Kawa ziarnista Poranny Przelew 03
Kawa miesiąca
Limitowana edycja jasno palonych ziaren speciality pochodzących z Gwatemali, z przyjemnymi nutami owoców leśnych.
Dodatkowe pole
Jasno palone ziarna Poranny przelew 03, czyli Gwatemala Santa Barbara to złożony i kompleksowy smak z wybijającymi się nutami owoców leśnych. W naparze kawa jest gładka, delikatna, z lekką kwasowością.
Mamy ogromną przyjemność przedstawić kawę miesiąca marca pozyskaną od Mario Recinos, który bezpośrednio współpracuje z 12 małymi producentami kawy w Gwatemali z regionu Huehuetenango. Region ten posiada nie tylko zapierające dech widoki ale również ogromny potencjał na wysokiej klasy kawę, biorąc pod uwagę wysokość (1600-2200 m n.p.m.) i klimat.
Drzewka odmian Caturra, Catimor i Typica uprawiane są w małych gospodarstwach na północno-zachodnich wyżynach Gwatemali, o powierzchniach od 0,3 do 1 ha. Gospodarstwa te należą do społeczności MAM, czyli grupy etnicznej zamieszkującej ten obszar, posługującej się odrębnym językiem oraz posiadającej własną kulturę. Zgodnie z lokalnymi wierzeniami, ludności Mam zawdzięcza się istotny wkład w rozwój cywilizacji środkowoamerykańskich.
Większość producentów przetwarza kawę w swoich gospodarstwach z wykorzystaniem obróbki na mokro, i tak też jest w przypadku Gwatemali Santa Barbara.
Rekomendowany sposób przygotowania:
- • aeropress
- • drip
- • chemex
- • ekspres przelewowy
- • tradycyjny (zalewajka)
Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r.
Kawa Miesiąca jest to to projekt, w którym każdego 1 dnia miesiąca do naszego sklepu trafiają ziarna jakości speciality wypalone w małych, limitowanych ilościach. Co miesiąc nasz piec Gothot wypala te same ziarna pod dwie metody parzenia przelew i espresso. Wspólnie z nami bierz udział w comiesięcznej przygodzie odkrywania nowych smaków i aromatów ziaren kawy, pochodzących z różnych zakątków świata.
- Metody parzenia
- aeropress, drip, ekspres przelewowy
- Profil smakowy
- owoce leśne, czekolada
- Skład
- Arabika (Single)
- Profil palenia
- PRZELEW
- obróbka
- washed
- kwasowość
- średnia
- gorycz
- niska
- słodycz
- wysoka
- jakość kawy speciality
- 85 pkt.
- Kraj pochodzenia
- Gwatemala
- Region
- Huehetenango
- Wysokość upraw
- 1600-2200 m n.p.m.
- Odmiana
- Caturra, Catimor, Typica