Kawa ziarnista Poranny Przelew 05

Edycja limitowana

Doskonała kawa z zielonej krainy tysiąca wzgórz. Przeznaczona do zaparzania w dripie, aeropressie, ekspresie przelewowym, french pressie.

42,00 zł

Dodaj do listy życzeń

Dodatkowe pole

Waga
Ilość

Poranny Przelew 05 Rwanda Kayumbu to szlachetnej odmiany ziarna Burbon, których owoce zbierane są ręcznie oraz poddane dokładnemu procesowi ręcznego sortowania. Ziarna poddane obróbce mytej (fully washed) wypalone w profilu przelew charakteryzują się smakiem karmelizowanego cukru i czerwonych grejpfrutów, dodatkowo w posmaku wyczuwalne są owoce jagód, czarnej herbaty i cytryny. Rwanda to kraj z bogatą i zapadającą w pamięć historią, który stał się wyspecjalizowanym dostawcą kawy o różnorodnych profilach smakowych.

W tym miesiącu wypaliliśmy dla Was ziarna najwyższej jakości, które uzyskały aż 86.5 pkt. w 100 stopniowej skali SCAA.

Kraj położony w sercu Afryki, ze względu na swoje walory przyrodnicze tj. żyzne gleby, wysokość n.p.m., równikowe słońce i tropikalną wilgotność powietrza, sprawia bajeczne wręcz warunki dla uprawy kawowców. Stacja Kayumbu została zbudowana przez armię rwandyjską, której dzisiaj właścicielem jest Sucafina Rwanda (Rwacof). Firma intensywnie inwestuje w szkolenia rolników i dobre praktyki rolnicze, ponadto koncentruje się na poprawie sytuacji finansowej rolników, z którymi współpracuje.

Rekomendowany sposób przygotowania: drip, aeropress, ekspres przelewowy, french press

Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r.

Kawa Miesiąca jest to to projekt, w którym każdego 1 dnia miesiąca do naszego sklepu trafiają ziarna jakości speciality wypalone w małych, limitowanych ilościach. Co miesiąc nasz piec Gothot wypala te same ziarna pod dwie metody parzenia przelew i espresso. Wspólnie z nami bierz udział w comiesięcznej przygodzie odkrywania nowych smaków i aromatów ziaren kawy, pochodzących z różnych zakątków świata.

Metody parzenia
aeropress, drip, ekspres przelewowy, french press
Profil smakowy
karmelizowany cukier, czerwony grejpfrut
Skład
Arabika (Single)
Profil palenia
PRZELEW
kwasowość
średnia
gorycz
średnia
słodycz
średnia
jakość kawy speciality
86.5 pkt
obróbka
fully washed
EDYCJA LIMITOWANA
Kraj pochodzenia
Rwanda Kayumbu

16 innych produktów w tej samej kategorii: