




Edycja limitowana
100% arabika wypalona w stylu espresso idealnie sprawdzi się w ekspresach, kawiarce, a także jako tradycyjna 'zalewajka'.
Poranne Espresso 06 to wyśmienita arabika uprawiana w Indonezji z plantacji znajdującej się u podnóża góry Kerinci na wyspie Sumatra, wyróżnia się nutami włoskich orzechów, cytrusów, mirabelek oraz winogron. Wyważona owocowa słodycz oraz klasyczne nuty włoskich orzechów to połączenie, dzięki któremu kawa będzie idealnie smakowała przygotowana w domowych ekspresach, kawiarce oraz french pressie.
Tropikalne lasy, egzotyczne zwierzęta, równikowy, wilgotny klimat oraz wulkaniczne pasma górskie tworzą nie tylko malowniczy krajobraz Indonezji, ale także doskonałe warunki do uprawy kawowców.
Spółdzielnia Koerintji Barokah Bersama liczy 320 członków. Gospodarstwa są niewielkie i mają średnio od 0,5 do 2,5 ha, w których kawa zbierana jest ręcznie.
Indonezja znana jest z unikalnego procesu obróbki kawy tzw. „łuszczenia na morko” z ang. Giling Basah. W tej tradycyjnej metodzie owoce pozbawiane są skórki, a następnie ziarno wraz z pokrywającym je miąższem, pozostawione jest na jeden dzień w czasie którego następuje proces fermentacji. Po tym czasie ziarna obmywane są z pozostałości miąższu i przeniesione do wyschnięcia. Na końcu zdzierana jest otoczka pergaminowa i ziarna są dosuszane.
Ziarna poddane tej obróbce posiadają wyjątkowy niebieskawo-zielony kolor i uważa się, że mają niższą kwasowość oraz pełniejsze body, tworząc charakterystyczny profil kaw sumatrzańskich.
Rekomendowany sposób przygotowania:
• kawiarka
• ekspres kolbowy
• french press
• tradycyjny (zalewajka)
Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r.
Kawa Miesiąca jest to to projekt, w którym każdego 1 dnia miesiąca do naszego sklepu trafiają ziarna jakości speciality wypalone w małych, limitowanych ilościach. Co miesiąc nasz piec Gothot wypala te same ziarna pod dwie metody parzenia przelew i espresso. Wspólnie z nami bierz udział w comiesięcznej przygodzie odkrywania nowych smaków i aromatów ziaren kawy, pochodzących z różnych zakątków świata.