Kawy organiczne

Aktywne filtry

Wyjątkowe smaki i zapachy kawy poznasz dzięki nam. W palarni kawy Coffee & Sons proponujemy ziarna z różnych zakątków świata. Także kawy bio, organiczne, z upraw, w których nie używa się pestycydów, sztucznych nawozów, a kawa dojrzewa na żyznych ziemiach. Ich aromat zachwyca najbardziej oddanych kawoszy, a my wypalamy je tak, by można było parzyć je na wiele sposobów.

Czym jest kawa organiczna?

Kawy organiczne to propozycja dla tych kawoszy, którzy cenią nie tylko wyjątkowy smak i aromat gorącego napoju, ale też zwracają uwagę na jakość i miejsce pochodzenia ziaren. Prezentowane kawy bio to produkty najwyższej jakości posiadające stosowne certyfikaty. Co one gwarantują? Są to certyfikaty, które potwierdzają, że plantacja kawy nie wykorzystuje żadnych środków chemicznych podczas uprawy, pozyskiwania i przetwarzania roślin.

Nasza kawa bio nie ma więc kontaktu ze sztucznymi nawozami, pestycydami, środkami grzybobójczymi i owadobójczymi. Co więcej, nieskażone chemią plantacje organiczne są tak zorganizowane, aby tworzyć naturalne ekosystemy, stanowiąc jednocześnie schronienie dla wielu gatunków fauny i flory. Tym samym ekologiczne plantacje kawy nie ingerują w środowisko naturalne, a co więcej sprzyjają jego zachowaniu w niezmienionym kształcie.

Ekologiczna kawa w Twoim domu

Kawa organiczna jest zatem najlepszym wyborem, jeśli cenisz sobie dokonywanie świadomych wyborów konsumenckich i chcesz wspierać środowisko naturalne. To jednak nie wszystko! Kawowiec jest rośliną bardzo wrażliwą, dlatego na plantacjach organicznych zapewnia mu się najlepsze warunki wzrostu. To zaś przekłada się na niezwykle bogaty smak i aromat kawy. W dodatku naturalnych, nieprzetworzonych chemicznie ziarnach odnajdujemy nieprzebrane bogactwo antyoksydantów!

Najlepszymi terenami sprzyjającymi prowadzenie organicznej plantacji, są tereny Peru, a także Meksyku i Hondurasu. Poza Ameryką Południową licznymi plantacjami ekologicznymi może się pochwalić kilka państw afrykańskich, w tym Uganda i Etiopia. Kawa ekologiczna pochodząca z takich upraw nie jest sztucznie aromatyzowana, a tym samym dominujące nuty czekolady, karmelu i akcenty dojrzałych owoców, miodu czy też migdałów są zupełnie naturalne i pochodzą od samych ziaren oraz procesu ich wypalania.

Poznaj smak kawy organicznej

Organiczna kawa to świetny wybór dla tych, którym leży na sercu dobro środowiska naturalnego oraz własne zdrowie, dlatego chcą kupować to, co najlepsze. Każda kawa organiczna z naszego asortymentu zapewnia wspaniałe doznania smakowe, a różne warianty pozwalają dobrać ją do indywidualnych upodobań. Dobra wiadomość jest też taka, że kawy bio są dostępne w wersji bezkofeinowej, dlatego może sięgnąć po nie każdy!

Nasze kawy organiczne to pełne, wyraziste bukiety smaków i zapachów. Delektowanie się nimi to czysta przyjemność. Bez wątpienia taką kawę docenią zarówno doświadczeni smakosze, jak i kawosze-amatorzy. Wytworzenie kawy naturalnymi metodami wymaga czasu i sporego nakładu pracy, co przekłada się na trochę wyższe ceny, ale nie ma wątpliwości, że kawy organiczne są tego warte.

Wypróbuj kawy bio dostępne w naszym sklepie i przekonaj się, jak wiele mają Ci do zaoferowania! Jesteśmy pewni, że pokochasz je od pierwszego łyku, bo różnice w smaku wyczuwalne są tuż po zaparzeniu. Organiczna kawa bez wątpienia będzie ciekawą alternatywą dla aromatów, które już dobrze znasz.

Mielenie kawy organicznej

Kawę organiczną możesz parzyć na wiele sposobów. Wystarczy, że ziarna zmielisz w młynku lub napiszesz nam pod zamówieniem, że mamy zmielić ją tuż przed wysyłką. Bio kawa nadaje się do ekspresów ciśnieniowych, przelewowych, do przyrządzania espresso i podawania z mlekiem.

Mieląc kawę organiczną, zwróć uwagę na grubość ziaren. Im drobniej zmielone, tym woda dłużej przez nie przepływa, dlatego kawa bio będzie miała więcej smaku, aromatu i kofeiny. Jeśli do ekspresu wrzucisz ziarna grubo zmielone, kawa będzie bardziej wodnista, ponieważ gorąca woda szybko przez nie przepłynie. Warto więc eksperymentować, próbować, zamawiać kawę organiczną i przygotowywać z niej kawy w różnych ekspresach oraz różnymi metodami. Kawa idealna to ta, która smakuje właśnie Tobie i Twoim gościom.

Sposoby parzenia kawy organicznej

  • Kawa organiczna z kafetierki. Kafetierkę kupisz także w naszym sklepie, a przygotujesz w niej kawę dla siebie i dla swoich gości nawet w warunkach polowych. Wystarczą zmielone ziarna, woda i kuchenka, która podgrzeje wodę, by ta pod wpływem ciśnienia przepłynęła przez ziarna i pozostała w górnym naczyniu w postaci mocnego naparu.

  • Bio kawa z dripa — tania i prosta metoda parzenia kawy w dripie sprawdzi się także w przypadku parzenia kawy organicznej. Drip przypomina lejek. Wystarczy postawić go na dzbanku, kubku, filiżance, napełnić kawą w papierowym filtrze i delikatnie zalewać gorącą wodą. Podobnie kawę organiczną można przygotować w chemexie.

  • Kawa ekologiczna z ekspresu przelewowego będzie również smaczna. Prosty w obsłudze ekspres wraca do łask. Jeśli użyjesz wysokiej klasy ziaren z plantacji ekologicznych, docenisz jej walory i poczęstujesz gości ciepłą kawą.

  • Organiczna kawa z ekspresu ciśnieniowego — niezależnie od tego, czy masz ekspres kolbowy, czy automatyczny, także w nim możesz używać kawy organicznej. Kiedy zmielisz ziarna drobno, na pewno zachwycisz się smakiem esencjonalnego espresso.