




Edycja limitowana
Doskonała kawa z zielonej krainy tysiąca wzgórz. Idealnie sprawdzi się w ekspresach, kawiarce, a także jako tradycyjna 'zalewajka'.
Poranne espresso 05 to kawa doskonale balansująca między słodyczą, kwasowością a goryczą, w której przebija się posmak jagód i czarnej porzeczki a także delikatne nuty kakao i miodu. Ziarna wypalone w stylu espresso idealnie sprawdzą się jako delikatne cappuccino, jak również klasyczny czarny napar przygotowany w kawiarce. Ziarna pochodzące z Rwandy z miasta Kayumbu, są to szlachetnej odmiany ziarna Burbon, które poddane zostały obróbce fully washed, w całości zbierane i sortowane ręcznie.
W tym miesiącu wypaliliśmy dla Was ziarna najwyższej jakości, które uzyskały aż 86.5 pkt. w 100 stopniowej skali SCA.
Kraj położony w sercu Afryki, ze względu na swoje walory przyrodnicze tj. żyzne gleby, wysokość n.p.m., równikowe słońce i tropikalną wilgotność powietrza, sprawia bajeczne wręcz warunki dla uprawy kawowców. Stacja Kayumbu została zbudowana przez armię rwandyjską, której dzisiaj właścicielem jest Sucafina Rwanda (Rwacof). Firma intensywnie inwestuje w szkolenia rolników i dobre praktyki rolnicze, ponadto koncentruje się na poprawie sytuacji finansowej rolników, z którymi współpracuje.
Rekomendowany sposób przygotowania: ekspres kolbowy, kawiarka, french press, tradycyjny (zalewajka), ekspres automatyczny
Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r.
Kawa Miesiąca jest to to projekt, w którym każdego 1 dnia miesiąca do naszego sklepu trafiają ziarna jakości speciality wypalone w małych, limitowanych ilościach. Co miesiąc nasz piec Gothot wypala te same ziarna pod dwie metody parzenia przelew i espresso. Wspólnie z nami bierz udział w comiesięcznej przygodzie odkrywania nowych smaków i aromatów ziaren kawy, pochodzących z różnych zakątków świata.