Szukaj

Produkty

Kategorie

Kolekcje

Producenci

Brak wyników

Kawa miesiąca2

Limitowana edycja

Kawa miesiąca to cykl promujący kawy Speciality wypalane w
małych, limitowanych ilościach.

Pomysł powstał z potrzeby dzielenia się z Wami nowymi
smakami i aromatami, a także dostarczania Wam inspiracji
z miejsc, z których pochodzą. Co miesiąc, nasz piec Gothot
wypali wybrane ziarna, które trafią do Waszych filiżanek
i nie znajdziecie ich na żadnych innych sklepowych półkach.

Wspólnie z nami weźcie udział w przygodzie odkrywania
nowych doznań, płynących z porannej filiżanki kawy,
niezależnie od tego czy pijecie cappuccino, espresso
a nawet przelew.

Jak powstaje

  • co miesiąc w trakcie cuppingu wybieramy nowe ziarna Speciality sprowadzane z całego świata

  • zamawiamy określoną, limitowaną ilość worków z wybraną zieloną kawą

  • wypalamy ją pod dwie metody parzenia: przelew i espresso

  • paczki z limitowaną serią ziaren sprzedajemy do momentu wyczerpania zapasów lub 1-go kolejnego miesiąca

Kawa miesiąca 08 – Etiopia Nensebo Refisa

Etiopia słynie jako miejsce narodzin kawy i do dziś
pozostaje ulubieńcem branży kawowej, ze względu na
niesamowitą różnorodność smaków oraz jakość
uprawianych ziaren.

Wyjątkowa jakość kawy z Etiopii wynika z
kombinacji kilku czynników. Dzięki różnorodności
genetycznej odmian kawy znajdziemy w niej bogatą,
złożoną ilość smaków. Co ciekawe, nawet w obrębie
gospodarstw o podobnych warunkach uprawy i
przetwarzania, może zdarzyć się, że dwie „te same”
kawy mogą się między sobą drastycznie różnić.

Producenci kawy w Etiopii to małe gospodarstwa, a w
większości z nich wciąż uprawia się kawę
tradycyjnymi metodami. W rezultacie, znacząca ilość
kawy uprawiana jest bez użycia nawozów sztucznych
lub pestycydów. Kawa jest prawie w całości
uprawiana, zbierana i suszona za pomocą systemów
ręcznych.

Myjnia Refisa znajdująca się w mieście Nensebo, w
regione Sidamo, należąca do Negusse Debela,
produkuje kawy, które posiadają z doskonałą
reputację, do jakiej przyzwyczaił nas region Sidamo,
czyli bardzo czystej, słodkiej i kwiecistej w smaku.
Rolnicy zrzeszeni w spółdzielnię, ręcznie zbierają
wiśnie i dostarczają je do myjni Refisa. Wiśnia na
wejściu jest sortowana wizualnie, a następnie
rozdrabniana. Kawa jest fermentowana, a w dalszej
kolejności myta w czystej wodzie oraz rozkładana na
pergaminie do równomiernego osuszenia.

Kawa miesiąca 08, czyli Etiopia Nensebo Refisa to
certyfikowane ziarna organiczne, odmiany Heirloom,
które uzyskały 80-83 punkty w stu stopniowej skali
jakości. Zielone ziarna kawy wypalone zostały pod
dwie metody parzenia: przelew i espresso. W
Porannym Przelewie 08 odnajdziecie aromat kwiatów
i herbaty, nuty czarnej herbaty (bergamotki) oraz
cytrusów: mandarynki i pomarańczy, a także kakao i
cukru trzcinowego. W Porannym Espresso 08 dojrzałą
czereśnię (burlat), kakao i słodki karmel.

Kawa miesiąca 07 - Honduras Rio Colorado

Gorący i wilgotny klimat leżącego w Ameryce
Środkowej Hondurasu, wraz z obfitymi opadami
deszczowymi świetnie wpisuje się do uprawy kawy
odmiany Arabika. Drzewka kawowe uprawiane na
wysokości 1000-1300 m n.p.m. w regonie Santa Rosa
de Copán należą do gospodarzy objętych
międzynarodowym programem Umami Area
Honduras.

Plantacja Finca Río Colorado z której pochodzi kawa
miesiąca lipca, znajduje się obok Parku Narodowego
Celaque. „Celaque” (słowo pochodzące z dialektu
Lenca, czyli indiańskich plemion zamieszkujących na
terenie Hondurasu) w dosłownym tłumaczeniu
oznacza „pudełko z wodą” i jest właściwą nazwą dla
tej góry, gdyż to ona zaopatruje w wodę wszystkie
okoliczne społeczności i gospodarstwa.

Finca Río Colorado to gospodarstwo, którego celem
jest produkcja wysokiej jakości kawy. Jest
zaangażowane społecznie i zrównoważone
ekologicznie. Zakłada stworzenie nowych możliwości
zatrudnienia dla mieszkańców, zapewnienie
godziwych wynagrodzeń, zastosowanie ekologicznych
metod uprawy, wykorzystanie handlu bezpośredniego
oraz rozwój międzynarodowej turystyki kawowej.
Ponadto prowadzi lokalną szkołę uprawy kawy w
rejonie Umami, która obejmuje warsztaty plantacji
kawy tj. szkółka kawy, zbiór i depulpacja dojrzałych
wiśni, obróbka kawy, metoda naturalna, suszenie
kawy (naturalne i mechaniczne).

Kawa poddana została obróbce mytej (washed) i
uzyskała ponad 82 punkty w 100 stopniowej skali
jakości. Zielone ziarna kawy wypalone zostały pod
dwie metody parzenia: przelew i espresso. W
Porannym Przelewie 07 odnajdziecie nuty żółtych
owoców, orzechów nerkowca i pieczonego jabłka, zaś
w Porannym Espresso 07 wywarzoną słodycz ciemnej
czekolady i cukru trzcinowego z owocową
kwasowością brzoskwini i cytrusów.

Kawa miesiąca 06 - Kolumbia Serrania Perija

Czerwiec to Kawa miesiąca w wyjątkowo kobiecej
odsłonie. Kolumbia Serrania Perija (Womens Power
Organic) to organiczne ziarna kawowca z którymi
wiąże się niezwykła i inspirująca historia wielu
kolumbijskich kobiet.

W ramach programu Asociación de Mujeres Cafetera
Plan Mil, który powstał w 1998 roku, do kraju
przybyło wiele kobiet przesiedlonych z obszarów
objętych przemocą i wyzyskiem. Program miał na
celu zastąpienie nielegalnych upraw koki na których
pracowały, przez legalne uprawy kawowców. Dziś
wiele z tych kobiet jest współwłaścicielkami lub
właścicielkami gospodarstw w których uprawiają
wysokiej jakości kawę speciality. Wielu z nich udało
się uzyskać bezpośrednie relacje z palarniami z całego
świata. Otrzymały wsparcie szkoleniowe m.in. w
zakresie ekologii upraw oraz certyfikacji, a także
lepszej jakości sprzęt do przetwarzania zbiorów.

Kolumbia Serrania Perija uprawiana jest na w
rejonach pasma górskiego Serranía del Perijá, które
jest przedłużeniem wschodniej odnogi Andów.
Rozciąga się przez ok. 310 kilometrów od Wenezueli.
do Kolumbii i kończy się na pustyni Guajira. Gleba
osadowa stanowi optymalną glebę do uprawy kawy,
ale brakuje jej odpowiedniego zatrzymywania wilgoci.
Dlatego rolnicy stosują systemy rolno-leśne, aby
zapewnić cień i zminimalizować utratę wilgoci.
Całość zbiorów wykonywana jest selektywnie, ręcznie
oraz przetwarzana przy użyciu małych młynów,
znajdujących się w rodzinnych gospodarstwach
producentów.

Kawa miesiąca 06, czyli Kolumbia Serrania Perija to
organiczne ziarna odmiany Castillo i Caturra, które
uzyskały 85-86 punktów w stu stopniowej skali
jakości speciality. Zielone ziarna kawy wypalone
zostały pod dwie metody parzenia: przelew i espresso.
W Porannym Przelewie 06 odnajdziecie nuty jabłka,
karmelu oraz delikatną cytrynową kwasowość, a w
Porannym Espresso 06 słodką czekoladę i wiśnię.

Kawa miesiąca 05 - Burundi Ryarunyinya

Kawa miesiąca 05, czyli Burundi Ryarunyinya to odmiana
Red Bourbon, oceniana jako jedna z bardziej popularnych
ale jednocześnie najbardziej rozwojowych i jakościowych
odmian Arabiki. Jej uprawa jest dość wymagająca, jednak
efekt jest zdecydowanie wart włożonego wysiłku..

Pomimo popularności uprawy kawowca w Burundii, właściciele
plantacji mają stosunkowo niewielkie zbiory, a drzewa
ulokowane są dosłownie na ich podwórkach. Farmy znajdują
się na wysokościach 1500 - 1800 m n.p.m. W czasie żniw
owoce zbierane są ręcznie i bierze w nich udział cała rodzina
rolnika. Zebrane wiśnie transportowane są bezpośrednio do
centralnej stacji mycia lub do jednego z pobliskich miejsc
zbiórek surowca. Zapewnienie jakości rozpoczyna się, w
momencie, gdy rolnicy dostarczą swoje wiśnie do centralne
stacji mycia. Tam następuje wieloetapowa ręczna selekcja, po
której najlepszej jakości owoce trafiają na stoły do suszenia i
tam wysychają przez 3-4 tygodnie. Ostateczna wilgotność
ziaren po całej obróbce naturalnej wynosi do 11,5 %.

Kawy uprawiane w regionie Ngozi mają zazwyczaj jasną i żywą
kwasowość, soczysty posmak i złożone profile smakowe.
Burundi Ryarunyinya wypalona pod dwie metody parzenia:
przelew i espresso, uzyskała różne nuty smakowe.
Poranny Przelew 05 to soczyste jabłko, ciemna czekolada i
słodkie mango, a w Porannym Espresso 05 dominują nuty
salak, czyli połączenie jabłka, gruszki, banana i ananasa oraz
czekolada.

Kawa Miesiąca 04 - Brazylia Cascavel Verde

W tym miesiącu zabierzemy Was do słonecznej Brazylii, a to za
sprawą Kawy Miesiąca 04, czyli Brazylii Cascavel Verde.

Kawa Miesiąca 04 nazwana została na cześć grzechotnika
znanego jako Cascavel, który jest niezbędny dla ekosystemu
kawy i występuje właśnie w tych okolicach.

Zbiory wiśni kawowych, które uprawiane są w większości na
ogromnych zmechanizowanych farmach, odbywają się tu w
miesiącach od kwietnia do września. Za sprawą mechanizacji
a tym samym ograniczenia selektywnego zbierania ręcznego
stoi wiele czynników tj. stosunkowo płaski krajobraz
sprzyjający tego typu zbiorom oraz wysoka płaca minimalna.

Dzięki ciągłemu rozwojowi gospodarstw rolnicy uprawiający
drzewka kawowe, korzystają z kombajnów wykonujących
selektywne zbiory mechaniczne, wybierające tylko w
pełni dojrzałe wiśnie. Inną dość popularną w tych
regionach formą zbiorów wykorzystywaną na mniej płaskich
powierzchniach, jest tzw. zbiór mieszany "ręczny,
zmiechanizowany", w którym wykorzystuje się tzw.
zgrabiarki. Polega on na wprowadzaniu w wibracje
drzewek kawowych, które następnie gubią swoje owoce
na tzw. brezenty rozpostarte między poszczególnymi drzewkami.

Brazylię Cascavel Verde pochodzącą z różnorodnych
gospodarstw cechuje jednorodna wielkość ziaren w
granicach od 6,5 milimetra do zaledwie 7 milimetrów.
Jednakowa wielkość ziaren pomaga utrzymać bardziej
stałe prażenie, a także zapewnić spójny i pyszny smak.

Kawa jakości speciality poddana została obróbce naturalnej
(pulped natural) i uzyskała ponad 84 punkty w 100 stopniowej
skali jakości. Zielone ziarna kawy wypalone zostały pod dwie
metody parzenia: przelew i espresso. W Porannym Przelewie 04
odnajdziecie nuty karmelu, rodzynek i jabłka, a w Porannym
Espresso 04 orzech włoski, czekoladę, migdały i żółte owoce.

Kawa Miesiąca 03 - Tanzania Ol Doniyo

Kawa Miesiąca 03, czyli Tanzania Ol Doniyo pochodzi z małych
upraw, które zlokalizowane są w najwyżej położonych
obszarach Tanzanii. Gospodarstwa liczą średnio od
0,5 do 2 hektarów i znajdują się w regionach: Kilimanjaro,
Arusha, Ngorongoro, Mbozi, Mbeya i Mbinga, docenionych
za idealne warunki do uprawy Arabiki.

W okresie zbiorów, czyli w miesiącach od maja do listopada,
wszystkie wiśnie zbierane są ręcznie i przetwarzane
bezpośrednio w gospodarstwie rolnika. Metody przetwarzania
różnią się w zależności od gospodarstwa ale obejmują
miazgowanie przy użyciu pulpera ekologicznego lub
standardowego, fermentowanie, a następnie suszenie na
pergaminach przez około 14-20 dni.

Ziarna które znajdziecie w Kawie miesiąca 03 pochodzą
z odmian Blue Mountain, Bourbon, Kent i SL28. Są to
ziarna jakości speciality, co oznacza, że uzyskały ponad 82
punkty w 100 stopniowej skali jakości.

Zielone ziarna kawy wypalone zostały pod dwie metody
parzenia: przelew i espresso. Tym razem zarówno w
Porannym przelewie 03 uzyskaliśmy takie same profile
smakowe: czarną porzeczkę i kakao.

Kawa miesiąca 02 – Kolumbia Santa Rita

Kolumbia szczyci się różnorodnym klimatem i warunkami
geograficznymi, które nadają kawie swój własny,
niepowtarzalny smak.

Region Huila, z którego pochodzi Kawa Miesiąca lutego
(02), to jeden z najbardziej znanych obszarów uprawy
kawy w Kolumbii. Przez Huila przechodzi Masyw
Kolumbijski oraz przepływa rzeka Magdalena (największa
rzeka w Kolumbii) doskonale nawadniająca uprawy,
zlokalizowane na żyznej, wulkanicznej glebie, typowej
dla Andów.

Kolumbia Santa Rita, która jest kawą lutego, posiada
certyfikat BIO, co oznacza, że została wyprodukowana
z najwyższą starannością. Kawa zbierana jest ręcznie
przez całą rodzinę plantatora, dzięki czemu już na
tym etapie następuje wstępna selekcja owoców i
odrzucenie wadliwych i niedojrzałych wiśni. Kolejny
etapem jest rozcieranie i fermentowanie, które trwa
30 godzin. Po tym czasie następuje mycie w słodkiej
wodzie oraz suszenie, aż do momentu uzyskania
odpowiedniej wilgotności, czyli ok. 12%.

Zielone ziarna kawy wypalone zostały pod dwie metody
parzenia: przelew i espresso. Tym sposobem uzyskały
inne profile smakowe. W Porannym przelewie 02 możecie
wyczuć czekoladę i limonkę, w Porannym espresso 02 zaś
czekoladę, orzechy oraz śliwkę.

Zapisz się do newslettera

Chcesz otrzymywać nowości? Zostaw swój e-mail

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą Polityką Prywatności

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj