Szukaj

Produkty

Kategorie

Kolekcje

Producenci

Brak wyników

Kawa miesiąca

Limitowana edycja

Kawa miesiąca to cykl promujący kawy
Speciality wypalane w małych, limitowanych
ilościach.

Pomysł powstał z potrzeby
dzielenia się z Wami nowymi smakami i
aromatami, a także dostarczania Wam
inspiracji z miejsc, z których pochodzą.
Co miesiąc, nasz piec Gothot wypali wybrane
ziarna, które trafią do Waszych filiżanek
i nie znajdziecie ich na żadnych innych
sklepowych półkach.

Wspólnie z nami weźcie udział w przygodzie
odkrywania nowych doznań, płynących z
porannej filiżanki kawy, niezależnie
od tego czy pijecie cappuccino, espresso
a nawet przelew.

Jak powstaje

  • co miesiąc w trakcie cuppingu wybieramy nowe ziarna Speciality sprowadzane z całego świata

  • zamawiamy określoną, limitowaną ilość worków z wybraną zieloną kawą

  • wypalamy ją pod dwie metody parzenia: przelew i espresso

  • paczki z limitowaną serią ziaren sprzedajemy do momentu wyczerpania zapasów lub 1-go kolejnego miesiąca

Kawa Miesiąca 03 - Tanzania Ol Doniyo

Kawa Miesiąca 03, czyli Tanzania Ol Doniyo pochodzi z małych upraw,
które zlokalizowane są w najwyżej położonych obszarach Tanzanii.
Gospodarstwa liczą średnio od 0,5 do 2 hektarów i znajdują się w
regionach: Kilimanjaro, Arusha, Ngorongoro, Mbozi, Mbeya i Mbinga,
docenionych za idealne warunki do uprawy Arabiki.

W okresie zbiorów, czyli w miesiącach od maja do listopada,
wszystkie wiśnie zbierane są ręcznie i przetwarzane bezpośrednio w
gospodarstwie rolnika. Metody przetwarzania różnią się w zależności
od gospodarstwa ale obejmują miazgowanie przy użyciu pulpera
ekologicznego lub standardowego, fermentowanie, a następnie
suszenie na pergaminach przez około 14-20 dni.

Ziarna które znajdziecie w Kawie miesiąca 03 pochodzą z odmian
Blue Mountain, Bourbon, Kent i SL28. Są to ziarna jakości
speciality, co oznacza, że uzyskały ponad 82 punkty w 100
stopniowej skali jakości.

Zielone ziarna kawy wypalone zostały pod dwie metody parzenia:
przelew i espresso. Tym razem zarówno w Porannym przelewie 03 jak
i Porannym espresso 03 uzyskaliśmy takie same profile smakowe:
czarną porzeczkę i kakao.

Kawa miesiąca 02 – Kolumbia Santa Rita

Kolumbia szczyci się różnorodnym klimatem i warunkami
geograficznymi, które nadają kawie swój własny,
niepowtarzalny smak.

Region Huila, z którego pochodzi Kawa Miesiąca lutego
(02), to jeden z najbardziej znanych obszarów uprawy
kawy w Kolumbii. Przez Huila przechodzi Masyw
Kolumbijski oraz przepływa rzeka Magdalena (największa
rzeka w Kolumbii) doskonale nawadniająca uprawy,
zlokalizowane na żyznej, wulkanicznej glebie, typowej
dla Andów.

Kolumbia Santa Rita, która jest kawą lutego, posiada
certyfikat BIO, co oznacza, że została wyprodukowana
z najwyższą starannością. Kawa zbierana jest ręcznie
przez całą rodzinę plantatora, dzięki czemu już na
tym etapie następuje wstępna selekcja owoców i
odrzucenie wadliwych i niedojrzałych wiśni. Kolejny
etapem jest rozcieranie i fermentowanie, które trwa
30 godzin. Po tym czasie następuje mycie w słodkiej
wodzie oraz suszenie, aż do momentu uzyskania
odpowiedniej wilgotności, czyli ok. 12%.

Zielone ziarna kawy wypalone zostały pod dwie metody
parzenia: przelew i espresso. Tym sposobem uzyskały
inne profile smakowe. W Porannym przelewie 02 możecie
wyczuć czekoladę i limonkę, w Porannym espresso 02 zaś
czekoladę, orzechy oraz śliwkę.

Zapisz się do newslettera

Chcesz otrzymywać nowości? Zostaw swój e-mail

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą Polityką Prywatności

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj