie wędruje z ziaren kawy do GCE do momentu gdy współczynnik rozpuszczonych związków w GCE do rozpuszczonych związków w ziarnie kawy osiągnie równowagę. Kofeina i GCE płynie nieustannie przez nasze filtry węglowe do momentu gdy cała kofeina zostaje uwięziona i odseparowana od GCE. Następnie GCE zostaje odświeżone tak aby mogło być wykorzystywane znów i znów do usuwania kofeiny.

Ciągły nadzór

Przez kolejnych 10 godzin, nasz zespół nieustannie monitoruje proces i poziomy kofeiny w każdej partii z której usuwany kofeinę. Kontrolujemy czas, wskaźniki temperatury oraz sprawdzamy poziom przepływu GCE. Rezultat tej troskliwej opieki i dbałości o szczegóły jest tego warty – w 99.9% wolna od kofeiny kawa.

Do Twojej filiżanki

Na koniec, bezkofeinowe zielone ziarna zostają wysłane do palarni oraz marek sprzedających kawę speciality, z którymi współpracujemy, tak aby te ziarna mogły być zamienione w coś wyjątkowego. Jesteśmy dumni, z faktu, że jesteśmy małym przystankiem na trasie niesamowitej podróży ziaren kawy z miejsca ich pochodzenia do waszej filiżanki.

Metody parzenia
ekspres kolbowy, kawiarka, zalewajka, french press
Profil smakowy
marcepan, dzika wiśnia
Skład
Arabika (Single)
Profil palenia
ESPRESSO (ciemny)
kwasowość
średnia
gorycz
niska
słodycz
średnia
jakość kawy speciality
80-83
obróbka
swiss water
zawartość kofeiny
bezkofeinowa
certyfikat
kawa organiczna

16 innych produktów w tej samej kategorii: