Kawa ziarnista Poranny Przelew 08

Edycja limitowana

Eksplozja owocowych smaków w połączeniu z mleczną czekoladą. Przeznaczona do zaparzania w dripie, aeropressie, ekspresie przelewowym, french pressie.

39,00 zł

Dodatkowe pole

Waga
Ilość
darmowa dostawa od 99 zł
czas dostawy 1-2 dni robocze

Soczysta, kwiecista i wyróżniająca się wyjątkową złożonością smaku i aromatów. Ziarna Kawy miesiąca sierpnia pochodzą z Gwatemali z regionu Huehuetenango. W Porannym Przelewie 08 odnajdziecie wyjątkowe połączenie soczystych winogron w otoczce z mlecznej czekolady. Jasny profil palenia tych ziaren sugeruje, że najlepiej sprawdzą się zaparzone w alternatywnych metodach parzenia tj. drip, chemex, aeropress czy ekspres przelewowy.

W kulturze Majów Tz'ikin jest nahualem (zwierzęciem duchowym) i opiekunem ziem Majów. Zainspirowani nahualem lokalni przedsiębiorcy przekazują część swoich zysków z każdej sprzedanej partii kawy na wspieranie rozwoju rolnictwa. Projekty agronomiczne pomagają producentom kawy dostosować się do zmieniającego się klimatu. Poprzez wsparcie rozwoju uprawy roślin mieszanka Tz'ikin pomaga chronić Ziemię, promując zrównoważoną produkcję kawy. Ten projekt jest opracowywany i realizowany z lokalną fundacją.

Dzięki wyjątkowemu położeniu regionu, w którym gorące powietrze napływa z zachodu i chłodne z północy, farmy w Huehuetenango są w stanie uprawiać kawę na wysokościach często przekraczających  1500 - 2000 m n.p.m. Warunki te sprzyjają powstawaniu olśniewającej kwasowości i żywych nut owocowych, tak uwielbianych w kawach z Gwatemali. 

Ziarna Gwatemala Tzikin uzyskały 85 punktów w 100 stopniowej skali jakości SCA.

Rekomendowany sposób przygotowania

  • drip
  • aeropress
  • ekspres przelewowy
  • french press
  • chemex

Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r.

Kawa Miesiąca jest to to projekt, w którym każdego 1 dnia miesiąca do naszego sklepu trafiają ziarna jakości speciality wypalone w małych, limitowanych ilościach. Co miesiąc nasz piec Gothot wypala te same ziarna pod dwie metody parzenia przelew i espresso. Wspólnie z nami bierz udział w comiesięcznej przygodzie odkrywania nowych smaków i aromatów ziaren kawy, pochodzących z różnych zakątków świata.

Metody parzenia
aeropress, chemex, drip, ekspres przelewowy
Profil smakowy
winogrono, mleczna czekolada
Skład
Arabika (Single)
Profil palenia
PRZELEW
kwasowość
średnia
gorycz
niska
słodycz
wysoka
EDYCJA LIMITOWANA
Kraj pochodzenia
Gwatemala Tzikini