Kawa ziarnista Poranne Espresso 05

Edycja limitowana

Doskonała kawa z zielonej krainy tysiąca wzgórz. Idealnie sprawdzi się w ekspresach, kawiarce, a także jako tradycyjna 'zalewajka'. 

42,00 zł

Dodaj do listy życzeń

Dodatkowe pole

Waga
Ilość
Obecnie brak na stanie

Poranne espresso 05 to kawa doskonale balansująca między słodyczą, kwasowością a goryczą, w której przebija się posmak jagód i czarnej porzeczki a także delikatne nuty kakao i miodu. Ziarna wypalone w stylu espresso idealnie sprawdzą się jako delikatne cappuccino, jak również klasyczny czarny napar przygotowany w kawiarce. Ziarna pochodzące z Rwandy z miasta Kayumbu, są to szlachetnej odmiany ziarna Burbon, które poddane zostały obróbce fully washed, w całości zbierane i sortowane ręcznie.

W tym miesiącu wypaliliśmy dla Was ziarna najwyższej jakości, które uzyskały aż 86.5 pkt. w 100 stopniowej skali SCA.

Kraj położony w sercu Afryki, ze względu na swoje walory przyrodnicze tj. żyzne gleby, wysokość n.p.m., równikowe słońce i tropikalną wilgotność powietrza, sprawia bajeczne wręcz warunki dla uprawy kawowców. Stacja Kayumbu została zbudowana przez armię rwandyjską, której dzisiaj właścicielem jest Sucafina Rwanda (Rwacof). Firma intensywnie inwestuje w szkolenia rolników i dobre praktyki rolnicze, ponadto koncentruje się na poprawie sytuacji finansowej rolników, z którymi współpracuje.

Rekomendowany sposób przygotowania: ekspres kolbowy, kawiarka, french press, tradycyjny (zalewajka), ekspres automatyczny

Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r.

Kawa Miesiąca jest to to projekt, w którym każdego 1 dnia miesiąca do naszego sklepu trafiają ziarna jakości speciality wypalone w małych, limitowanych ilościach. Co miesiąc nasz piec Gothot wypala te same ziarna pod dwie metody parzenia przelew i espresso. Wspólnie z nami bierz udział w comiesięcznej przygodzie odkrywania nowych smaków i aromatów ziaren kawy, pochodzących z różnych zakątków świata.

Metody parzenia
ekspres kolbowy, kawiarka, zalewajka, french press
Profil smakowy
jagody, czarna porzeczka
Skład
Arabika (Single)
Profil palenia
ESPRESSO (średni)
kwasowość
średnia
gorycz
niska
słodycz
średnia
jakość kawy speciality
86.5 pkt
obróbka
fully washed
EDYCJA LIMITOWANA
Kraj pochodzenia
Rwanda Kayumbu

16 innych produktów w tej samej kategorii: