Szukaj

Produkty

Kategorie

Kolekcje

Producenci

Brak wyników

Kawa miesiąca-2

Limitowana edycja

Kawa miesiąca to cykl promujący kawy Speciality wypalane w
małych, limitowanych ilościach.

Pomysł powstał z potrzeby dzielenia się z Wami nowymi
smakami i aromatami, a także dostarczania Wam inspiracji
z miejsc, z których pochodzą. Co miesiąc, nasz piec Gothot
wypali wybrane ziarna, które trafią do Waszych filiżanek
i nie znajdziecie ich na żadnych innych sklepowych półkach.

Wspólnie z nami weźcie udział w przygodzie odkrywania
nowych doznań, płynących z porannej filiżanki kawy,
niezależnie od tego czy pijecie cappuccino, espresso
a nawet przelew.

Jak powstaje

  • co miesiąc w trakcie cuppingu wybieramy nowe ziarna Speciality sprowadzane z całego świata

  • zamawiamy określoną, limitowaną ilość worków z wybraną zieloną kawą

  • wypalamy ją pod dwie metody parzenia: przelew i espresso

  • paczki z limitowaną serią ziaren sprzedajemy do momentu wyczerpania zapasów lub 1-go kolejnego miesiąca

Kawa miesiąca 05 - Burundi Ryarunyinya

Kawa miesiąca 05, czyli Burundi Ryarunyinya to odmiana
Red Bourbon, oceniana jako jedna z bardziej popularnych
ale jednocześnie najbardziej rozwojowych i jakościowych
odmian Arabiki. Jej uprawa jest dość wymagająca, jednak
efekt jest zdecydowanie wart włożonego wysiłku..

Pomimo popularności uprawy kawowca w Burundii, właściciele
plantacji mają stosunkowo niewielkie zbiory, a drzewa
ulokowane są dosłownie na ich podwórkach. Farmy znajdują
się na wysokościach 1500 - 1800 m n.p.m. W czasie żniw
owoce zbierane są ręcznie i bierze w nich udział cała rodzina
rolnika. Zebrane wiśnie transportowane są bezpośrednio do
centralnej stacji mycia lub do jednego z pobliskich miejsc
zbiórek surowca. Zapewnienie jakości rozpoczyna się, w
momencie, gdy rolnicy dostarczą swoje wiśnie do centralne
stacji mycia. Tam następuje wieloetapowa ręczna selekcja, po
której najlepszej jakości owoce trafiają na stoły do suszenia i
tam wysychają przez 3-4 tygodnie. Ostateczna wilgotność
ziaren po całej obróbce naturalnej wynosi do 11,5 %.

Kawy uprawiane w regionie Ngozi mają zazwyczaj jasną i żywą
kwasowość, soczysty posmak i złożone profile smakowe.
Burundi Ryarunyinya wypalona pod dwie metody parzenia:
przelew i espresso, uzyskała różne nuty smakowe.
Poranny Przelew 05 to soczyste jabłko, ciemna czekolada i
słodkie mango, a w Porannym Espresso 05 dominują nuty
salak, czyli połączenie jabłka, gruszki, banana i ananasa oraz
czekolada.

Kawa Miesiąca 04 - Brazylia Cascavel Verde

W tym miesiącu zabierzemy Was do słonecznej Brazylii, a to za
sprawą Kawy Miesiąca 04, czyli Brazylii Cascavel Verde.

Kawa Miesiąca 04 nazwana została na cześć grzechotnika
znanego jako Cascavel, który jest niezbędny dla ekosystemu
kawy i występuje właśnie w tych okolicach.

Zbiory wiśni kawowych, które uprawiane są w większości na
ogromnych zmechanizowanych farmach, odbywają się tu w
miesiącach od kwietnia do września. Za sprawą mechanizacji
a tym samym ograniczenia selektywnego zbierania ręcznego
stoi wiele czynników tj. stosunkowo płaski krajobraz
sprzyjający tego typu zbiorom oraz wysoka płaca minimalna.

Dzięki ciągłemu rozwojowi gospodarstw rolnicy uprawiający
drzewka kawowe, korzystają z kombajnów wykonujących
selektywne zbiory mechaniczne, wybierające tylko w
pełni dojrzałe wiśnie. Inną dość popularną w tych
regionach formą zbiorów wykorzystywaną na mniej płaskich
powierzchniach, jest tzw. zbiór mieszany "ręczny,
zmiechanizowany", w którym wykorzystuje się tzw.
zgrabiarki. Polega on na wprowadzaniu w wibracje
drzewek kawowych, które następnie gubią swoje owoce
na tzw. brezenty rozpostarte między poszczególnymi drzewkami.

Brazylię Cascavel Verde pochodzącą z różnorodnych
gospodarstw cechuje jednorodna wielkość ziaren w
granicach od 6,5 milimetra do zaledwie 7 milimetrów.
Jednakowa wielkość ziaren pomaga utrzymać bardziej
stałe prażenie, a także zapewnić spójny i pyszny smak.

Kawa jakości speciality poddana została obróbce naturalnej
(pulped natural) i uzyskała ponad 84 punkty w 100 stopniowej
skali jakości. Zielone ziarna kawy wypalone zostały pod dwie
metody parzenia: przelew i espresso. W Porannym Przelewie 04
odnajdziecie nuty karmelu, rodzynek i jabłka, a w Porannym
Espresso 04 orzech włoski, czekoladę, migdały i żółte owoce.

Kawa Miesiąca 03 - Tanzania Ol Doniyo

Kawa Miesiąca 03, czyli Tanzania Ol Doniyo pochodzi z małych
upraw, które zlokalizowane są w najwyżej położonych
obszarach Tanzanii. Gospodarstwa liczą średnio od
0,5 do 2 hektarów i znajdują się w regionach: Kilimanjaro,
Arusha, Ngorongoro, Mbozi, Mbeya i Mbinga, docenionych
za idealne warunki do uprawy Arabiki.

W okresie zbiorów, czyli w miesiącach od maja do listopada,
wszystkie wiśnie zbierane są ręcznie i przetwarzane
bezpośrednio w gospodarstwie rolnika. Metody przetwarzania
różnią się w zależności od gospodarstwa ale obejmują
miazgowanie przy użyciu pulpera ekologicznego lub
standardowego, fermentowanie, a następnie suszenie na
pergaminach przez około 14-20 dni.

Ziarna które znajdziecie w Kawie miesiąca 03 pochodzą
z odmian Blue Mountain, Bourbon, Kent i SL28. Są to
ziarna jakości speciality, co oznacza, że uzyskały ponad 82
punkty w 100 stopniowej skali jakości.

Zielone ziarna kawy wypalone zostały pod dwie metody
parzenia: przelew i espresso. Tym razem zarówno w
Porannym przelewie 03 uzyskaliśmy takie same profile
smakowe: czarną porzeczkę i kakao.

Kawa miesiąca 02 – Kolumbia Santa Rita

Kolumbia szczyci się różnorodnym klimatem i warunkami
geograficznymi, które nadają kawie swój własny,
niepowtarzalny smak.

Region Huila, z którego pochodzi Kawa Miesiąca lutego
(02), to jeden z najbardziej znanych obszarów uprawy
kawy w Kolumbii. Przez Huila przechodzi Masyw
Kolumbijski oraz przepływa rzeka Magdalena (największa
rzeka w Kolumbii) doskonale nawadniająca uprawy,
zlokalizowane na żyznej, wulkanicznej glebie, typowej
dla Andów.

Kolumbia Santa Rita, która jest kawą lutego, posiada
certyfikat BIO, co oznacza, że została wyprodukowana
z najwyższą starannością. Kawa zbierana jest ręcznie
przez całą rodzinę plantatora, dzięki czemu już na
tym etapie następuje wstępna selekcja owoców i
odrzucenie wadliwych i niedojrzałych wiśni. Kolejny
etapem jest rozcieranie i fermentowanie, które trwa
30 godzin. Po tym czasie następuje mycie w słodkiej
wodzie oraz suszenie, aż do momentu uzyskania
odpowiedniej wilgotności, czyli ok. 12%.

Zielone ziarna kawy wypalone zostały pod dwie metody
parzenia: przelew i espresso. Tym sposobem uzyskały
inne profile smakowe. W Porannym przelewie 02 możecie
wyczuć czekoladę i limonkę, w Porannym espresso 02 zaś
czekoladę, orzechy oraz śliwkę.

Zapisz się do newslettera

Chcesz otrzymywać nowości? Zostaw swój e-mail

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą Polityką Prywatności

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj