- Nowość
Kawa Speciality Gwatemala Familia Jimenez
Darmowa dostawa od 119 zł
Najwyższa jakość
Kawa speciality charakteryzująca się najwyższą jakością. Segment kaw dla zaawansowanych kawoszy poszukujących nowych smaków i aromatów.
Metody parzenia
drip
chemex
aeropress
Profil smakowy
migdały
wiśnia
ciemna czekolada
Gwatemala Finca Familia Jimenez
To kawa speciality 85+, która wyróżnia się na tle innych kaw aromatem migdałów, wyraźnymi nutami wiśni z lekkim czekoladowym finishem. Plantacja położona na dużej wysokości a także stałe warunki pogodowe to idealne połączenie dla uprawy doskonałej jakości wiśni kawowych. W Finca Familia Jimenez dojrzałe owoce zbierane są ręcznie a następnie rozcierane w depulperze. Tuż po zbiorze kawa jest fermentowana przez 40 godzin a następnie myje się ją w czystej wodzie.
Ziarna uzyskały aż 86 punktów w skali SCA.
Pascual Jimenez to producent kawy w drugim pokoleniu z długą historią rodzinną w Buena Vista. Jest dobrze znany w swojej wiosce a mieszkańcy cenią go za jego mądrość, jest również przywódcą specjalnego komitetu Majów. Dziś wraz ze swoimi synami prowadzi gospodarstwo rolne Finca Familia Jimenez. Pascual jako pierwszy plantator kawy podjął współpracę z Rosma Coffeelands i rozpoczął dzięki temu nowy rozdział w historii swojej uprawy.
Plantacja kawy położona jest w regionie Huehuetenango, który słynie z upraw doskonałej jakości kaw. Huehuetenango leży na styku gorącego powietrza napływającego na wschód od Równin Tehuantepec w Oaxa w Mexyku i chłodnego powietrza napływającego z gór Cuchumantanes.
Szczegóły produktu
- Skład
- Arabika (single)
- Metody parzenia
- aeropress, chemex, drip
- Profil smakowy
- ciemna czekolada, migdały, wiśnia
- Profil palenia
- PRZELEW
- Kwasowość
- średnia
- Gorycz
- niska
- Słodycz
- wysoka
- Punktacja
- 86 / 100
- Kraj pochodzenia
- Gwatemala
- Region
- Huehuetenango
- Wysokość upraw
- 1600 - 1800 m n.p.m.
- Obróbka
- fully washed
- Odmiana
- Bourbon
- Zbiór
- 2023
Dodatkowe informacje :
- Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania.
- Projekt dofinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój, działanie 3.2. Wsparcie wdrożeń wyników prac B+R.