Kawa ziarnista Poranny Przelew 03

Kawa miesiąca

Limitowana edycja jasno palonych ziaren speciality pochodzących z Gwatemali, z przyjemnymi nutami owoców leśnych.


39,00 zł

Dodatkowe pole

Na Twoje życzenie mielimy świeżo paloną kawę zawsze tuż przed wysyłką.
Waga
Ilość
darmowa dostawa od 99 zł
czas dostawy 1-2 dni robocze

Jasno palone ziarna Poranny przelew 03, czyli Gwatemala Santa Barbara to złożony i kompleksowy smak z wybijającymi się nutami owoców leśnych. W naparze kawa jest gładka, delikatna, z lekką kwasowością. 

Mamy ogromną przyjemność przedstawić kawę miesiąca marca pozyskaną od Mario Recinos, który bezpośrednio współpracuje z 12 małymi producentami kawy w Gwatemali z regionu Huehuetenango. Region ten posiada nie tylko zapierające dech widoki ale również ogromny potencjał na wysokiej klasy kawę, biorąc pod uwagę wysokość (1600-2200 m n.p.m.) i klimat.

Drzewka odmian Caturra, Catimor i Typica uprawiane są w małych gospodarstwach na północno-zachodnich wyżynach Gwatemali, o powierzchniach od 0,3 do 1 ha. Gospodarstwa te należą do społeczności MAM, czyli grupy etnicznej zamieszkującej ten obszar, posługującej się odrębnym językiem oraz posiadającej własną kulturę. Zgodnie z lokalnymi wierzeniami, ludności Mam zawdzięcza się istotny wkład w rozwój cywilizacji środkowoamerykańskich.

Większość producentów przetwarza kawę w swoich gospodarstwach z wykorzystaniem obróbki na mokro, i tak też jest w przypadku Gwatemali Santa Barbara.

Rekomendowany sposób przygotowania: 

  • aeropress
  • drip
  • chemex
  • ekspres przelewowy
  • tradycyjny (zalewajka)


Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r.


Kawa Miesiąca jest to to projekt, w którym każdego 1 dnia miesiąca do naszego sklepu trafiają ziarna jakości speciality wypalone w małych, limitowanych ilościach. Co miesiąc nasz piec Gothot wypala te same ziarna pod dwie metody parzenia przelew i espresso. Wspólnie z nami bierz udział w comiesięcznej przygodzie odkrywania nowych smaków i aromatów ziaren kawy, pochodzących z różnych zakątków świata. 

Metody parzenia
aeropress, drip, ekspres przelewowy
Profil smakowy
owoce leśne, czekolada
Skład
Arabika (Single)
Profil palenia
PRZELEW
obróbka
washed
kwasowość
średnia
gorycz
niska
słodycz
wysoka
jakość kawy speciality
85 pkt.
Kraj pochodzenia
Gwatemala
Region
Huehetenango
Wysokość upraw
1600-2200 m n.p.m.
Odmiana
Caturra, Catimor, Typica