Kawa ziarnista Salwador Guarumal

Kawa Speciality charakteryzująca się najwyższą jakością. Segment kaw dla zaawansowanych kawoszy poszukujących nowych smaków i aromatów. 

55,00 zł

Dodaj do listy życzeń

Dodatkowe pole

Waga
Ilość

Wyjątkowo aromatyczna kawa, w której odnajdziemy smaki czerwonych winogron, suszonych śliwek a także słodkich jabłek oraz gruszek. Są to najwyższej jakości ziarna, które poddane zostały obróbce anaerobic fermentation (fermentacja beztlenowa), która staje się coraz bardziej popularna w krajach Ameryki Środkowej. Metoda ta polega na wrzuceniu owoców do depulpera, następnie oddzielone pestki umieszcza się w próżniowo zamykanych komorach fermentacyjnych. Dodawany jest miąższ i części owocu, komora zostaje zamknięta, a z wnętrza odsysany jest tlen. Proces trwa około dwudziestu godzin. W tym czasie, za sprawą powstającego podczas fermentacji dwutlenku węgla, ciśnienie w komorze ulega zwiększeniu. Magicznym trikiem tej obróbki jest „wtłaczanie” substancji z soku i miąższu do ziaren za sprawą wysokiego ciśnienia w tanku dzięki czemu kawa zyskuje kremową i jedwabistą teksturę.

Nazwa Guarumal pochodzi od drzewa Guarumo, które wraz z drzewkami kawowymi rośnie na plantacji. Pełni bardzo ważną rolę, ponieważ przyciąga pszczoły i ułatwia zapylanie drzewek kawowych oraz chroni drzewa kawowe przed nadmiernym słońcem. Na plantacji używa się tylko biopestycydów, naturalnej alternatywy dla pestycydów, które pomagają w zwalczaniu chorób drzewek kawowych.

Ziarna uzyskały 86 -87,5 pkt w stu stopniowej skali jakości. 

*Ze względu na bardzo dużą ilość zamówień czas wysyłki może się wydłużyć do 3 - 4 dni roboczych.

Rekomendowany sposób parzenia: aeropress, chemex, drip

Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r.

Metody parzenia
Aeropress, Chemex, Drip
Profil smakowy
czerwone winogrona, śliwka
Skład
Arabika, singiel
Profil palenia
Przelew
kwasowość
średnia
gorycz
niska
słodycz
wysoka
jakość kawy speciality
86 - 87,5 pkt.
obróbka
anaerobic natural